Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
  • [02] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ
  • [04] ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ-ΤΥΛΛΗΡΙΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

    Αυτό που εμποδίζει τη διάνοιξη της διόδου στην οδό Λήδρας είναι τα τουρκικά στρατεύματα να αποδεχτούν πως δεν έχουν τον έλεγχο σε αυτή την περιοχή και να αποσυρθούν από αυτήν, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του ύστερα από τις επίσημες συνομιλίες που είχε στη Λευκωσία με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Heinz Fischer.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την ενταξιακή πορεία της χώρας, ο κ. Fischer είπε πως «η άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές. Ελπίζουμε στην ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων τα οποία έχουν δημιουργηθεί και ελπίζουμε να μην έχουμε κάποια δυσκολία και πιο έντονη κρίση στην Τουρκία. Σε μια τέτοια περίπτωση την οποία απευχόμαστε θα πρέπει να εξετάσουμε το θέμα εκ νέου».

    Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κατά τις συνομιλίες επανέλαβε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς την Αυστρία για τη θέση αρχών που τηρεί στο Κυπριακό.

    Παπαδόπουλος και Fischer συζήτησαν, επικεφαλής αντιπροσωπειών των δυο χωρών, ευρωπαϊκά θέματα, το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Τουρκία, άλλα και θέματα που επηρεάζουν την Κύπρο και την Αυστρία, και τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών.

    Ο κ. Fischer εξέφρασε ικανοποίηση για την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση που είχαν οι δύο πλευρές και υπογράμμισε τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις των δυο χωρών, σημειώνοντας παράλληλα τον κοινό στόχο για περαιτέρω βελτίωσή τους.

    Είπε εξάλλου πως οι δύο χώρες θα εργαστούν επί της οικονομικής τους συνεργασίας και εκπρόσωποι του αυστριακού επιχειρηματικού κόσμου θα χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να κάνουν ορισμένες προτάσεις για σχέδια συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στον οικονομικό τομέα.

    Ανέφερε εξάλλου πως συζήτησαν για το θέμα της εισαγωγής του ευρώ στην Κύπρο από την 1η Ιανουαρίου 2008 και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην Κύπρο σε αυτό το σημαντικό, όπως είπε, τομέα.

    Είπε πως οι δυο χώρες έχουν παράλληλες απόψεις στο θέμα της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, προσθέτοντας πως «το συμφέρον μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερα από την ουσία αυτή της Συνθήκης να τεθούν σε ισχύ».

    Σημείωσε επίσης πως συζήτησαν για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Τουρκία, ενώ υπογράμμισε και τη σημασία πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, σημειώνοντας πως η αυστριακή πλευρά θα ήταν ευχαριστημένη εάν υπεύθυνοι επί των πολιτιστικών στην Κύπρο μεταβούν στην Αυστρία για να συζητήσουν με τους εκεί αρμόδιους επί των πολιτιστικών για τις πιθανότητες περαιτέρω επέκτασης της πολιτιστικής συνεργασίας των δυο χωρών.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη και είπε πως κάλυψαν ένα αριθμό ευρωπαϊκών θεμάτων καθώς και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται στις περιοχές των δυο χωρών και που τις επηρεάζουν.

    Εξέφρασε την ευχαρίστησή του γιατί όπως είπε «στα περισσότερα από αυτά τα θέματα που εγείραμε έχουμε παράλληλες εάν όχι ταυτόσημες απόψεις».

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνάντηση θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ καθώς και στο διεθνές επίπεδο.

    Σε ερώτηση αναφορικά με την κατεδάφιση του τοίχου στην οδό Λήδρας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αφού επεσήμανε πως από το Δεκέμβρη του 2005 η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέβαλε μια σειρά από μέτρα που θα βοηθούσαν στην επαναπροσέγγιση των δυο πλευρών και στην προώθηση της ενοποίησης, σημείωσε πως ένα από αυτά τα μέτρα ήταν το άνοιγμα 8 πρόσθετων σημείων διέλευσης έναν από τα οποία είναι το σημείο στην οδό Λήδρας, που ασφαλώς έχει ιδιαίτερο συμβολισμό.

