Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΥΓΕΙΑ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση εκ μέρους της Αιγύπτου ή του Λιβάνου όσον αφορά τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

    Πρόσθεσε ότι εάν το ψευδοκράτος, το οποίο δεν έχει χωρικά ύδατα ή υφαλοκρηπίδα, προχωρήσει προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των κοιτασμάτων, η πράξη αυτή απλώς θα αποτελεί πρόσθεση μιας νέας παρανομίας στις τόσες που έχουν διαπράξει μέχρι σήμερα.

    Οσον αφορά τη στάση της ΕΕ στο όλο θέμα, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι είναι θετική, αφού μιλά για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να συνάπτει συμφωνίες με οποιοδήποτε κράτος πάνω σε οποιοδήποτε θέμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι οι διαδικασίες όσον αφορά τις προσφορές για τα πετρέλαια έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    ``Το πρώτο στάδιο ξεκινά στις 15 Φεβρουαρίου και τελειώνει στις 16 Ιουλίου. Μετά αντιλαμβάνομαι θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο στάδιο. Ολες αυτές όμως οι λεπτομέρειες έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Εμπορίου``, είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, ο κ. Πασιαρδής απάντησε: ``Μέχρι το Φθινόπωρο, νομίζω``.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τη νομοθεσία περί προσφορών, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει το έργο σε όποια εταιρεία επιλέξει, χωρίς προσφορές, ο κ. Πασιαρδής απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι ``η διαδικασία του να δίδεται κάτι χωρίς προσφορές δεν ισχύει για τη σημερινή κυβέρνηση``.

    ``Η διαδικασία των προσφορών για οτιδήποτε, θα ακολουθηθεί σύμφωνα με το νόμο``, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς εάν η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα των πετρελαίων, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό σε προηγούμενες ενημερώσεις των δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι ``σίγουρα οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δεν τα αμφισβητεί και καμία άλλη χώρα``.

    Οσον αφορά δήλωση του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ και ενδεχόμενη σύγχυση γύρω από αυτήν, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν έχει υπόψη του να έχει γίνει οποιαδήποτε διευκρίνιση για τη δήλωση.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις Τούρκων πολιτικών, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση εκ μέρους της Αιγύπτου ή του Λιβάνου όσον αφορά τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τις δύο αυτές χώρες``.

    Ερωτηθείς εάν ανησυχεί η κυβέρνηση για την επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Κοντολίζα Ράις αντίστοιχα, ο κ. Πασιαρδής απάντησε αρνητικά.

    ``Κατ` αρχήν δεν μας ανησυχεί οποιαδήποτε συνάντηση του κ. Γκιουλ, και δεύτερον οποιαδήποτε και αν είναι η συζήτηση που δυνατό να έχει στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα του πετρελαίου, αυτό δεν διαφοροποιεί τη δική μας θέση και απόφαση να προχωρήσουμε όπως ακριβώς προγραμματίσαμε``, επεσήμανε ο κ. Πασιαρδής.

    Σε παρατήρηση ότι το ψευδοκράτος επιθυμεί να αξιοποιήσει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``το ψευδοκράτος ως ψευδοκράτος δεν έχει χωρικά ύδατα ή υφαλοκρηπίδα``, προσθέτοντας ότι ``όλα αυτά ανήκουν στη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, επομένως εάν προχωρήσουν και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως φέρεται να έχουν αναγγείλει, απλώς θα είναι πρόσθεση μιας νέας παρανομίας στις τόσες που έχουν διαπράξει μέχρι σήμερα``.

    Ερωτηθείς πώς κρίνεται η στάση της ΕΕ στο όλο θέμα, ο κ. Πασιαρδής είπε: ``Θετική, πιστεύω, υπήρξε η αντίδραση της ΕΕ. Μιλά και η ΕΕ για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να συνάπτει συμφωνίες με οποιοδήποτε κράτος πάνω σε οποιοδήποτε θέμα``.

    Σε ερώτηση εάν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας προτίθεται να απολογηθεί στον πρώην Υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``το γεγονός ότι ο κ. Λιλλήκας απέφυγε να απαντήσει κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, δεν σημαίνει ότι δυσκολεύεται ή ότι αρνείται να απαντήσει``.

    ``Θα απαντήσει επί της ουσίας του θέματος και πιστεύω ότι θα απαντήσει με την πρώτη ευκαιρία``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``δεν κρύβεται ο κ. Λιλλήκας`` και δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: ``Εγώ σας διαβεβαιώνω ότι και σήμερα να έχετε συνάντηση μαζί του και να ζητήσετε την αντίδρασή του, είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσει την αντίδρασή του και θα απαντήσει``.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δεδομένου ότι θα πληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα το οποίο έχει είναι να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη απλώς και μόνο για χάριν εντυπώσεων.

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος έχει διαμορφώσει ατζέντα ως προεδρεύουσα του Φόρουμ για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ο κ. Πασιαρδής παρέπεμψε στο Υπουργείο Εξωτερικών για λεπτομέρειες.

    [03] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΥΓΕΙΑ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος νοσηλεύεται από το Σάββατο το βράδυ στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας με οξεία βρογχίτιδα.

    Ο καρδιολόγος Μπάμπης Νικολαϊδης δήλωσε ότι «η κατάσταση της υγείας του Προέδρου Κληρίδη παραμένει σταθερή. Συνεχίζεται η φαρμακευτική αγωγή για την οξεία βρογχίτιδα και προτιμούμε να μείνει στο νοσοκομείο όσες μέρες χρειάζεται, ούτως ώστε να γίνει εντελώς καλά προτού εξέλθει του νοσοκομείου».

    Σε ερώτηση εάν όντως έχουν απαγορευθεί οι επισκέψεις στον κ. Κληρίδη, ο Μπάμπης Νικολαϊδης απάντησε πως «υπάρχει τόσος πολύς κόσμος που θέλει να δει τον Πρόεδρο Κληρίδη που νομίζουμε ότι πρέπει να μπει κάποιος φραγμός διότι πρέπει να ξεκουραστεί».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 5 February 2007 - 14:29:12 UTC