Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εργάζεται συνεχώς για την επίτευξη στενότερης συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους, βοηθώντας την οικονομική τους άνοδο, με κύριο γνώμονα πάντοτε την οικονομική ολοκλήρωση και την ενοποίηση της Κύπρου και της οικονομίας της.

    Σε δηλώσεις έξω από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, όπου τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο οι ξένοι κατανοούν ότι αυτά που λέγουν Τουρκία και Τ/Κ για δήθεν οικονομική απομόνωση «είναι ένας μύθος που αποβλέπει απλώς και μόνο στο να αναβαθμίσει το κατοχικό καθεστώς».

    Σε ερώτηση σχετικά με την τελευταία κίνηση που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία προς την τουρκοκυπριακή πλευρά με σκοπό την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν είναι η τελευταία μας προσπάθεια, ούτε η πρώτη».

    «Συνεχώς εργαζόμαστε, επινοούμε μέτρα και τρόπους, αν θέλετε, ανθίζουν πρωτοβουλίες για να πετύχουμε τη στενότερη συνεργασία με τους Τ/Κ, βοηθώντας την οικονομική τους άνοδο, πάντα όμως με κύριο γνώμονα ότι όλα τα μέτρα αποβλέπουν στην οικονομική ολοκλήρωση και την ενοποίηση της πατρίδας μας και της οικονομίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξαν αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους στο πακέτο που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία για τους Τ/Κ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αντιδράσεις και γίνονται συνεχώς συζητήσεις», προσθέτοντας ότι «είναι η τρίτη συζήτηση που έγινε για τα ίδια θέματα και προσβλέπουμε ότι θα επιδειχθεί αρκετή κατανόηση».

    Ερωτηθείς για την επιστολή Ολι Ρεν, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες σε σχέση με την επιστροφή της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή η επιστολή υπάρχει εδώ και ενάμισι μήνα» και εξήγησε ότι είναι σε απάντηση της αίτησης που έκαναν στην Επιτροπή Αναφοράς οι κάτοικοι των Βαρωσίων, εν γνώσει βέβαια της Κυβέρνησης, άρα δεν νομίζω ότι προσθέτει τίποτα το νέο».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν ακόμα έντονες ενστάσεις από την Τουρκία για συμμετοχή της Κύπρου σε αποστολές διεθνών οργανισμών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «η στάση της Τουρκίας εναντίον της συμμετοχής της Κύπρου σε μια σειρά από διεθνείς οργανισμούς δεν είναι τωρινή».

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «είναι εδώ και τρία χρόνια που συνεχίζεται και κάθε φορά εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου σε αυτούς τους διεθνείς οργανισμούς, διότι έτσι προνοεί το καταστατικό αυτών των οργανισμών, δηλαδή ομοφωνία».

    «Υποδεικνύουμε ότι είναι μια απαράδεκτη τακτική από μια χώρα που αιτείται να γίνει μέλος της ΕΕ και νομίζω έχετε υπόψη σας ότι στη δήλωση μας για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας έχουμε σαφώς τονίσει ότι η στάση μας κάθε φορά θα εξαρτάται και από τη στάση που δείχνει η Τουρκία έναντι μας όσον αφορά τους άλλους οργανισμούς», είπε.

    Αναφερόμενος στο μήνυμα για την επέτειο της 1ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Σωστά τιμούμε την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα, ενός αγώνα που μετέτρεψε ένα απόλεμο λαό σε λαό ηρώων και αγωνιστών και αναπόφευκτα η μνήμη μας στρέφεται σε αυτούς που αγωνίστηκαν, ιδιαίτερα σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα την ανεξαρτησία που έχουμε και τα αξιώματα που κατέχουμε».

    Τόνισε ότι ο αγώνας της ελληνοκυπριακής πλευράς «δεν ήταν αντιτουρκικός», συμπληρώνοντας ότι «ούτε ο αγώνας της ΕΟΚΑ στρέφεται εναντίον των Τ/Κ, αλλά στρέφεται εναντίον της αποικιοκρατίας και του άγγλου κατακτητή».

    Επιπλέον, ανέφερε πως ο αγώνας αυτός δεν είναι αντιδικία μας με τους Τ/Κ, αλλά είναι αντιδικία με την εισβολή, την κατοχή και τους έποικους που έχει κουβαλήσει η Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, όπου τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός από την πρώην Υπουργός Παιδείας και αγωνίστρια της ΕΟΚΑ Κλαίρη Αγγελίδου.

    Ακολούθως, μετέβη στα Φυλκισμένα Μνήματα, όπου τελέστη τρισάγιο των ηρώων, και κατέθεσε στεφάνι.

    [02] 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Η Κύπρος τιμά σήμερα με πανηγυρικές δοξολογίες παγκοινοτικούς και διασωματειακούς γιορτασμούς και άλλες εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για την 1η Απριλίου 1955.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν με τη ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών από το στρατόπεδο Χρήστου Σαμάρα στην περιοχή Αθαλάσσας.

    Στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου και επισήμων.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η πρώην Υπουργός Παιδείας και αγωνίστρια της ΕΟΚΑ Κλαίρη Αγγελίδου και ακολούθησε τρισάγιο για τους ήρωες στα Φυλακισμένα Μνήματα και κατάθεση στεφάνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 1 April 2007 - 11:29:16 UTC