Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΑΠΑΣ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
  • [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΕΛΙΚΟΣ HALLE OPEN

  • [01] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΑΠΑΣ - ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

    Η βεβήλωση, η καταστροφή και η λεηλασία των τόπων λατρείας εκάστης και πάσης θρησκείας αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού των εθνών, τονίζει κοινή δήλωση που εξεδόθη μετά από συνάντηση στην Αγία Εδρα μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου ΙΙ και του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απηύθυνε πρόσκληση στον Πάπα Βενέδικτο να επισκεφθεί την Κύπρο.

    «Καλούμε τους απανταχού αίροντας την χείρα κατά των αδελφών αυτών, όπως καταθέσωσιν τα όπλα και στέρξωσιν εις την αποκατάσταση πάσης εκ του πολέμου αδικίας», επισημαίνει η κοινή δήλωση, η οποία τονίζει την ανάγκη για «απαρέγκλιτον προάσπισιν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρά παντός Εθνους, κρίνοντες θεμελιώδη τον σεβασμό προς το πρόσωπο του Ανθρώπου».

    «Προσέτι, γιγνώσκομεν την ελευθερίαν των θρησκευτικών πεποιθήσεων, ως την πρώτην των δικαιωμάτων αυτών», προσθέτει.

    Στην κοινή δήλωση αναφέρεται παράλληλα ότι «εξητάσαμεν την κατάστασιν διαιρέσεως και εντάσεων, αίτινες από τριαντακονταετίας σοβούσιν εις την Νήσον της Κύπρου, καθώς και τα καθημέραν τραγικά προβλήματα, άτινα ταλανίζουν, πέραν των άλλων, την ζωήν των ημετέρων κοινοτήτων και μιας εκάστης των εκεί οικογενειών».

    Εξετάστηκε επίσης η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και εκφράστηκε η βούληση των δύο Εκκλησιών να διαδραματίσουν ρόλο ειρηνευτικό και προς το σκοπό αυτό, επιθυμούν την προώθηση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ όλων των Χριστιανών και την έναρξη ενός έντιμου διαλόγου μεταξύ των θρησκειών στην περιοχή.

    Στην κοινή διακήρυξη ο Πάπας Βενέδικτος και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τάσσονται υπέρ της αναζωογόνησης των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης και την αναγνώριση ότι η χριστιανική παράδοση, ανατολική και δυτική, έχουν ενώπιό τους κοινό καθήκον «υπέρ πάντα σημαντικόν».

    Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη δράση τους προς αναζήτηση της πλήρους ενότητας μεταξύ όλων των Χριστιανών.

    Εκφράζουν επίσης σοβαρή ανησυχία για τα προβλήματα της βιοηθικής, σημειώνοντας πως η εκμετάλλευση του ανθρώπινου όντος θίγει τη ζωή και την αξιοπρέπεια ενός εκάστου ανθρώπου.

    Στη δήλωση αναφέρεται ακόμα ότι κατά την επίσκεψη του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου διαπιστώθηκε η ανάπτυξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών τόσο επί τοπικού επιπέδου όσο και στο πλαίσιο του θεολογικού διαλόγου της Καθολικής προς την Ορθόδοξο Εκκλησία.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

    Στην αποκατάσταση του ηθικού δικαιώματος αναγνώρισης και των εκ μητρογονίας προσφύγων ως προσφύγων εκ καταγωγής στοχεύει το νομοσχέδιο που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Εξήγησε ότι με την τροποποίηση του Νόμου, θεσμοθετείται η έκδοση ειδικού πιστοποιητικού εκτοπισθέντος δυνάμει καταγωγής, είτε από πατέρα είτε από μητέρα πρόσφυγα.

    Το πιστοποιητικό αυτό δεν θα έχει σχέση με οποιαδήποτε νομοθεσία ή κανονισμούς που αφορούν υποχρεωτική εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο της επαρχίας καταγωγής και, επίσης, καμία σχέση με οποιαδήποτε ωφελήματα/χορηγίες προς τους πρόσφυγες. Γενικά, οι δικαιούχοι οικονομικών ωφελημάτων από τα κρατικά σχέδια δεν θα διαφοροποιηθούν. Ο κ. Συλικιώτης είπε πως αυτή είμαι μια υπόσχεση «που είχαμε δώσει και στην Επιτροπή Προσφύγων στη Βουλή και στα σωματεία των μανάδων στην Παγκύπρια Ενωση Προσφύγων για να δούμε το θέμα της εκ μητρογονίας».

    «Πρώτα- πρώτα αποκαθιστούμε αυτό που υπάρχει ως ηθικό δικαίωμα, ότι με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή θα υπάρξει έναν ειδικό πιστοποιητικό για να χαρακτηρίζει τους πρόσφυγες εκ καταγωγής και αυτό θα αφορά και τους εκ μητρογονίας και τους εκ πατρογονίας», ανέφερε. Πρόσθεσε πως υπάρχει το θέμα να γίνει ένας διάλογος για να δούμε όλα αυτά τα προβλήματα, σημειώνοντας πως είναι γνωστό ότι μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις, όλες οι συνθέσεις της Βουλής επικαλούνταν κάποιες δυσκολίες πρακτικές, είτε που αφορούν τις οικονομικές παροχές, είτε που αφορούν τα εκλογικά δικαιώματα. «Αυτά είναι ανοικτά προς συζήτηση, όμως έχει γίνει το πρώτο και ουσιαστικό βήμα», είπε.

    [03] ΠΑΓΔΑΤΗΣ - ΤΕΛΙΚΟΣ HALLE OPEN

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει την Κυριακή τον Τσέχο Τόμας Μπέρντιχ, νούμερο 13 στην παγκόσμια κατάταξη, στο πλαίσιο της τελικής φάσης του ανοικτού πρωταθλήματος αντισφαίρισης Gerry Weber, στο Χάλε της Γερμανίας.

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής, ο οποίος έχει την Κυριακή τα 23α γενέθλια του, είπε πως ``ελπίζω ότι θα μπορέσω να γιορτάσω τα γενέθλια μου με ένα σημαντικό τρόπο``.

    Ο Παγδατής νίκησε το Σάββατο τον Γερμανό Φίλιπ Κολσράιμπερ με 2-0 σετ σε μια ώρα και 41` (7-6 και 6-4). Ο νικητής του τελικού θα πάρει 225 βαθμούς και 96.000 ευρώ ενώ ο ηττημένος 155 βαθμούς και 56.000 ευρώ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 17 June 2007 - 9:29:12 UTC