Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
  • [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ
  • [03] ΜΑΤΣΑΚΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
  • [04] ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ - UNIFIL

  • [01] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Μετά από διαβουλεύσεις, στις οποίες πρωτοστάτησαν Ευρωβουλευτές από την Κύπρο και την Ελλάδα, η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε αποδεκτό το αίτημα για παραμονή του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της στην ημερήσια διάταξη της εν λόγω Eπιτροπής.

    Το αίτημα για ``μη κλείσιμο`` της αναφοράς, που κατέθεσε το 2004 ο Λοϊζος Αυξεντίου εκ μέρος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, υπέβαλαν στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής η Αντιπρόεδρός της, Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Μαρία Ματσούκα και ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου.

    [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ - ΟΔΟΣ ΛΗΔΡΑΣ

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προέτρεψαν τις δύο κοινότητες της Κύπρου να εργαστούν με τα ΗΕ για το άνοιγμα της διάβασης στην οδό Λήδρας και την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Ανακοίνωση της Προεδρίας του Συμβουλίου προς τον Τύπο, που διάβασε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος του Συμβουλίου Ντιμισούνι Κουμάλο, χαιρετίζει την απομάκρυνση του τοίχου και του φυλακίου της Εθνικής Φρουράς από την οδό Λήδρας, καθώς και την απομάκρυνση εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, νωρίτερα, του τοίχου και της γέφυρας για τους πεζούς στο βόρειο τμήμα της νεκρής ζώνης και εκφράζει την ελπίδα ότι τέτοιου είδους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα αποτελέσουν τμήμα μιας ευρύτερης κίνησης για την επανέναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων που θα στοχεύουν σε μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Τα μέλη του ΣΑ εκφράζουν εξάλλου την ετοιμότητά τους να προσφέρουν πλήρη υποστήριξη όπου χρειαστεί.

    Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

    ``Τα μέλη του ΣΑ των ΗΕ καλωσορίζουν την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να απομακρύνει τον τοίχο και το φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας, ως ένα βήμα προς το άνοιγμα ενός νέου σημείου διέλευσης. Ελπίζουν ότι αμφότερες οι πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν ταχέως επί των πρακτικών θεμάτων για την πρόσβαση των πεζών, και καλωσορίζουν την υποστήριξη που παρασχέθηκε στην πρωτοβουλία αυτή από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Μόλερ και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Καλωσορίζουν επίσης την απομάκρυνση, ενωρίτερα, εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, του τοίχου και της γέφυρας για τους πεζούς στο βόρειο τμήμα της νεκρής ζώνης στην ίδια περιοχή.

    Τα μέλη του ΣΑ συμμερίζονται την ελπίδα του ΓΓ ότι τέτοιου είδους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα αποτελέσουν τμήμα μιας ευρύτερης κίνησης για την επανέναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων που θα στοχεύουν σε μία συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Τα μέλη του ΣΑ εκφράζουν την ετοιμότητά τους να προσφέρουν πλήρη υποστήριξη όπου χρειαστεί.

    Τα μέλη του ΣΑ προτρέπουν και τις δύο κοινότητες να εργαστούν με τα ΗΕ για το άνοιγμα της διάβασης στην οδό Λήδρας και την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ιδίως μέσω της άμεσης δημιουργίας δικοινοτικών ομάδων εργασίας και τεχνικών επιτροπών, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για πλήρεις διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια συνολική και διαρκή διευθέτηση``.

    [03] ΜΑΤΣΑΚΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ

    Ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης κάλεσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ να εκδώσει δήλωση διαμαρτυρίας για την πρόσφατη επίθεση εναντίον του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εναντίον του οποίου διατάχθηκε ποινική εξέταση πριν δύο ημέρες από την Εισαγγελική Αρχή της Αγκυρας διότι σε συνέντευξή του στον αυστραλιανό ραδιοσταθμό SBS το 2000, ενόσω ήταν ακόμη Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε στον αρχηγό των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν με τον όριο ``κύριος``.

    Σε επιστολή του προς τον κ. Πέτερινγκ, ο κ. Ματσάκης επισημαίνει ότι αυτή η υπόθεση αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια από το ``βαθύ κράτος`` στην Τουρκία, που υποστηρίζεται από το στρατό, να προκληθεί πολιτική ζημιά στον κ. Ερντογάν ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

    [04] ΒΟΥΛΗ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ - UNIFIL

    Με πέντε νομοσχέδια, που συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, προβλέπεται η κύρωση από τη Βουλή ισάριθμων συμφωνιών της κυπριακής κυβέρνησης με τις κυβερνήσεις πέντε χωρών, της Γερμανίας, της Δανίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL).

    Οπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και Διευθυντής του Τμήματος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Ασφάλειας και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, Παντιάς Ηλιάδης, οι συμφωνίες αυτές έγιναν προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας της 11ης Αυγούστου 2006 για σύσταση της UNIFIL, να συνδράμει στην αποστολή της Δύναμης και να διαθέσει εγκαταστάσεις και άλλες διευκολύνσεις στα κράτη που συμμετέχουν στην αποστολή αυτή.

    Οι διευθετήσεις και οι όροι των συμφωνιών, δήλωσε ο κ. Ηλιάδης, προβλέπουν για την παροχή διευκολύνσεων στο προσωπικό της Δύναμης αυτής κατά την είσοδο και χρήση του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένου του εναέριού της χώρου και των χωρικών της υδάτων από πλοία και αεροσκάφη, που έχουν ενταχθεί στην Ειρηνευτική Δύναμη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 28 March 2007 - 12:29:18 UTC