Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΙΧΟΥ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ- ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΙΧΟΥ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΛΗΔΡΑΣ
  • [04] ΜΟΛΕΡ - ΛΗΔΡΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΙΧΟΥ

    Η κυπριακή κυβέρνηση σχεδίασε μονομερώς εδώ και κάποιες ημέρες την κατεδάφιση του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως μετά την κατεδάφιση του οδοφράγματος, εάν αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στην περιοχή, ενισχυθούν τα οικοδομήματα που είναι υπό κατάρρευση στις δυο μεριές της οδού Λήδρας και τα τουρκικά στρατεύματα επιτρέψουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ να ελέγξει εάν υπάρχουν, όπως πιστεύουμε, ναρκοπέδια, τότε μπορεί να ανοίξει η δίοδος.

    «Το εμπόδιο δεν ήταν το δικό μας το οδόφραγμα. Το εμπόδιο είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού. Τώρα που έφυγε το δικό μας το οδόφραγμα είναι φανερό στον καθένα ποιο είναι το εμπόδιο. Διότι εκεί θα φαίνονται τα τουρκικά στρατεύματα», πρόσθεσε.

    Επεσήμανε πως «ισχύει ακόμα η δική μας πρόταση να αποσυρθούν αντίστοιχα οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού και οι δυνάμεις της εθνοφρουράς, είτε 100 μέτρα από τα δυο οδοφράγματα, είτε η διαζευκτική μας πρόταση να αποστρατικοποιηθεί ολόκληρη η εντός των τειχών Λευκωσία, να γίνει απαγκίστρωση δηλαδή όλων των δυνάμεων σε όλη την περιοχή Λευκωσίας».

    Ερωτηθείς εάν το θέμα αυτό θα τεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ασχολείται με το θέμα.

    «Δηλώσεις κάνει. Οπως έχουμε ειδοποιήσει τις Πρεσβείες στην Κύπρο θα ειδοποιηθεί και η Επιτροπή. Αυτή η κίνηση είναι μονομερής, αυτόβουλη από τη δική μας πλευρά. Δεν ήταν αντικείμενο ούτε διαβουλεύσεων, ούτε διαπραγμάτευσης», τόνισε.

    Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν συνεχιστεί η στρατιωτική παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ``Εσείς εάν είσαστε πολίτης θα περάσετε χωρίς να στηριχθούν τα κτίρια και θα περνάτε δια μέσου των Τούρκων στρατιωτών με τα όπλα; `H εάν περνάτε θα το θεωρείτε ότι είναι πράξη που αποκαθιστά εμπιστοσύνη και καλές σχέσεις ή θα είναι πηγή εξοργισμού και πρόκλησης;

    Κάνοντας μια αναδρομή στο θέμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε πως από το Δεκέμβρη του 2005 η ε/κ πλευρά είχε εισηγηθεί το άνοιγμα οκτώ διόδων πάνω στη διαχωριστική γραμμή.

    Εχουν ανοίξει δυο, η μια στην περιοχή Αστρομερίτη-Ζώδιας, η άλλη δίοδος σε αντικατάσταση της διόδου του Λήδρα Πάλας στον Αγιο Δομέτιο, αλλά καμία πρόοδος δεν έγινε για το άνοιγμα των άλλων διόδων. Βεβαίως η πιο σημαντική δίοδος είναι αυτή της οδού Λήδρας που πριν την εισβολή ήταν η πιο πολυσύχναστη εμπορική περιοχή της Λευκωσίας, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως ``σε κάποιο στάδιο πριν από το Δεκέμβρη του 2005 ο κ. Ταλάτ είχε ανεγείρει τη λεγόμενη γέφυρα και ο λόγος που ανήγειρε τη γέφυρα είναι γιατί η δική μας πλευρά είπε εάν θα ανοίξει η δίοδος της οδού Λήδρας πρέπει κατά πρώτιστο λόγο να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα, διότι ενώ το άνοιγμα της διόδου προτείνεται ως μέτρο οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης και ως μέτρο καλής θέλησης και για να φέρει τις δυο κοινότητες πιο κοντά αντίθετα η δίοδος πολιτών πεζών και άλλων από ένα δρόμο που ένθεν και ένθεν θα υπήρχαν τουρκικά στρατεύματα κατοχής αντί σημείο επανένωσης και αποκατάστασης εμπιστοσύνης θα ήταν σημείο τριβής με την υπενθύμιση ότι στην Κύπρο βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

