Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
  • [02] ΤΑΛΑΤ - 8Η ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
  • [04] ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι «μέσω της προσήλωσής μας στη στήριξη των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορούμε να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο προς την κατεύθυνση της εδραίωσης της ΕΕ, της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και της αειφόρου ανάπτυξης και να φέρουμε τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά στους θεσμούς μας».

    Από τη Φλωρεντία όπου άρχισαν οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «όλες οι πολιτικές της ΕΕ πρέπει να έχουν ως επίκεντρό τους τον άνθρωπο», διερωτώμενος κατά πόσον «με αυτή την έννοια, καταβάλλουμε προσπάθειες για να επεκτείνουμε τέτοιες προσεγγίσεις σ όλες τις εξωτερικές πολιτικές της Ενωσης».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «όλοι θέλουμε να έχει η ΕΕ ουσιαστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή», διερωτήθηκε όμως εάν «τοποθετούμε την Ενωση στη θέση της διεθνούς δύναμης, που αγωνίζεται ενάντια στη φτώχεια και στην αδικία και μάχεται για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων»;

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής «κάτι τέτοιο θα επέφερε τις αναγκαίες αλλαγές που ελπίζουμε να έχουμε στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση τεράστιων προβλημάτων, όπως αυτά της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «σύμφωνα με τις Συνθήκες, η ΕΕ βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και στο κράτος δικαίου».

    Πρέπει όμως, συνέχισε, «να ερωτήσουμε τους εαυτούς μας σ αυτό το σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Ευρώπης: Είναι σήμερα οι αρχές αυτές στον πυρήνα κάθε εξωτερικής δράσης της ΕΕ; Εξελίσσεται μήπως η Ευρώπη σε ανεξάρτητο παράγοντα, που υποστηρίζει το διεθνές δίκαιο, ως εναλλακτική παρουσία στις μεθόδους των στρατιωτικών παρεμβάσεων και των προληπτικών πολέμων για την επιβολή της ειρήνης και της δημοκρατίας»; είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Χριστόφιας μιλούσε σε σεμινάριο που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, σε συνεργασία με την Ιταλική Βουλή και Γερουσία και με θέμα Τι χρειάζεται η Ευρώπη;»

    Στην παρέμβασή του ο κ. Χριστόφιας συνεχάρη τους φιλοξενούντες «για αυτή την πράγματι άρτια οργανωμένη εκδήλωση`` και είπε ότι «μαζί με τους εορτασμούς, θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για μια ανασκόπηση των επιτευγμάτων και των ελλείψεων του παρελθόντος και για να σκεφθούμε το μέλλον της Ευρώπης».

    [02] ΤΑΛΑΤ - 8Η ΙΟΥΛΙΟΥ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι το κατοχικό καθεστώς έχει αρχίσει την επαναξιολόγηση για τη διαδικασία της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, προσθέτοντας ότι η προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο ηγετών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι η αξιολόγηση της κατάστασης άρχισε χθες και θα συνεχιστεί αύριο, σημειώνοντας πως η στάση της τ/κ πλευράς θα αποφασιστεί μετά από διήμερη περίπου αξιολόγηση.

    [03] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

    Η Κύπρος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας και μαζί της πολλές άλλες χώρες του πλανήτη, γεγονός που κοστίζει τη ζωή σε εκατοντάδες παιδιά ετησίως που δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλο για πόση νερό, δήλωσε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα του Νερού, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου.

    Ο κ. Φωτίου επισκέφθηκε το περίπτερο του Τμήματος Υδάτων στην Πλατεία Ελευθερίας από όπου δήλωσε ότι επιτακτική είναι η ανάγκη για εξοικονόμηση νερού και μέσα σε αυτά τα πλαίσια αποφάσισε την ενεργοποίηση της νομοθεσίας των εξώδικων προστίμων σε όσους σπαταλούν το νερό.

    Πρόσθεσε ότι πολλές είναι οι καταγγελίες που ανώνυμα και επώνυμα φθάνουν στο Υπουργείο Γεωργίας και αφορούν σπατάλη νερού.

    Ο κ. Φωτίου είπε ότι οι τελευταίες βροχοπτώσεις δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν, ειδικά ενόψει καλοκαιριού διότι ορατός είναι ο κίνδυνος να αρχίσουν να γίνονται περικοπές νερού.

    [04] ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ

    Με την παρουσία στην Κύπρο ενός από τους γνωστότερους και πιο επιτυχημένους μάνατζερ του ποδοσφαίρου, του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, γιόρτασε τα 20χρονα του ο Κυπριακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    Το επετειακό δείπνο πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, όπου 560 περίπου άτομα υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τον προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τους συνεργάτες του.

    Ανταλλάσσοντας δώρα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ρόνη Σωτηριάδη, ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ανέφερε ότι οι παίκτες του θα ήθελαν να βρίσκονταν και αυτοί σε αυτήν την εκδήλωση αλλά λόγω των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν.

    Σε χαιρετισμό του ο κ. Σωτηριάδης είπε πως όπως το ίδιο επιτυχημένα και παραγωγικά ήταν τα 20 χρόνια της καριέρας του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ως μάνατζερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το ίδιο επιτυχημένα και παραγωγικά ήταν τα 20 χρόνια του Συνδέσμου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 22 March 2007 - 14:29:17 UTC