Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-04-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΑΦΕΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
  • [03] ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ - ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΜΟΣΧΑ - ΕΠΑΦΕΣ

    Τριήμερη επίσκεψη εργασίας πραγματοποιεί στη ρωσική πρωτεύουσα ο Yπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος θα έχει την Τρίτη συναντήσεις με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και άλλους αξιωματούχους, με τους οποίους θα συζητήσει, μεταξύ άλλων θεμάτων, και το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ Μιχαήλ Καμίνιν, ο οποίος έκανε σχετικές δηλώσεις σε ρωσικά ΜΜΕ, «οι ρωσο-κυπριακές σχέσεις έχουν παραδοσιακά φιλικό χαρακτήρα, γεγονός στο οποίο συντελεί σε σημαντικό βαθμό η σύμπτωση ή εγγύτητα θέσεων ως προς τα βασικά διεθνή προβλήματα, η προσήλωση της Ρωσίας στην ταχύτερη επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνης με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και στη βάση της εθελουσίας συμφωνίας από πλευράς των δύο κυπριακών κοινοτήτων».

    Κατά το Ρώσο εκπρόσωπο οι δύο πλευρές «θα συζητήσουν την πορεία υλοποίησης των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, που επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη στη Ρωσική Ομοσπονδία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου τον Ιανουάριο του 2006».

    Επίσης, κατά τον κ. Καμίνιν, «θα εξεταστεί η κατάσταση πραγμάτων ως προς την υλοποίηση των συστάσεων της τέταρτης συνεδρίασης της Διακυβερνητικής ρωσο-κυπριακής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία, που συνήλθε στις 12 Οκτωβρίου 2006».

    Όπως επεσήμανε ο Ρώσος διπλωμάτης, σχεδιάζεται «να συζητηθεί ευρύς κύκλος επίκαιρων διεθνών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της διευθέτησης του Κυπριακού, ζητημάτων διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, της ανάπτυξης της συνεργασίας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, της συνεργασίας στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ρωσία ΕΕ».

    «Στο πλαίσιο της διμερούς ημερήσιας διάταξης», πρόσθεσε ο κ. Καμίνιν, «θα εξεταστούν κατευθύνσεις περαιτέρω προώθησης της αμοιβαία επωφελούς οικονομικής και χρηματιστικής-επενδυτικής συνεργασίας», καθώς «σύμφωνα με το συσσωρευμένο όγκο ξένων επενδύσεων στη ρωσική οικονομία, η Κύπρος κατέχει κορυφαία θέση μεταξύ των ξένων εταίρων μας».

    Ο Ρώσος αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι «θα αποδοθεί επίσης προσοχή στο προξενικό θέμα χορήγησης θεωρήσεων, ειδικότερα στο καθεστώς μακρόχρονης παραμονής και εργασιακής απασχόλησης των πολιτών μας, που διαμένουν στο νησί» και δεν παρέλειψε να σχολιάσει ότι η Κύπρος «παραμένει ένας από τους πλέον ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για τους Ρώσους και ετησίως αυξάνεται ο αριθμός των Ρώσων τουριστών, που επισκέπτονται το νησί, οι οποίοι το 2006 ήταν περισσότεροι από 120.000 άτομα».

    Το κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ μετέδωσε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει για τις ρωσικές εταιρείες παρουσίαση των σχεδίων εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, σημειώνοντας ότι «ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρωσικές εταιρείες θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών, καθώς έχουν καλές πιθανότητες να εξασφαλίσουν άδεια».

    Οπως σημειώνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, την περασμένη χρονιά ο όγκος των ανταλλαγών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου έφθασε περίπου τα 250 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, εκ των οποίων 150 εκατ. αποτελούν οι εξαγωγές ρωσικών προϊόντων και υπηρεσιών στη νήσο και 100 εκατ. οι κυπριακές εξαγωγές στη Ρωσία

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

    Εγκύκλιο προς τους εκπροσώπους όλων των κατεχομένων εκκλησιών στέλλει μετά το Πάσχα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β για να εκλέξουν εκκλησιαστικές επιτροπές, οι οποίες με την οικονομική στήριξη της Αρχιεπισκοπής προτίθενται να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές για να καθαρίσουν και να συντηρήσουν όλους τους ναούς που βρίσκονται εκεί.

    «Εάν οι Τούρκοι θέλουν την επαφή και τη συνεργασία μαζί μας, θα τους επιτρέψουν να συντηρήσουν όλους του ναούς», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος στην Πάφο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

    [03] ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗ - ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Πραγματοποιείται την Τρίτη στο Εθνικό Κέντρο Αντισφαιρίσεως Κύπρου φιλανθρωπική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Μάρκου Παγδατή.

    Στην εκδήλωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, θα συμμετάσχουν επίσης ο Φώτος Καλλίας, ο Πέτρος Παγδατής, ο Fabrice Santoro και Marc Gicquel.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 10 April 2007 - 9:29:16 UTC