Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΗΔΡΑΣ
  • [02] ΥΠΑΜ - ΥΓΕΙΑ
  • [03] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ - ΕΡΕΥΝΑ
  • [04] ΣΙΔΝΕΪ - ΠΑΓΔΑΤΗΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΗΔΡΑΣ

    Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ασφάλεια του λαού για τεχνάσματα, για εντυπώσεις, για να κερδίσουμε τάχα τα εύσημα από τους ξένους ότι έχουμε καλή θέληση με το άνοιγμα της οδού Λήδρας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα της διόδου χωρίς την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων.

    Ανέφερε ότι πρέπει να σταματήσουμε να χύνουμε νερό στον «μύλο της τουρκικής προπαγάνδας» και πρόσθεσε πως «η κατεδάφιση των σκαλοπατιών της γέφυρας δεν αποτελεί κατεδάφιση των κτισμάτων που παράνομα έχουν στήσει οι Τ/Κ».

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση στη Δρομολαξιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα της αποσυναρμολόγησης της γέφυρας στην οδό Λήδρας το οποίο όπως είπε «λανθασμένοι εμείς μόνοι μας το έχουμε μεγαλοποιήσει και μόνοι μας παρουσιάζουμε την άρση της παρανομίας ότι είναι περίπου μεγάλη χειρονομία της κατοχικής δύναμης για την οποία μάλιστα μας ζητούν να δώσουμε ανταλλάγματα».

    Αφού είπε πως εμείς πρώτοι προτείναμε το άνοιγμα οκτώ χωριστών διόδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «κάθε άνοιγμα στο τείχος του διαχωρισμού είναι πρόοδος. Όταν οι δίοδοι είναι πολλοί τότε είναι που καταρρέει η γραμμή της αντιπαράταξης» είπε και πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά δεν δεχόταν αυτά τα ρήγματα στο τείχος του διαχωρισμού.

    «Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την ασφάλεια του λαού για τεχνάσματα, για εντυπώσεις, για να κερδίσουμε τάχα τα εύσημα από τους ξένους ότι έχουμε καλή θέληση», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε πως για το θέμα της γέφυρας «δεν είναι η κατάργηση των σκαλοπατιών όταν όλη η γύρω περιοχή που είναι ουδέτερη ζώνη διεκδικείται σήμερα από τον τουρκικό κατοχικό στρατό".

    "Δεν γονάτισε τον τουρκικό στρατό ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ", συνέχισε αλλά «αντίθετα υπάκουσε ως πειθήνιο όργανο στα κελεύσματα του στρατού», ο οποίος είπε να κατεδαφιστεί μεν η γέφυρα αλλά ο στρατός θα μείνει. Απλώς, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Ταλάτ «για να σώσει τα προσχήματα χάρισε τα σκαλιά».

    Αυτό που επιδιώκουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «είναι άνοιγμα της διόδου με την απομάκρυνση, την απαγκίστρωση των στρατευμάτων και από τις δύο περιοχές στο κέντρο της Λευκωσίας» και σημείωσε πως η περίπτωση αυτή δεν είναι η ίδια με τον Αγιο Δομέτιο ή τον Αστρομερίτη, αφού εδώ πρόκειται για κατοικημένη περιοχή.

    Οσον αφορά το θέμα συνάντησής του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ότι για να είναι μια τέτοια συνάντηση εποικοδομητική για τη λύση του Κυπριακού «πρέπει να προετοιμαστεί καλά» όπως προνοεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Θα πρέπει «να παύσουμε να χύνουμε νερό στο μύλο της τουρκικής προπαγάνδας», είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε πως «η κατεδάφιση των σκαλοπατιών της γέφυρας δεν αποτελεί κατεδάφιση των κτισμάτων που παράνομα έχουν στήσει οι Τ/Κ» και «δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα της διόδου στην Οδό Λήδρας χωρίς την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων».

    Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην «απόφαση του λαού το 2004 να απορρίψει το Σχέδιο Ανάν», υπογραμμίζοντας πως πρέπει «να πούμε με κατηγορηματικότητα ότι δεν απορρίψαμε το Σχέδιο επειδή δεν θέλουμε λύση". Απορρίψαμε εκείνο το σχέδιο σαν απαράδεκτο ακριβώς επειδή δεν έφερνε την επανένωση του τόπου μας", είπε.

