Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ
  • [02] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ

    Εάν υπάρχει η διάθεση για συζήτηση του ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια που καθορίστηκαν από την ΚΟΡΕΠΕΡ, δηλαδή από κοινού και ταυτόχρονα με την επιστροφή της πόλης του Βαρωσιού στους νόμιμους κατοίκους της, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως το κείμενο που θα εγκριθεί ως συμπέρασμα από τους 27 Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ είναι αυτό που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο και το οποίο μιλά για συνέχιση του διαλόγου και των προσπαθειών χωρίς καθυστέρηση για την ψήφιση κανονισμού για το εμπόριο των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες δεν βρίσκονται κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως κατά συνέπεια ``έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συζήτηση με στόχο την ψήφιση κανονισμού που θα ρυθμίζει θέματα εμπορίου των κατεχομένων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας``.

    Ο κ. Λιλλήκας διαβεβαίωσε παράλληλα πως δεν υπάρχει περίπτωση η κυπριακή κυβέρνηση να δεχθεί οτιδήποτε το οποίο να οδηγεί σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Περδίκης είπε πως το Κίνημα ζήτησε αυτή τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και ιδιαίτερα όσον αφορά τις εξελίξεις στην ΕΕ, δηλαδή τις συζητήσεις για τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, το άνοιγμα των κεφαλαίων της Τουρκίας και τη διαδικασία που ξεκίνησε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    «Θεωρούμε ότι οι εξελίξεις είναι μεν ανησυχητικές αλλά διαχειρίσιμες», ανέφερε, προσθέτοντας πως «ακούσαμε τις απόψεις και την πληροφόρηση που μας έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και θέσαμε και εμείς τις δικές μας απόψεις».

    Οσον αφορά τον κανονισμό για το εμπόριο, είπε πως άποψη του Κινήματος είναι ότι η ΕΕ δεν χρωστά στους Τ/Κ απολύτως τίποτα.

    «Εχει ήδη προταθεί η εισήγηση για την Αμμόχωστο που συνδέει τα δύο θέματα. Απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά. Αρα θεωρούμε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να λειτουργεί υπό το βάρος της ευθύνης ότι χρωστά προς τους Τ/Κ ή προς την Τουρκία οτιδήποτε, άρα δεν θα πρέπει σε οποιανδήποτε περίπτωση να υποκύψει σε παράλογες απαιτήσεις που προβάλλονται από την Τουρκία είτε από την τ/κ ηγεσία», ανέφερε.

    Αρα, πρόσθεσε, «συστήνουμε στην κυπριακή κυβέρνηση σταθερή προσήλωση στην πρόταση για την Αμμόχωστο και σε καμμία περίπτωση να μην αποδεχθεί διευθέτηση του κανονισμού για το εμπόριο που να αφήνει έστω και ίχνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους».

    Οσον αφορά το άνοιγμα των κεφαλαίων για την Τουρκία στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, ο κ. Περδίκης είπε πως η πρόταση των Οικολόγων προς την κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να συνεχίσει την προβολή πολιτικών κριτηρίων και να μην προχωρήσει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων εάν δεν δώσει σαφή δείγματα η Τουρκία για εφαρμογή της συμφωνίας της Αγκυρας.

    Οσον αφορά τη διαδικασία της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ανέφερε πως «επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνει εργασία στις επιτροπές εργασίας και για τα ουσιώδη θέματα για να γίνει προετοιμασία για έναρξη διαπραγματεύσεων μέσα στο 2007``, προσθέτοντας ότι ``εμείς δεν θεωρούμε ότι το 2007 είναι μια νεκρή περίοδος».

    «Πρέπει να γίνει εντατική προσπάθεια για να ανοίξει η διαδικασία μέσα από τη σωστή προετοιμασία. Καμμία συνάντηση δεν πρέπει να γίνει μεταξύ Ταλάτ και Παπαδόπουλου εάν δεν γίνει σωστή προετοιμασία στις επιτροπές εργασίας για να προχωρήσουμε σε ουσιώδεις διαπραγματεύσεις μέσα στο 2007», πρόσθεσε.

    Για τα οδοφράγματα ανέφερε πως η πολιτική και η τακτική του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μπορεί να ανατραπεί εάν η κυπριακή κυβέρνηση προβεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο όσον αφορά το οδόφραγμα της Λήδρας όσο και όσον αφορά τα άλλα οδοφράγματα των οποίων πρότεινε το άνοιγμα η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι τα οδοφράγματα στην Τηλλυρία, ούτως ώστε να φανεί ξεκάθαρα η σωστή θέση της κυβέρνησης ότι τα οδοφράγματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν σαν δίοδοι επικοινωνίας υπό συνθήκες ασφάλειας αλλά και νομιμότητας, καθώς και η τακτική Ταλάτ και στρατιωτικών.

    ``Θεωρούμε ότι θέματα, όπως για παράδειγμα οι συμβολισμοί ή η υποχρεωτική παρουσίαση στοιχείων, το θέμα της βίζας, ακόμα και η λειτουργία αυτών των οδοφραγμάτων πρέπει να τεθούν εξ αρχής εφ` όλης της ύλης``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ενημέρωσε τον κ. Περδίκη για τις τελευταίες εξελίξεις, για τις θέσεις της κυβέρνησης και για τους χειρισμούς των θεμάτων αυτών από πλευράς της κυβέρνησης.

