Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ - ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΚΥΠΡΟΥ
  • [02] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΑ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

  • [01] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΕ - ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΤΑ ΚΥΠΡΟΥ

    Οι απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου με αφορμή την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τον Λίβανο και την Αίγυπτο, θίγουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, επισημαίνει το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Στη γραπτή απάντηση προς τον Ελληνα Ευρωβουλευτή, το Συμβούλιο επισημαίνει, επίσης, ότι ``στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, το Συμβούλιο υπενθυμίζει τα σχετικά συμπεράσματα της Προεδρίας των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Ελσίνκι του 1999 και των Βρυξελλών του Δεκεμβρίου 2004».

    Προσθέτει ότι η σαφής δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και η επίλυση των εκκρεμών συνοριακών διαφορών με βάση την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις, τις οποίες το Συμβούλιο επιβεβαίωσε στις 11 Δεκεμβρίου 2006.

    Ως προς το συγκεκριμένα θέμα, ``οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως τονίστηκε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης και 16ης Ιουνίου 2006``, αναφέρει η απάντηση.

    Το Συμβούλιο κατέληξε ότι «είναι σαφές ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στα ζητήματα αυτά και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, δεδομένου ότι η σχετική πρόοδος θα έχει επίσης αντίκτυπο στην πορεία των διαπραγματεύσεων προσχώρησης».

    Στην ερώτησή του, ο κ. Παπαδημούλης σημείωνε ότι «η εταιρική σχέση για την ένταξη της Τουρκίας περιελάμβανε ως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα να δεσμευτεί αμετακίνητα σε σχέσεις καλής γειτονίας, να διευθετήσει οποιεσδήποτε αιτίες τριβών με τους γείτονες της και να απόσχει από οποιανδήποτε ενέργεια, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία ειρηνικής διευθέτησης συνοριακών διαφορών``.

    Επίσης, ανέφερε ότι η Τουρκία «με ανακοινώσεις της απειλεί την Κύπρο, τον Λίβανο και την Αίγυπτο» επειδή άσκησαν κυριαρχικά τους δικαιώματα και ζητούσε από το Συμβούλιο «να ενημερώσει την Τουρκία ότι δεν έχει δικαίωμα να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών».

    Αναφερόμενος γενικότερα στο θέμα σε συνδυασμό και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Παπαδημούλης δήλωνε ότι η πολιτική κρίση στην Τουρκία αυξάνει τους κινδύνους «εξαγωγής» στις σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ιδιαίτερα η ελληνική κυβέρνηση οφείλουν να αναλάβουν ενεργότερες πολιτικές πρωτοβουλίες για την έμπρακτη και διαρκή συμμόρφωση της Τουρκίας, χώρας υποψήφιας προς ένταξη, με τις αρχές και τους στόχους της ΕΕ και ιδιαίτερα της δημοκρατίας, των σχέσεων καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού.

    [02] ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΑ - ΚΥΠΡΟΣ

    Για τα οφέλη της Κύπρου από την συμμετοχή της στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης για την μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας μίλησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ανδρέας Μαυρογιάννης στους ανταποκριτές των ΗΕ, υπό την ιδιότητα του μέλους της πενταμελούς επιτροπής (facilitators) που διόρισε προ τριμήνου η Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Haya Rashed Al Khalifa για να διαβουλευθούν με τα κράτη μέλη και να προβούν σε εισηγήσεις για την συνολική μεταρρύθμιση του σώματος αυτού.

    Εκτός του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη συμμετείχαν επίσης οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Τυνησίας (Ali Hachani), της Κροατίας (κα Mirjana Mladineo), της Χιλής (Heraldo Munoz) και της Ολλανδίας (Frank Majoor).

    Ως γνωστό η ομάδα των πέντε facilitators μετά από διαβουλεύσεις τριών μηνών παρέδωσε στις 20 Απριλίου την έκθεση της με τα πορίσματα της στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης η οποία και θα την συζητήσει σε συνεδρία που έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε και θα διαφανούν οι προθέσεις των χωρών μελών του οργανισμού και κυρίως αυτών που διεκδικούν, ή κατέχουν θέση μονίμου μέλους στο Σ.Α.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ - ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

    Θετικότερη για την κατάσταση της υγείας του Υπουργού Αμυνας Νίκου Συμεωνίδη, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, υπήρξε η νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη και, όπως εκτιμούν οι θεράποντες ιατροί του, ο οργανισμός του κ. Συμεωνίδη φαίνεται να ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα στην παρεχόμενη θεραπεία.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους στο ΚΥΠΕ, ``η χθεσινή νύκτα ήταν σαφώς θετικότερη για τον Υπουργό`` και, ``παρά την εκτίμηση που είχαμε αργά το βράδυ, ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη -και όντως έτσι ήταν- αργότερα, κατά τη διάρκεια της νύκτας, αντέδρασε θετικά στην παρεχόμενη θεραπεία και σήμερα, στην πρωινή ιατρική εκτίμηση, φάνηκε ότι λειτουργεί και ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα ο οργανισμός του``.

    ``Αισιοδοξούμε``, είπε ο κ. Χαραλάμπους, ``ότι αυτό δεν είναι μόνον μία θετική διακύμανση, αλλά μία κατάσταση, η οποία θα σταθεροποιηθεί για να μας βοηθήσει να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτήν για παρακάτω``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 2 May 2007 - 13:29:16 UTC