Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΜΟΡΦΟΥ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΕ

    Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου είναι μια ισορροπημένη συμφωνία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «εάν αρχίσουμε να αφαιρούμε κομματάκια, η όλη συμφωνία κινδυνεύει να καταρρεύσει».

    Σε δηλώσεις, στο περιθώριο της δεξίωσης που παρατέθηκε για την Ημέρα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μπορεί κάποιοι να θέλουν να καταρρεύσει η συμφωνία», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «εμείς πιστεύουμε ότι είναι η μόνη διαδικασία που προσφέρεται σήμερα».

    Ερωτηθείς εάν η ΕΕ έχει εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ανέφερε «ναι, νομίζω ναι» διευκρινίζοντας πως εξαρτάται τί εννοεί κανείς όταν αναφέρεται στην υποχρεώσεις της ΕΕ προς την Κύπρο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως η ΕΕ δεν έχει υποχρέωση να λύσει το Κυπριακό και ανέφερε πως η ε/κ πλευρά και οι πάντες λένε ότι το σωστό πλαίσιο διαπραγματεύσεων είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

    «Αλίμονο εάν εγκαταλείψουμε αυτό το πλαίσιο, στο οποίο περιέχονται πολύ χρήσιμα ψηφίσματα και βάση για τη λύση του Κυπριακού, με τη μάταιη κατά τη γνώμη μου ελπίδα ότι θα βρεθεί άλλο πλαίσιο για να λυθεί το Κυπριακό», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι παραμένοντας η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η ΕΕ έχει και λόγο και ρόλο να διαδραματίσει αφού τρεις από τους πρωταγωνιστές, Ελλάδα, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλη της και ο τέταρτος πρωταγωνιστής στο Κυπριακό, η Τουρκία ``επιθυμεί διακαώς να ενταχθεί στην ΕΕ».

    Ανέφερε ακόμα ότι είναι φυσικό η ΕΕ να ξέρει ότι η όποια λύση βρεθεί πρέπει είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ερωτηθείς εάν είναι δυνατό να προχωρήσει η διαδικασία που συμφωνήθηκε στις 8 Ιουλίου, όταν η τ/κ πλευρά παρακινεί ξένους επενδυτές να επενδύουν στην περιοχή Μόρφου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για αυτό το λόγο η ε/κ πλευρά δηλώνει πως το θέμα των περιουσιών είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στις ομάδες εργασίας.

    Σημείωσε πως ταυτόχρονα ``δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα και που ίσως προδικάσουν την κατάληξη στο περιουσιακό, το οποίο είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας``.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα των περιουσιών, ο οποίος διερωτήθηκε εάν ο αγώνας γίνεται για τα χρήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως τα σχόλια έπρεπε να γίνουν από τους δημοσιογράφους και όχι από τον ίδιο και πρόσθεσε πως στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα ``Η Σημερινή`` είχε πει ότι οι εξουσίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι να αποφασίζει για επιστροφή περιουσιών, ή για καταβολή αποζημιώσεων στις περιπτώσεις που οι περιουσίες δεν μπορούν να επιστραφούν.

    Πρόσθεσε πως ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της ε/κ πλευράς, αλλά μόνο στις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

    «Εμείς διεκδικούμε την επιστροφή των περιουσιών. Ουδέποτε εγώ είπα ας πάρει ο κ. Ταλάτ τα 2/3 και να μας μείνει το 1/3 όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος ήταν ευρωπαϊκή χώρα πριν δημιουργηθεί η Ευρώπη», προσθέτοντας πως αν ανατρέξει κανείς στη μυθολογία θα διαπιστώσει ότι η Ευρώπη ξεκίνησε από τη Μικρά Ασία, ήρθε στην Κύπρο, συνέχισε στην Κρήτη και μετά πήγε στην Ευρώπη.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - ΜΟΡΦΟΥ

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προβεί σε διαβήματα και παραστάσεις αναφορικά με την παράβαση του FIR Λευκωσίας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο τουρκικής άσκησης, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Είπε, επίσης, ότι για το θέμα των πετρελαίων, δεν είναι η εξαγγελία των προσθέσεων της Τουρκίας για έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που προκαλεί ανησυχία, αλλά η δυσκολία της να απεξαρτηθεί από τον εθισμό της στην παρανομία.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, και ερωτηθείς για τις πρόσφατες ασκήσεις των Τούρκων, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``είναι γεγονός ότι διαπιστώθηκε παράβαση του FIR και για αυτό το θέμα έχουμε ήδη προβεί σε διαβήματα και παραστάσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη και το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και το Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας``.

    Οσον αφορά στο θέμα της προσπάθειας της Τουρκίας για εξόρυξη πετρελαίου, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``η Τουρκία δεν έχει αναστολές στη διάπραξη παρανομιών``.

    Σε παρατήρηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κάλεσε τους κατοίκους της κατεχόμενης Μόρφου να προβούν σε καλλωπισμό των σπιτιών τους για να ομορφύνει η περιοχή και να γίνουν επενδύσεις, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ``δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Ταλάτ στις αλλεπάλληλες προκλήσεις του και δεν πρόκειται για κάθε θέμα που μιλά να έχουμε δημόσιο διάλογο μαζί του``


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 May 2007 - 13:29:19 UTC