    Πρόσθεσε πως το θέμα δεν είναι το φυλάκιο που υπήρχε και το οποίο κατεδαφίστηκε και πως «το πρόβλημα είναι η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων ή στρατευμάτων υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων κατοχής στην περιοχή μεταξύ των δύο φυλακίων που χαρακτηρίζουμε ως νεκρή ζώνη».

    «Εμείς έχουμε την άποψη, η οποία είναι και αποδεκτή από τα ΗΕ ότι η νεκρή ζώνη πρέπει να είναι κάτω από τον έλεγχο και την εποπτεία των στρατευμάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που παραμένει στην Κύπρο και πρέπει οπωσδήποτε να αποσυρθεί κάθε διεκδίκηση των Τ/Κ για την απόκτηση ελέγχου στη νεκρή ζώνη», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αλλωστε, πρόσθεσε, «και από πρακτικής άποψης, ενώ ένα σημείο διέλευσης αποβλέπει στο πώς να φέρει επαναπροσέγγιση, για να δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων, σκεφτείτε να περνούν οι Κύπριοι πολίτες ανάμεσα σε τουρκικά στρατεύματα που να τους υπενθυμίζουν τη συνεχιζόμενη κατοχή των τουρκικών στρατευμάτων ώστε από σημείο δημιουργίας καλής θέλησης θα μετατρέπεται σε σημείο τριβής και πικρίας. Άρα το παραμένον εμπόδιο είναι η αποδοχή από πλευράς τουρκικών στρατευμάτων ότι δεν έχουν έλεγχο σε αυτή την περιοχή και η απόσυρσή τους», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως συζήτησαν για το θέμα του Κόσοβο «που ασφαλώς επηρεάζει πολύ σοβαρά ένα σημαντικό μέρος της Ευρώπης και πολλές χώρες έχουν ειδικό ενδιαφέρον».

    «Η κοινή μας θέση είναι ότι η καλύτερη λύση θα ήταν αν τα δυο μέρη μπορούσαν να βρουν κοινά αποδεκτή συμφωνία αλλά εν πάση περιπτώσει η οποιαδήποτε απόφαση για το Κόσοβο είναι καλά να κατοχυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε.

    Ο κ. Fischer, από την πλευρά του, είπε πως η Αυστρία γνωρίζει καλά το πρόβλημα και την απασχολεί ιδιαίτερα.

    Το πρόβλημα, ανέφερε, μιλώντας μέσω μεταφραστή, «είναι αν δεν καταστεί δυνατό να δοθεί μια λύση στα πλαίσια του Συμβουλίου Ασφαλείας, πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα ή αν δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια απάντηση η οποία να καλύπτει την πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πώς θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Ελπίζουμε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το θέμα και ελπίζουμε αυτή η λύση, η οποία θα υπάρξει να επιφέρει όσο το δυνατό λιγότερο κακό και στις δυο πλευρές», κατέληξε.

    [02] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος διόρισε τον κ. Χριστόδουλο Πασιαρδή στο αξίωμα του Υπουργού Αμυνας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Άμυνας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 14 Μαΐου 2007, στη 1.30 μ.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο νέος Υπουργός Αμυνας ασκούσε μέχρι σήμερα τα καθήκοντα του Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω και εκτελούσε χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

    Στη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, διορίζεται ο κ. Βασίλης Πάλμας, ο οποίος κατείχε τη θέση του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ

    Η εισαγωγή του ευρώ δεν θα περιορίσει την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως «αντίθετα θα θωρακίσει και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα του νομίσματος, θα προστατεύσει την οικονομία από συναλλαγματικές αναπροσαρμογές και πληθωριστικές τάσεις και θα διασφαλίσει τα χαμηλά επιτόκια που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη».