    Παρά τις πολλές μας προσπάθειες προς τα ΗΕ καμία πρόοδος δεν έγινε γιατί ο τουρκικός στρατός αρνείτο να μετακινηθεί από την περιοχή αλλά στο μεσοδιάστημα και μετά την ανέγερση της γέφυρας πήρε και θέσεις σε μιαν περιοχή από την παλιά οδό Ερμού μέχρι την οδό Κύκκου``, ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ``υπό την πίεση πιστεύω Τ/Κ καταστηματαρχών στην περιοχή δήλωσε την πρόθεσή του να κατεδαφίσει τη γέφυρα που ήταν ένα από τα εμπόδια για τη διάνοιξη της διόδου. Ο τουρκικός στρατός αρνήθηκε να μετακινηθεί και ο κ. Ταλάτ πήγε στην Τουρκία, επεσήμανε και υπενθύμισε τις δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η περιοχή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων``, επεσήμανε.

    Σημείωσε πως ο κ. Ταλάτ παρουσίαζε την κατεδάφιση της γέφυρας ως μεγάλη πρωτοβουλία του για να δείξει τη θέλησή του για το άνοιγμα της διόδου ενώ εμείς επιμέναμε ότι τo κύριο εμπόδιο ήταν η παρουσία τουρκικού στρατού στην περιοχή.

    «Ετσι εδώ και κάποιες μέρες σχεδιάσαμε μονομερώς την κατεδάφιση του οδοφράγματος στην ε/κ πλευρά. Οπως επανειλημμένα είχα δηλώσει εμείς μπορούσαμε να κατεδαφίσουμε το οδόφραγμα σε 24 ώρες», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «το εμπόδιο δεν ήταν το δικό μας οδόφραγμα. Το εμπόδιο είναι η παρουσία του τουρκικού στρατού. Τώρα που έφυγε το δικό μας οδόφραγμα είναι φανερό στον καθένα ποιο είναι το εμπόδιο. Διότι εκεί θα φαίνονται τα τουρκικά στρατεύματα. Εάν αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα, ενισχυθούν τα οικοδομήματα που είναι υπό κατάρρευση στις δυο μεριές της οδού Λήδρας και επιστρέψουν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ τα τουρκικά στρατεύματα να ελέγξει εάν υπάρχουν όπως πιστεύουμε ναρκοπέδια τότε μπορεί να ανοίξει η δίοδος».

    Επανέλαβε πως «ισχύει ακόμα η δική μας πρόταση να αποσυρθούν αντίστοιχα οι δυνάμεις του τουρκικού στρατού και οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς, είτε 100 μέτρα από τα δυο οδοφράγματα, είτε η διαζευκτική μας πρόταση να αποστρατικοποιηθεί ολόκληρη η εντός των τειχών Λευκωσία, να γίνει απαγκίστρωση δηλαδή όλων των δυνάμεων σε όλη την περιοχή Λευκωσίας».

    Αυτές οι προτάσεις είχαν υποβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση στα ΗΕ εδώ και αρκετό καιρό, επαναλήφθησαν τον Ιούνιο του 2006 και πρόσφατα τις έχουμε επαναλάβει στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, σημείωσε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ- ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΙΧΟΥ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι με την κατεδάφιση του τοίχου στο τέρμα της οδού Λήδρας δεν σημαίνει ότι αρχίζει και η διέλευση πολιτών προς και από τα κατεχόμενα από το συγκεκριμένο σημείο.

    Διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν τα θέματα ασφάλειας όπως είχαν τεθεί από την κυπριακή κυβέρνηση και η ασφάλεια θα διασφαλιστεί με την αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού από την περιοχή. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν ήταν μια ξαφνική κίνηση από μέρους της κυβέρνησης η κατεδάφιση του τοίχου. Υπήρξαν, είπε, διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των κατοχικών δυνάμεων.

    Οπως είπε ο κ. Πασιαρδής, ο τοίχος πέφτει αλλά το οδόφραγμα παραμένει μέχρι που η τουρκική πλευρά προσέλθει σε διάλογο για τα θέματα ασφάλειας και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού από την περιοχή. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι με την κατεδάφιση του τοίχου η κυβέρνηση αποδεικνύει την καλή της θέληση και με την κίνηση αυτή αφαιρείται το πρόσχημα της άλλης πλευράς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδεικνύει καλή θέληση.

    Σε άλλη ερώτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι επιλέγηκε αυτή ώρα για την κατεδάφιση επειδή βόλευε καλύτερα από τεχνικής πλευράς και δεν υπάρχει κίνηση στην περιοχή λόγω του προχωρημένου της ώρας.

