Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-01-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [02] ΔΣ ΧΑΚ - ΜΑΡΦΙΝ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  • [01] ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Απαράδεκτη πρόκληση αλλά και απροκάλυπτη απειλή, στρεφόμενη κατά της Κύπρου, του Λιβάνου και της Αιγύπτου και κατ΄ επέκταση κατά της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, χαρακτηρίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ανόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της οικονομικής αποκλειστικής ζώνης της Δημοκρατίας.

    Σε γραπτή δήλωση, ο κ. Πασιαρδής αναφέρει ότι ``η διεκδίκηση από την Τουρκία δικαιωμάτων και συμφερόντων στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δεν υποστηρίζεται από το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, και οι παράνομες αρχές του ψευδοκράτους δεν νομιμοποιούνται να έχουν λόγο σε μια υπόθεση για την οποία αποφασίζει μόνο η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση``.

    Ο Εκπρόσωπος προσθέτει ότι ``η επίλυση του Κυπριακού, στην οποία αναφέρεται η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δεν εξαρτάται από το θέμα της ανόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά από την καλή θέληση και την πολιτική βούληση των εμπλεκομένων μερών``.

    ``Αυτή την καλή θέληση και πολιτική βούληση οφείλει να αποδείξει η τουρκική πλευρά και όχι να καταφεύγει στην προσφιλή της μέθοδο των εκβιασμών και των απειλών``, καταλήγει ο κ. Πασιαρδής.

    [02] ΔΣ ΧΑΚ - ΜΑΡΦΙΝ

    Το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί το έγγραφο της Δημόσιας Πρότασης της Marfin Popular Bank Ltd για απόκτηση 35-100% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ επειδή η ενέργεια της αυτή απαγορεύεται από τον χρηματιστηριακό Κανονισμό 21.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα το Συμβούλιο του ΧΑΚ, ύστερα από μαραθώνια συνέδρια του που ξεκίνησε το πρωί, αναφέρει πως ``αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί το έγγραφο της Δημόσιας Πρότασης της Marfin Popular Bank Ltd για απόκτηση 35-100% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, επειδή``.

    Οπως σημειώνει, ``προηγήθηκε η υποβολή της ανακοίνωσης της Τράπεζας Πειραιώς για διατύπωση Δημόσιας Πρότασης για απόκτηση 40-100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Marfin Popular Bank Ltd, η οποία επέφερε την ενεργοποίηση του Κανονισμού 21 των περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Δημόσια Πρόταση προς εξαγορά ή Αγορά Τίτλων και Συγχώνευση Εταιρειών Εισηγμένων στο Χρηματιστήριο) Κανονισμών``.

    Το Συμβούλιο του ΧΑΚ προσθέτει πως ``έκρινε ότι υπό τις περιστάσεις η πιο πάνω Δημόσια Πρόταση της Marfin Popular Bank Ltd που ακολούθησε, ήταν ενέργεια που απαγορεύεται από τον εν λόγω Κανονισμό``.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Πέερ Στάινμπρουκ, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι ``μέσα στις επόμενες εβδομάδες`` αναμένεται η Κύπρος και η Μάλτα να υποβάλουν επισήμως το αίτημα της ένταξής τους στην ευρωζώνη ``από το έτος 2008``.

    ``Αναμένουμε στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων να έχουμε δύο επίσημες υποψηφιότητες, από την Κύπρο και την Μάλτα``, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός αξιωματούχος, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

    Κατά την ακολουθούμενη διαδικασία, από τις κυβερνήσεις των ανωτέρω δύο κρατών μελών της ΕΕ αναμένεται να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ``αξιολογήσουν`` τις υποψηφιότητες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 30 January 2007 - 18:29:17 UTC