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια της 32ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε επίσης πως τα σημερινά και προβλεπόμενα οικονομικά δεδομένα ``θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε και τους δύο στόχους, και την ομαλή ένταξη μας στην Ευρωζώνη την 1ην Ιανουαρίου 2008 και την επέκταση και βελτίωση των κοινωνικών παροχών, ιδιαίτερα όσον αφορά τις χαμηλές συντάξεις``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στον κανονισμό της ΕΕ για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο, επισημαίνοντας πως η απαίτηση για εφαρμογή του κανονισμού αυτού «δεν έχει πραγματικό και ουσιαστικό οικονομικό αποτέλεσμα».

    «Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των εξαγωγών των κατεχόμενων περιοχών προς την Ευρώπη ανέρχεται ετησίως μόνο σε 8 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για καθαρή πολιτική διεκδίκηση, που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και όχι στο οικονομικό όφελος. Η επιτυχία, όμως, της κυβέρνησης να αποσυνδεθεί ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο από τον χωριστό Κανονισμό για τη χρηματοδότηση των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων, σαφώς και συμβάλλει στην οικονομική τους ενίσχυση», ανέφερε.

    Καλωσόρισε ιδιαίτερα τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες που συμμετέχουν για τρίτη συνεχή χρονιά στην Διεθνή Εκθεση Κύπρου, και ευχήθηκε η συμμετοχή τους σε αυτό το κορυφαίο εμπορικό και οικονομικό γεγονός, σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, να συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, αλλά και στη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επανενώνουν πραγματικά την Κύπρο και τον λαό της.

    Αναφερόμενος στο κυπριακό, ΄τόνισε ότι ``επιμένουμε και αγωνιζόμαστε να εφαρμοστεί η συμφωνία της 8ης Ιουλίου``, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στην ομιλία του στα εγκαίνια της 32ης Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως με την εφαρμογή της συμφωνίας μπορεί να επιτευχθεί κινητικότητα στο Κυπριακό, να βρεθεί η σωστή βάση για μιαν επανενωμένη Κύπρο, με απώτερο στόχο και επιδίωξη τη συνολική λύση του Κυπριακού, με βάση τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Απευθυνόμενος στους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τους διαβεβαίωσε πως ``παραμένουμε δεσμευμένοι και προσηλωμένοι σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας``.

    Μιας λύσης, είπε, ``που θα φέρει την επανένωση της πατρίδας μας, που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη, που να καθιστά πραγματικότητα τη σταδιακή προσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την κοινωνική και οικονομική ενοποίηση, μιας λύσης όπου καμμιά κοινότητα δεν θα επιβάλλει τη θέλησή της στην άλλη, αλλά και καμμιά κοινότητα δεν θα έχει τη δυνατότητα να οδηγεί το κοινό κράτος σε μόνιμα αδιέξοδα, παράλυση και στη συνεπακόλουθη διάλυση``.

    [04] ΕΚΛΟΓΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ-ΤΥΛΛΗΡΙΑΣ

    Παμψηφεί η κληρικολαϊκή συνέλευση εξέλεξε πρώτο Μητροπολίτη Κύκκου - Τυλληρίας, τον Επίσκοπο Κύκκου, Νικηφόρο.

    Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, κτύπησε η καμπάνα του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και οι Αρχιερείς εν πομπή μετέβησαν στην εκκλησία, όπου υπέγραψαν επί της Αγίας Τράπεζας την κανονιστική πράξη της εκλογής του Μητροπολίτη.

    Στη συνέχεια, ο εμψηφισμένος Μητροπολίτης ακολουθώντας το τελετουργικό της Εκκλησίας, εισήλθε στο ιερό του Ναού και ανέγνωσε και υπέγραψε, μετά την αναγγελία της εκλογής του, τη νενομισμένη ευχαριστία επί της Αγίας Τράπεζας και έκανε απόλυσιν.

    Αρχιερείς και κλήρος μετέβησαν στη συνέχεια εν πομπή στο Μέγα Συνοδικό, όπου ο εμψηφισμένος Μητροπολίτης Κύκκου δέχθηκε συγχαρητήρια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 11 May 2007 - 11:29:11 UTC