    Εκτός από τον κ. Πασιαρδή στην περιοχή μετέβη και η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, η οποία σε δηλώσεις της εξέφρασε την ελπίδα ότι η άλλη πλευρά θα ανταποκριθεί θετικά στα θέματα ασφάλειας ώστε να καταστεί δυνατόν το άνοιγμα της οδού Λήδρας και να υπάρξει απρόσκοπτη και χωρίς κινδύνους διέλευση των πολιτών από και προς τα κατεχόμενα.

    Στο μεταξύ οι μπουλτόζες συνεχίζουν να κατεδαφίζουν τον τοίχο και φορτηγά μεταφέρουν μακριά τα κομμάτια του. Στην περιοχή έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου. Η Αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή και έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΛΗΔΡΑΣ

    Η κατεδάφιση της τοίχου της Εθνικής Φρουράς στο τέρμα της οδού Λήδρας δεν σημαίνει και το άνοιγμα της ιστορικής οδού της Λευκωσίας, γιατί αυτό προϋποθέτει τη μετακίνηση του κατοχικού στρατού, τόνισε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του στο τέρμα της οδού Λήδρας, ο κ. Χριστόφιας παρουσιάστηκε συγκρατημένος σε σχέση με το άνοιγμα σημείου διέλευσης στη οδό Λήδρας. Τόνισε ότι η Εθνική Φρουρά είναι έτοιμη να μετακινηθεί και κάλεσε όλους όσοι χαιρέτισαν την κατεδάφιση της γέφυρας, που ανήγειρε παράνομα το κατοχικό καθεστώς, να στραφούν προς την Τουρκία και τον κατοχικό στρατό προκειμένου να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα της οδού.

    Για το ξαφνικό της κατεδάφισης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι για την ε/κ πλευρά το θέμα δεν είναι επικοινωνιακό, αλλά είναι θέμα ουσίας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το άνοιγμα της οδού Λήδρας θα βοηθήσει στη δημιουργία καλής θέλησης, προκειμένου να προχωρήσει και η συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας υπενθύμισε πως «η κατεδάφιση του φυλακίου ήταν, και αυτή, η θέση μας και προηγούμενα».

    «Κάποιοι ήθελαν να το χρησιμοποιούν αυτό ως κάτι το οποίο να πιέζει τη δική μας πλευρά. Λέω ξανά ότι η κατεδάφιση της γέφυρας δεν έλυνε το πρόβλημα, όπως και η κατεδάφιση αυτού εδώ του φυλακίου το οποίο έκτισε η Εθνική Φρουρά, όχι για να εμποδίζει τους Τ/Κ να περάσουν αλλά για να υπερασπίζεται τον κόσμο από την κατοχή», είπε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «υπάρχει κατοχή».

    [04] ΜΟΛΕΡ - ΛΗΔΡΑΣ

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ χαιρετίζει θερμά την απομάκρυνση του τοίχου στην οδό Λήδρας, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει μια πολύ ευπρόσδεκτη και θετική συμβολή στις προσπάθειες για δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας, στην οποία η αναζήτηση συνολικής λύσης του Κυπριακού μπορεί να ευδοκιμήσει.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Μόλερ διαβεβαιώνει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βοηθά και τις δύο πλευρές με πρακτικές διευθετήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία και για εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για επίσπευση της προόδου.

    Ο κ. Μόλερ ``χαιρετίζει θερμά τη χθεσινοβραδινή αφαίρεση του τοίχου στο νότιο άκρο της νεκρής ζώνης που χωρίζει την οδό Λήδρας``, σημειώνοντας ότι ``η ολονύκτια κατεδάφιση του τοίχου στην οδό Λήδρας της Λευκωσίας αντιπροσωπεύει μιαν πολύ ευπρόσδεκτη και θετική συμβολή μεγάλης συμβολικής σημασίας τόσο στις προσπάθειες για άνοιγμα σημείου διέλευσης σε αυτή την ιστορική τοποθεσία όσο και για δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας, στην οποία η αναζήτηση συνολικής λύσης μπορεί να ευδοκιμήσει``.

    Σημειώνει ότι ``μόλις οι πλευρές συμφωνήσουν για την παραπέρα πορεία, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα κινηθεί αμέσως, με τη χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ υποστήριξη από το Συνεταιρισμό για το Μέλλον του UNDP, για να διασφαλίσει τη συνολική ασφάλεια της περιοχής, ώστε να διευκολυνθεί η διάνοιξη του σημείου διέλευσης ως υπόθεση προτεραιότητας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 9 March 2007 - 10:29:12 UTC