Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-02-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
  • [02] ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΜΠΡΟΥΝΕΙ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [04] ΧΑΛΟΥΜΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΘΗΝΑ - ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

    Εξαίρετη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας πως η συνάντηση έγινε «σε εξαίρετο κλίμα χωρίς κανένα ίχνος σκιάς ή διαφωνίας».

    Παράλληλα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αγάπη και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για την Κύπρο ο Έλληνας Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η επίσκεψη αυτή «εντάσσεται μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών με την ελληνική κυβέρνηση».

    «Θεωρώ ότι η επίσκεψη διεξήχθη μέσα στο συνηθισμένο άριστο κλίμα κατανόησης και συμφωνίας πάνω σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν» είπε και πρόσθεσε πως η επίσκεψη «ασχολήθηκε κυρίως με την ενημέρωση και τις εκτιμήσεις μας για τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις».

    Ερωτηθείς για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως όλοι γνωρίζουν «το ενδιαφέρον και την αγάπη του για την Κύπρο».

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Παπούλιας βρισκόταν στα Γιάννενα για τους εορτασμούς της απελευθέρωσης της πόλης με προγραμματισμένη παραμονή μέχρι την επόμενη Δευτέρα αλλά ``διέκοψε την παραμονή του στην Ήπειρο για να έρθει στην Αθήνα και να έχουμε τη συνάντηση».

    Όπως πάντα, συνέχισε, ο Έλληνας Πρόεδρος «ζήτησε να ενημερωθεί πλήρως, επιδεικνύοντας το πολύ μεγάλο του ενδιαφέρον για την Κύπρο, για το πού βρίσκεται η εξέλιξη της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ποιά είναι τα εμπόδια και ποιά είναι τα κωλύματα».

    Για μια ακόμα φορά, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για το ενδιαφέρον και την αγάπη που δείχνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Κύπρο».

    Ερωτηθείς για το δείπνο που παρέθεσε προς τον ίδιο και τη σύζυγό του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ``αυτά που γράφει μια συγκεκριμένη κυπριακή εφημερίδα ότι συζητήθηκαν ούτε αναφέρθηκαν».

    [02] ΥΠΑΤΟΣ ΑΡΜΟΣΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΜΠΡΟΥΝΕΙ

    Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι Νταρουσαλάμ Haji Hassanal Bolkiah Mu izzaddin Waddanlah, εξέφρασε την υποστήριξη του στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την εξεύρεση σύντομα βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των Αποφάσεων και Ψηφισμάτων του ΟΗΕ μέσω της ειρηνικής οδού και των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Υπατου Αρμοστή της Δημοκρατίας στις Ινδίες Ανδρέα Ζήνωνος, ως ο νέος Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στο Μπρουνέι Νταρουσαλάμ με έδρα το Νέο Δελχί, ο Σουλτάνος πρόσθεσε ότι η ΕΕ παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο εξεύρεσης μιας τέτοιας λύσης που να συνάδει με τις αρχές και τους κανονισμούς της.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, μετά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ο Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Σουλτάνο του Μπρουνέι για την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, το κυπριακό πρόβλημα και τη συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική κατοχή.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΣΣΕ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Ακατανόητο θεωρεί ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Ρενέ βαν ντερ Λίντεν το ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμη η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006.

    «Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Δεν είναι κατανοητό γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε πρόοδος στη συμφωνία ανάμεσα στις δύο κοινότητες», είπε ο κ. βαν ντερ Λίντεν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στο νησί.

    Στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, συνέχισε, αναφέρεται ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο.

    Ο κ. βαν ντερ Λίντεν κάλεσε εκ νέου τους πολιτικούς στην Κύπρο να κάνουν γενναία βήματα.

    Επίσης, ζήτησε το άνοιγμα της οδού Λήδρας, λέγοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για ``δικαιολογίες``.

    [04] ΧΑΛΟΥΜΙ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Οι αιγοπροβατοτρόφοι αποφάσισαν να μην υποβάλουν ένσταση αναφορικά με την καθιέρωση των τεχνικών προδιαγραφών του χαλουμιού, εάν δηλαδή αυτό θα κατασκευάζεται από αγελαδινό ή αιγοπρόβειο γάλα, μέχρι την τελευταία ημέρα υποβολής του φακέλου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι η 1η Μαρτίου.

    Κατά τη διάρκεια έκτακτης παγκύπριας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κοφίνου με τη συμμετοχή του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτη Φωτίου, οι αιγοπροβατοτρόφοι αποφάσισαν επίσης όπως προχωρήσουν σε διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να τροποποιηθούν κάποια στοιχεία του φακέλου που θα σταλεί στην ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 February 2007 - 16:29:19 UTC