Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΓΑΛΛΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΓΑΛΛΙΑΣ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος ήταν στο επίκεντρο κοινής συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας στο Παρίσι με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Bernard Kouchner και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jean-Pierre Jouyet. Βασικό αντικείμενο της συνάντησης με τη νέα ηγεσία της γαλλικής διπλωματίας ήταν επίσης η πρόταση της Γαλλίας όσον αφορά την ιδέα της Μεσογειακής Ενωσης.

    «Εχουμε ανταλλάξει απόψεις για τον τρόπο συζήτησης της ιδέας της Μεσογειακής Ενωσης και πιθανό να γίνουν κάποιες συναντήσεις είτε στην Κύπρο είτε αλλού για περαιτέρω συζήτηση μεταξύ των εταίρων μας», δήλωσε ο κ. Λιλλήκας μετά τη συνάντηση. Πρόσθεσε ότι στις επαφές που είχε διαπιστώθηκε κοινή συναντίληψη στα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, στο θέμα της Συνταγματικής Συνθήκης, το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ και τις ευρωτουρκικές σχέσεις ενόψει του προσεχούς Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ στις 21 22 τρέχοντος.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε επίσης ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τις διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα σε τομείς που θα προωθήσουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι θα γίνουν ενέργειες για σύσφιξη των διμερών σχέσεων στη βάση της συμφωνίας δομημένου διαλόγου, που επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Παρίσι το Νοέμβριο του 2005.

    [02] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Το Βατικανό συμπαρίσταται στον αγώνα της Εκκλησίας της Κύπρου για τη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β` και την αντιπροσωπεία της κυπριακής Εκκλησίας, ο Πρωθυπουργός του κράτους του Βατικανού Καρδινάλιος Τατσίζιος Μπερτόνε, μετά τη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχιεπισκόπου Λουκά Παναγιώτου, ο κ. Μπερτόνε έδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει σαφέστατες διαβεβαιώσεις για τη δράση του Βατικανού σε σχέση με θέματα που αφορούν την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στα κατεχόμενα.

    Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός του κράτους του Βατικανού ενημερώθηκε εκτενώς για το εθνικό μας θέμα και για την κατάσταση στα κατεχόμενα, δεσμεύτηκε ενώπιον των Κυπρίων Ιεραρχών ότι θα δώσει άμεσα εντολή σε όλους τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της Αγίας Εδρας και ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται σε μεγάλες χώρες ιδιαίτερης σημασίας για τις τύχες των λαών για να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία και να συναινέσει για το θέμα των κατεχομένων εκκλησιών και των άλλων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β` και οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Κιτίου Χρυσόστομος και Κύκκου Νικηφόρος ξεκίνησαν τη μέρα τους με επίσκεψη και λεπτομερέστατη ξενάγηση στη μεγαλοπρεπέστατη Βασιλική του Αγίου Πέτρου με πρώτη στάση στο παρεκκλήσιο όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

    Συνέχισαν με επίσκεψη στον τόπο όπου βρέθηκαν τα λείψανα του Αποστόλου Πέτρου και είδαν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα των διαφόρων φάσεων ανοικοδόμησης του ναού από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου μέχρι σήμερα. Στον τάφο του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατέθεσε περίτεχνη πλάκα, η οποία απεικονίζει ψηφιδωτό στεφάνι και αναγράφεται στα ελληνικά η φράση ``προσδοκώ ανάσταση νεκρών``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 13 June 2007 - 17:29:15 UTC