    "Αντίθετα διαιώνιζε το διαχωρισμό, όλες τις διαχωριστικές τάσεις και επέτρεπε μόνο συνεργασία δύο χωριστών οντοτήτων μόνο για περιορισμένα θέματα που αφορούν την ΕΕ και εκείνα μόνο με ομοφωνία», επανέλαβε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης πως επιδιώκουμε τη λύση του Κυπριακού «με ζήλο, πάθος, αφοσίωση και αποφασιστικότητα και είμαστε έτοιμοι για μια λύση, αλλά λύση πραγματικής επανένωσης».

    [02] ΥΠΑΜ - ΥΓΕΙΑ

    Σοβαρή αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση του Υπουργού Αμυνας Νίκου Συμεωνίδη, ο οποίος παρουσίασε σοβαρό υποτασικό επεισόδιο στο χειρουργείο, που ωστόσο, αντιμετωπίστηκε κατάλληλα και νοσηλεύεται πια σε σοβαρή κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Eπιβεβαιώθηκε πως ο Υπουργός Αμυνας είχε υποστεί φλεγμονή στους πνεύμονες αλλά είναι υπό έρευνα το είδος και τα αίτια της λοίμωξης.

    [03] ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ - ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ - ΕΡΕΥΝΑ

    Εκκλησίες που μετατράπηκαν σε νεκροτομεία, ορνιθώνες, σιταποθήκες, τζαμιά και στρατόπεδα είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εκούσιας καταστροφής κάθε χριστιανικού στοιχείου στα κατεχόμενα με κύριο υπαίτιο την Τουρκία, η οποία 33 χρόνια μετά την εισβολή της στην Κύπρο επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης την ίδια στιγμή που με οργανωμένες επιχειρήσεις στα κατεχόμενα κατακερματίζει την ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή πολιτιστική κληρονομιά μαζί και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ενωμένη Ευρώπη.

    Ο Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, αρχαιολόγος, ειδικός σε θέματα βυζαντινής τέχνης, και συνεργάτης του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ με αφορμή την έρευνα «Τα Χριστιανικά Μνημεία στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο : Οψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής», είπε ότι η ιστορία δεν παραγράφεται και πως αυτός που φέρει την ευθύνη για την καταστροφή μνημείων και εκκλησιών στα κατεχόμενα είναι η κατοχική δύναμη. Τόνισε όμως παράλληλα την ανάγκη, να προχωρήσουμε στην αναστήλωση των κατεχόμενων μνημείων με όρους και προϋποθέσεις που να ικανοποιούν, ενδεχόμενο προς το παρόν αδύνατο λόγω της πεισματικής άρνησης της τουρκοκυπριακής πλευράς για συνεργασία.

    Η έρευνα, με δαπάνη της Ιεράς Μονής Κύκκου και επικεφαλής τον κ. Χοτζάκογλου, κάλυψε 550 εκκλησίες στα κατεχόμενα και από την επί τόπου αρχαιολογική εξέταση και φωτογραφική απεικόνιση προκύπτει ότι «η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και εκούσια και δεν περιλαμβάνει μόνο τους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς αλλά και αυτούς των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, ενώ 50 περίπου εξ αυτών έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα».

    [04] ΣΙΔΝΕΪ - ΠΑΓΔΑΤΗΣ

    Τον Ισπανό Κάρλος Μόγια, νούμερο 44 στην παγκόσμια κατάταξη, αντιμετωπίζει σήμερα το πρωί στο διεθνές τουρνουά τένις στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας ο Κύπριος πρωταθλητής Μάρκος Παγδατής.

    Αυτός είναι ο τρίτος αγώνας του Μάρκου Παγδατή στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης. Στο προηγούμενο παιχνίδι νίκησε 2-1 σετ τον Τσέχο Γιαν Χέρνιχ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 11 January 2007 - 10:29:13 UTC