Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΙΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ
  • [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΚΙΝΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Την υποστήριξη της υπόθεσης της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την επιθυμία για επανένωση του νησιού, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νομικών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας Li Changan, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια στο αεροδρόμιο του Πεκίνου.

    Ο κ. Χριστόφιας έφθασε στην Κίνα γύρω στις 14.45 τοπική ώρα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της χώρας Wu Bangguo.

    Ο Κινέζος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο, όταν επισκέφθηκε την Πράσινη Γραμμή στην Οδό Λήδρας και είπε ότι με πόνο αντιμετώπισε την κατάσταση εκεί.

    «Νοιώθουμε τα συναισθήματα του κυπριακού λαού και επιθυμούμε επανένωση του νησιού», είπε ο κ. Li Changan.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως «αντιλαμβάνεστε πόσο πολύτιμη και σημαντική είναι η δική σας η συμπαράσταση, μιας χώρας μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υπόθεση της Κύπρου, που εκτιμούμε βαθύτατα και είμαστε ευγνώμονες».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγησε στον Κινέζο αξιωματούχο ότι τελευταία γίνεται πολύς θόρυβος και είναι στην ημερήσια διάταξη το άνοιγμα της οδού Λήδρας.

    «Βέβαια ακόμα δεν τα καταφέραμε, υπάρχουν διάφορα ζητήματα ασφάλειας - πρέπει να υπάρξει απαγκίστρωση. Περιμένω από τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν πρωτοβουλία», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας.

    «Αυτό δεν αίρει την κατοχή, δεν επανενώνει τη χώρα, γι` αυτό πρέπει να πω ότι η τύχη της Κύπρου και της Κίνας είναι βασικά πολύ όμοιες και παράλληλες. Η Κίνα έχει την Ταϊβάν και εμείς την υπόθεση της κατοχής που πρέπει να τερματιστεί για να επανενωθεί η χώρα», επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    Και αυτό, συνέχισε, μας φέρνει πιο κοντά πέρα από τις πολιτιστικές παραδόσεις, πέραν από τη φιλία που είχε δημιουργήσει η εποχή του Μακαρίου Γ΄ και του Μάο Τσετούνγκ.

    Ο κ. Li Changan ευχαρίστησε για τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά την υποστήριξη της στο θέμα της Ταϊβάν. «Είναι θέμα αρχής», ήταν η απάντηση του κ. Χριστόφια.

    Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης στη στενή φιλία που δένει τις δύο χώρες και στο μακρόχρονο πολιτισμό τους.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα δυστυχώς εκτίθενται σε διάφορα μουσεία του κόσμου, τα οποία είναι κλοπιμαία από την εποχή της αποικιοκρατίας.

    Εκείνο, σημείωσε, που είναι θλιβερό είναι ότι μετά από την εισβολή της Τουρκίας το 1974 και την κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους έχει ουσιαστικά καταστραφεί μια τεράστια πολιτιστική περιουσία.

    Πρόσθεσε πως έχουν κλαπεί διάφορα ευρήματα, έχουν πωληθεί σε διάφορες χώρες και ότι τώρα γίνεται προσπάθεια επαναπατρισμού τους.

    O κ. Χριστόφιας είπε ακόμα ότι η βυζαντινή μας κληρονομιά υπέστη μεγάλη ζημιά με τις εκκλησίες μας που είναι συλημένες, πολλές από τις οποίες έχουν μετατραπεί σε στάβλους, έχουν ζώα ενώ άλλες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά.

    «Υπάρχουν και εκκλησίες που έχουν μεγάλη πολιτιστική αξία και αυτό είναι βαρβαρότητα, το αντίθετο του πολιτισμού», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Απόψε ο κ. Χριστόφιας θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει ο Πρεσβευτής της Κύπρου στο Πεκίνο Πέτρος Κέστωρας.

    [02] ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

    Την ανάγκη όπως τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Κύπρο προχωρήσουν σε συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού, τονίζει για άλλη μια φορά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερωτήσεις για την αντιπαράθεση με αφορμή την εξόρυξη πετρελαίου στα ανοικτά του νησιού. ``Μια τελική διευθέτηση θα επιτρέψει σε όλους τους Κυπρίους να ωφεληθούν από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού``, αναφέρει ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες βράδυ, μετά την καθιερωμένη ενημέρωση στην οποία κάνει επίσης λόγο για συμφωνίες που έχουν υπογράψει όχι μόνον η Κύπρος, αλλά και η Τουρκία.

    Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση ποιά είναι η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο θέμα της εξόρυξης πετρελαίου στην Κύπρο, ο κ. Μακόρμακ σημειώνει ότι ``η πολιτική των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει``. ``Η όποια αμφισβήτηση είναι μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτών των χωρών που έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο και την Τουρκία. Οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος αυτών των συμφωνιών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν πρόκειται να συμβουλεύσει αμερικανικές εταιρείες για το εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία προσφορών``, αναφέρει ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

    Καταλήγοντας, εκφράζει τη θέση ότι ``η διένεξη δείχνει την ανάγκη για όλα τα μέρη να επικεντρωθούν στην επανέναρξη της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, η οποία να επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία``. ``Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η υλοποίηση της συμφωνίας που πέτυχε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι στις 8 Ιουλίου του 2006``, αναφέρεται τέλος στη δήλωση.

