Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΦΙΞΗ
  • [02] ΕΕ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΙΤΑΛΙΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΦΙΞΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξήγησε στον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο μεταξύ ΕΕ και κατεχομένων είναι πολιτική ενέργεια χωρίς κανένα οικονομικό περιεχόμενο αφού, όπως είπε, οι εξαγωγές προϊόντων από τα κατεχόμενα προς την Ευρώπη ανέρχονται μόνο στα 8 εκ. ευρώ ετησίως.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για τα 50χρονα της Συνθήκης της Ρώμης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι υπεγράφη και η Διακήρυξη του Βερολίνου, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημαντικό έγγραφο για το μέλλον της Ευρώπης.

    Ερωτηθείς για το θέμα του ανοίγματος της οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα να έχει συμφωνήσει ο τουρκικός στρατός για το καθεστώς στην περιοχή μεταξύ των δύο οδοφραγμάτων.

    [02] ΕΕ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

    Η ``Διακήρυξη του Βερολίνου`` υπογράφτηκε την Κυριακή, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 50η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

    Τη Διακήρυξη υπέγραψαν η Καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην παρουσία των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ενωσης.

    Παρών στην τελετή, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ήταν και ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [03] ΥΠΕΞ - ΙΤΑΛΙΑ

    O Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Massimo DAlema δήλωσε ότι η Ιταλία βρίσκεται στη θέση να είναι φίλη της Κύπρου και ταυτόχρονα είναι μια από τις χώρες που εργάζεται ώστε να ενισχυθεί ο διάλογος για να παραμείνει ανοικτή η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ``Με αυτή τη διπλή ιδιότητα της φρονούμε ότι πρέπει να διαδραματίσουμε τον πρέποντα ρόλο για να ενθαρρύνουμε τον διάλογο, την ύφεση και να ξεπεράσουμε τα αίτια διένεξης``, πρόσθεσε ο κ. DAlema.

    Οι δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών έγιναν ύστερα από συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη.

    Ο κ. Λιλλήκας σε δηλώσεις μετά το πέρας των συνομιλιών, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.

    Είπε ότι η Ιταλία υποστηρίζει την επανένωση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, καθώς και την πρωτοβουλία Gambari. ``Χώρες όπως η Ιταλία``, σημείωσε, ``οι οποίες διατηρούν καλές σχέσεις με την Τουρκία, μπορούν να διαδραματίσουν θετικό και υποβοηθητικό ρόλο ώστε να έχουμε θετικές εξελίξεις``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 26 March 2007 - 18:29:19 UTC