    Ερωτηθείς σε σχέση με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Ολι Ρεν ότι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους της αποτελεί ένα ξεχωριστό θέμα από τις διαβουλεύσεις για το απευθείας εμπόριο και πάντα υπήρξε μέρος της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ο κανονισμός, όπως είχε ετοιμαστεί από την Επιτροπή όταν είχε υποβληθεί, δεν κάνει καμμία αναφορά ούτε σε λιμάνια ούτε σε αεροδρόμια.

    «Το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου, όταν είχε τεθεί, τέθηκε σε συνάρτηση και ως πακέτο με την επιστροφή της πόλης του Βαρωσιού στους νόμιμους κατοίκους της», πρόσθεσε.

    Σημείωσε πως υπάρχει ομόφωνη δεσμευτική απόφαση στην ΚΟΡΕΠΕΡ ότι το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου θα συναρτάται από την επιστροφή της πόλης του Βαρωσιού. Αυτή η απόφαση είναι δεσμευτική και είναι σε ισχύ, πρόσθεσε.

    «Εάν λοιπόν υπάρχει η διάθεση για συζήτηση του ανοίγματος του λιμανιού της Αμμοχώστου, τότε θα πρέπει να γίνει στα πλαίσια που καθορίστηκαν από την ΚΟΡΕΠΕΡ, δηλαδή από κοινού και ταυτόχρονα με την πόλη του Βαρωσιού», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Ρεν δεν είπε ότι θα ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Σε ερώτηση για τις προσπάθειες των Βρετανών για αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως υπάρχουν διεθνείς κανόνες και συμβάσεις που διέπουν τη νόμιμη λειτουργία λιμένων και μόνο τα κυρίαρχα κράτη έχουν δικαίωμα να καθορίζουν τα σημεία εισόδου και εξόδου σε μία χώρα.

    «Δεν είχαμε αμφιβολία σε καμμία στιγμή περί της ορθότητας της θέσης της κυπριακής κυβέρνησης και όσοι θέλουν να κινούνται στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας την ίδια απόφαση και στο ίδιο συμπέρασμα που κατέληξε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξουν», πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως αυτό που θα υιοθετηθεί στις 22 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες από τους Υπουργούς Εξωτερικών των 27, χωρίς συζήτηση, είναι ήδη συμφωνημένο από τις 11 Δεκεμβρίου «και είναι συμφωνημένο και το κείμενο, όχι μόνο σε γενικές γραμμές το νόημα ή ο στόχος».

    «Το κείμενο που συμφωνήθηκε και για το οποίο δεν θα υπάρξει συζήτηση μιλά για συνέχιση του διαλόγου και των προσπαθειών χωρίς καθυστέρηση για την ψήφιση κανονισμού για το εμπόριο των περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες δεν βρίσκονται κάτω από τον αποτελεσματικό έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

    Αυτό το κείμενο είναι συμφωνημένο, αυτό το κείμενο θα υιοθετηθεί ως συμπέρασμα την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών χωρίς συζήτηση, είπε.

    [02] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ - ΡΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ικανοποίηση για τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Ρωσίας σχετικά με το Κυπριακό και την πεποίθησή του ότι οι θέσεις αυτές δεν θα αλλάξουν, εκφράζει με συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ και την αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία» ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιος Β΄, ο οποίος με την ευκαιρία στέλνει θερμές ευχές στον προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και στον ορθόδοξο λαό της Κύπρου.

    «Είναι αλήθεια ότι επανειλημμένως ταχθήκαμε υπέρ της ειρηνικής και δίκαιης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Μεταφέραμε την ανησυχία μας στην κρατική ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα κάνουμε και στο εξής οτιδήποτε εξαρτάται από εμάς, ώστε τα δικαιώματα του ορθοδόξου πληθυσμού του νησιού να μην θίγονται με κανέναν τρόπο και να σταματήσουν οι ιεροσυλίες εις βάρος των ορθοδόξων ιερών», δήλωσε ο Πατριάρχης Αλέξιος.

    Ο Πατριάρχης Αλέξιος πρόσθεσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τη θέση της Ρωσίας κατά την ψηφοφορία για το θέμα αυτό στον ΟΗΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι η ρωσική πολιτική ηγεσία, υποστηρίζοντας με κάθε μέσο τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, δεν θα αλλάξει τη θέση της, παρά την ύπαρξη μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας κοινών οικονομικών συμφερόντων σε διάφορους τομείς».

    [03] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑΣ - ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Με στόχο την περαιτέρω σύσφιγξη των ήδη φιλικών τους σχέσεων και τον συντονισμό των δράσεών τους σε διεθνές επίπεδο, τα κοινοβούλια της Κύπρου και της Συρίας υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο του Προέδρου της Λαϊκής Συνέλευσης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας, Μαχμούτ Αλ Αμπράς.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Συρίας στις προσπάθειες της Κύπρου για δικαίωση και επίλυση του Κυπριακού, και διαβεβαίωσε παράλληλα τον συριακό λαό ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Αράβων για εκπλήρωση των δίκαιων στόχων τους.

    «Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε ομόφωνα στη Βουλή να βρισκόμαστε στο πλευρό των Αράβων φίλων μας μέχρι την εκπλήρωση των στόχων τους, δηλαδή το δικαίωμα των χωρών στην κυριαρχία πάνω στα εδάφη τους και το δικαίωμα των λαών να ζουν ελεύθερα, χωρίς ξένες επεμβάσεις», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 16 January 2007 - 12:29:23 UTC