    Εξάλλου, ερωτηθείς εάν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κοντολίζα Ράις και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ θα συζητήσουν το Κυπριακό, ο κ. Μακόρμακ απάντησε ότι εάν το θέσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών η κ. Ράις θα είναι έτοιμη να το συζητήσει. Σημείωσε ότι μεταξύ των θεμάτων που θα θιγούν θα είναι το Ιράκ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και το Ιράν.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση εκ μέρους της Αιγύπτου ή του Λιβάνου όσον αφορά τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

    Πρόσθεσε ότι εάν το ψευδοκράτος, το οποίο δεν έχει χωρικά ύδατα ή υφαλοκρηπίδα, προχωρήσει προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των κοιτασμάτων, η πράξη αυτή απλώς θα αποτελεί πρόσθεση μιας νέας παρανομίας στις τόσες που έχουν διαπράξει μέχρι σήμερα.

    Οσον αφορά τη στάση της ΕΕ στο όλο θέμα, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι είναι θετική, αφού μιλά για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να συνάπτει συμφωνίες με οποιοδήποτε κράτος πάνω σε οποιοδήποτε θέμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι οι διαδικασίες όσον αφορά τις προσφορές για τα πετρέλαια έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    ``Το πρώτο στάδιο ξεκινά στις 15 Φεβρουαρίου και τελειώνει στις 16 Ιουλίου. Μετά αντιλαμβάνομαι θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο στάδιο. Ολες αυτές όμως οι λεπτομέρειες έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Εμπορίου``, είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, ο κ. Πασιαρδής απάντησε: ``Μέχρι το Φθινόπωρο, νομίζω``.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τη νομοθεσία περί προσφορών, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει το έργο σε όποια εταιρεία επιλέξει, χωρίς προσφορές, ο κ. Πασιαρδής απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι ``η διαδικασία του να δίδεται κάτι χωρίς προσφορές δεν ισχύει για τη σημερινή κυβέρνηση``.

    ``Η διαδικασία των προσφορών για οτιδήποτε, θα ακολουθηθεί σύμφωνα με το νόμο``, σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς εάν η κυπριακή κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη εικόνα για τη στάση των ΗΠΑ στο θέμα των πετρελαίων, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό σε προηγούμενες ενημερώσεις των δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι ``σίγουρα οι ΗΠΑ δεν αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως δεν τα αμφισβητεί και καμία άλλη χώρα``.

    Οσον αφορά δήλωση του Εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ και ενδεχόμενη σύγχυση γύρω από αυτήν, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν έχει υπόψη του να έχει γίνει οποιαδήποτε διευκρίνιση για τη δήλωση.

    Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας και τις δηλώσεις Τούρκων πολιτικών, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``δεν υπάρχει καμία υπαναχώρηση εκ μέρους της Αιγύπτου ή του Λιβάνου όσον αφορά τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με τις δύο αυτές χώρες``.

    Ερωτηθείς εάν ανησυχεί η κυβέρνηση για την επικείμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Κοντολίζα Ράις αντίστοιχα, ο κ. Πασιαρδής απάντησε αρνητικά.

    ``Κατ` αρχήν δεν μας ανησυχεί οποιαδήποτε συνάντηση του κ. Γκιουλ, και δεύτερον οποιαδήποτε και αν είναι η συζήτηση που δυνατό να έχει στις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα του πετρελαίου, αυτό δεν διαφοροποιεί τη δική μας θέση και απόφαση να προχωρήσουμε όπως ακριβώς προγραμματίσαμε``, επεσήμανε ο κ. Πασιαρδής.

    Σε παρατήρηση ότι το ψευδοκράτος επιθυμεί να αξιοποιήσει κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``το ψευδοκράτος ως ψευδοκράτος δεν έχει χωρικά ύδατα ή υφαλοκρηπίδα``, προσθέτοντας ότι ``όλα αυτά ανήκουν στη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία, επομένως εάν προχωρήσουν και προς αυτή την κατεύθυνση, όπως φέρεται να έχουν αναγγείλει, απλώς θα είναι πρόσθεση μιας νέας παρανομίας στις τόσες που έχουν διαπράξει μέχρι σήμερα``.

    Ερωτηθείς πώς κρίνεται η στάση της ΕΕ στο όλο θέμα, ο κ. Πασιαρδής είπε: ``Θετική, πιστεύω, υπήρξε η αντίδραση της ΕΕ. Μιλά και η ΕΕ για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για το αναφαίρετο δικαίωμα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία να συνάπτει συμφωνίες με οποιοδήποτε κράτος πάνω σε οποιοδήποτε θέμα``.

    Σε ερώτηση εάν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας προτίθεται να απολογηθεί στον πρώην Υπουργό Εμπορίου Νίκο Ρολάνδη, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``το γεγονός ότι ο κ. Λιλλήκας απέφυγε να απαντήσει κατά την επιστροφή του στην Κύπρο, δεν σημαίνει ότι δυσκολεύεται ή ότι αρνείται να απαντήσει``.

    ``Θα απαντήσει επί της ουσίας του θέματος και πιστεύω ότι θα απαντήσει με την πρώτη ευκαιρία``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``δεν κρύβεται ο κ. Λιλλήκας`` και δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: ``Εγώ σας διαβεβαιώνω ότι και σήμερα να έχετε συνάντηση μαζί του και να ζητήσετε την αντίδρασή του, είμαι βέβαιος ότι θα σας δώσει την αντίδρασή του και θα απαντήσει``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 February 2007 - 12:29:12 UTC