Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • [02] ΡΕΝ - ΕΜΠΟΡΙΟ
  • [03] ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  • [04] ΕΕ - ΚΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Η υπόθεση του αγνοούμενου Χριστάκη Γεωργίου, όπως τεκμηριώνεται σήμερα, τυγχάνει υπεύθυνης αντιμετώπισης από τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Παράλληλα ο κ. Πασιαρδής διαβεβαίωσε ότι ``από πλευράς δική μας, για τη συγκεκριμένη αυτή υπόθεση αλλά και γενικότερα για το θέμα των αγνοουμένων, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων``.

    Μιλώντας, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι ``όλες οι λεπτομέρειες και όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν πρόσφατα για τη συγκεκριμένη αυτή υπόθεση θα διαβιβαστούν από τη ΔΕΑ στην τ/κ πλευρά, η οποία και ευθύνεται να διερεύνηση το θέμα και να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση``, προσθέτοντας ότι, σε αντίθεση με την Επιτροπή, ``η τ/κ πλευρά δικαιούται να έχει πρόσβαση στην ίδια την Τουρκία`` για να διερευνήσει το θέμα.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``η ειδική περίπτωση του αγνοούμενου Χριστάκη Γεωργίου επανέρχεται για ακόμη μια φορά με αποδεικτικά στοιχεία ότι ο μικρός τότε αγνοούμενος μεταφέρθηκε στην Τουρκία``.

    Το θέμα αυτό ``δεν επανέρχεται για πρώτη φορά``, είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ``πολλές φορές στο παρελθόν ηγέρθη αυτό το θέμα από τη ΔΕΑ``.

    ``Απλούστατα τώρα``, συνέχισε, ``υπάρχουν νέα στοιχεία, νέες τεκμηριωμένες αποδείξεις``.

    ``Το θέμα έχει ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση. Είναι όμως τόσο λεπτό και ευαίσθητο ώστε να απαιτεί προσεκτικούς και υπεύθυνους χειρισμούς χωρίς πολυλογίες και χωρίς αχρείαστους θορύβους``, τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Είπε ακόμη ότι ``το θέμα των αγνοουμένων εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως γενικό θέμα και ως μία καθαρά ανθρωπιστική πτυχή, η οποία``, όπως είπε, ``είναι τόσα πολλά χρόνια που παρατείνεται με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο πόνος και η αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων``.

    Ερωτηθείς αν θα ζητηθούν τα απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``εμείς μπορούμε να ζητήσουμε και θα ζητήσουμε``, αλλά το θέμα, όπως είπε, ``είναι κατά πόσον η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα``.

    Οσον αφορά τη ΔΕΑ, ο κ. Πασιαρδής διευκρίνισε ότι ``οι όροι εντολής της αφορούν και εξαντλούνται μόνο σε έρευνες εντός της κυπριακής επικράτειας και δεν μπορούν να επεκτείνονται στην ίδια την Τουρκία``.

    ``Δεν έχει το δικαίωμα πρόσβασης η Επιτροπή στην ίδια την Τουρκία και αυτό είναι ένα σοβαρό μειονέκτημα και ένα σοβαρό εμπόδιο στην επιτέλεση του έργου της``, κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [02] ΡΕΝ - ΕΜΠΟΡΙΟ

    Η κυπριακή κυβέρνηση ``δεν συμμερίζεται οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές κυπριακών ΜΜΕ`` για το πρόσωπο του Επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    ``Θα γνωρίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος ότι στην Κύπρο δεν ασκείται λογοκρισία και ότι η ελευθερία της έκφρασης τυγχάνει απόλυτου σεβασμού ως μια από τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ``, είπε ο κ. Πασιαρδής, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα με τον κ. Ρεν στις Βρυξέλλες για το θέμα του απευθείας εμπορίου, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``ο κ. Λιλλήκας επανέλαβε στον κ. Ρεν τη γνωστή και αμετάβλητη θέση μας``, προσθέτοντας ότι ``το σκεπτικό και ο στόχος των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών της 26ης Απριλίου 2004 είναι η οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ μέσα από νόμιμες διαδικασίες, ώστε να προωθηθεί η οικονομική ενοποίηση ως συμβολή στην επανένωση της Κύπρου``.

    [03] ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ - ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Εμπορική πράξη, στην οποία δεν νομιμοποιείται οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση, χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής τον έλεγχο του 8% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου από την Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα.

    Κληθείς, ύστερα από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα του τόπου, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι αυτό το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ``πρόκειται για εμπορική πράξη, στην οποία δεν νομιμοποιείται οποιαδήποτε κυβερνητική παρέμβαση``.

    Το θέμα αφορά τις εποπτικές αρχές, που είναι η Κεντρική Τράπεζα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατέληξε ο κ. Πασιαρδής.

    [04] ΕΕ - ΚΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου για τις τις Μεταφορες, Ζακ Μπαρό, υιοθέτησε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμάων, θεωρώντας ότι συμβιβάζεται με τις κοινοτικές διατάξεις.

    Η απόφαση της Επιτροπής θεωρεί ότι τα στοιχεία κρατικής ενίσχυσης που περιλαμβάνονται στο σχέδιο συμβιβάζονται με την εσωτερική αγορά υπό το πρίσμα των κοινοτικών κατευθυντήριων γραμμών για τις ενισχύσεις αναδιάρθρωσης, εφόσον το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα πρέπει να οδηγήσει στην αποκατάσταση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμάων και, δεδομένων της μείωσης της μεταφορικής ικανότητας και του επιπέδου ιδίας συμμετοχής στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, δεν αντίκειται στο κοινό συμφέρον.

    Το Νοέμβριο του 2005, οι κυπριακές Αρχές κοινοποίησαν σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εταιρία το οποίο περιελάμβανε δάνειο ποσού 55 εκατομμυρίων CYP (96 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων 45 εκατομμύρια CYP (78 εκατομμύρια ευρώ) τυγχάνουν της εγγύησης του Δημοσίου και την πώληση της Eurocypria, του βραχίονα ναυλωμένων πτήσεων της Cyprus Airways, στο Δημόσιο έναντι ποσού 13,425 εκατομμυρίων CYP (23,6 εκατομμυρίων ευρώ).

    Οι δύο αυτές κρατικές αεροπορικές εταιρίες θα πρέπει να λειτουργούν στο εξής κάτω από ισότιμους όρους ανταγωνισμού ως αποδοτικοί και ανεξάρτητοι ανταγωνιστές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 7 March 2007 - 14:29:15 UTC