Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ - ΜΠΡΑΔΗΜΑΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟΥ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΤΥΚ - ΕΘΝΙΚΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΣΑΡΜΠΑΝΗΣ - ΜΠΡΑΔΗΜΑΣ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απένειμε στον πρώην Ομοσπονδιακό Γερουσιαστή των ΗΠΑ Πολ Σαρμπάνη και στον Επίτιμο Πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην Ομοσπονδιακό Βουλευτή των ΗΠΑ Τζον Μπραδήμα, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, για την υποστήριξή τους στον αγώνα για λύση του Κυπριακού και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί.

    Σε ομιλία του κατά την τελετή παρασημοφόρησης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι «μόνο μια λύση βασισμένη στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει μια μόνιμη, λειτουργική και σταθερή λύση, η οποία θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, δεν θα είναι κομμένη και ραμμένη με σκοπό την ικανοποίηση έξωθεν μερών, θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα προάγει τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».

    Αναφερόμενος στην απονομή του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος Μακαρίου Γ` προς τους κυρίους Σαρμπάνη και Μπραδήμα, είπε πως «η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε να τιμήσει τη διά βίου προσήλωσή τους στο κράτος δικαίου, στη δικαιοσύνη για την Κύπρο, για την καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον τερματισμό της κατοχής εδάφους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, για τον τερματισμό των μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία και για την προώθηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σαρμπάνης και ο κ. Μπραδήμας «εκπροσώπησαν επάξια το λαό στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειές τους για δεκαετίες, ενώ προώθησαν επιτυχώς τις φιλοδοξίες και τους στόχους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας».

    «Αδυνατώ να σκεφτώ δύο άλλους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν κάνει περισσότερα για την καλλιέργεια στενότερων δεσμών μεταξύ του λαού της Κύπρου και των ΗΠΑ και πάντοτε πίστευα, και το έχω δηλώσει σε διάφορες δημόσιες εκδηλώσεις, ότι πρωτίστως οι Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής οφείλουν πίστη στη χώρα που τους φιλοξενεί, τις ΗΠΑ», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε πως όταν «τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ΗΠΑ και οι κανόνες και πρακτικές του διεθνούς δικαίου δεν είναι ασύμβατες με τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, ευελπιστούμε και αναμένουμε ότι θα υποστηρίζουν και θα θυμούνται δημόσια την εθνική τους καταγωγή``, προσθέτοντας πως ``οι δύο αυτοί κύριοι έχουν τιμήσει με αξιοθαύμαστο τρόπο αυτές τις αρχές».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «αμέσως μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οι Πολ Σαρμπάνης και Τζον Μπραδήμας μαζί με τον Γερουσιαστή Τόμας Εγκλετον του Μισούρι, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα, ηγήθηκαν της επιτυχούς προσπάθειας επιβολής εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι «όπως το έθεσε ο Δρ. Μπραδήμας ο ίδιος και ο Πολ Σαρμπάνης δεν αποτέλεσαν το ελληνικό λόμπι, αλλά «το λόμπι του κράτους δικαίου».

    Αυτό το τελευταίο, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της υποστήριξής τους προς την Κύπρο».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «και οι δύο άντρες έχουν για πολλά χρόνια υποστηρίξει μια δίκαιη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, όχι μόνο επειδή είναι ένα ελληνικό θέμα, αλλά επειδή είναι στην ουσία ένα θέμα κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών».

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι κύριοι Μπραδήμας και Σαρμπάνης «με συνέπεια προωθούσαν το θέμα της Κύπρου καθ όλη τη διάρκεια της πολιτικής τους καριέρας``.

    Πρόσθεσε ότι «κάνοντας αυτό, υπήρξαν η προσωποποίηση προσφιλών αξιών της Αμερικής, όπως το κράτος δικαίου, ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατική διακυβέρνηση, τα οποία, δυστυχώς, πολύ συχνά παραγκωνίζονται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας».

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «οι αποψινοί τιμώμενοι υπήρξαν εξαίρετοι ηγέτες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και θα ήταν παράλειψή μου εάν δεν απηύθυνα μερικά λόγια προς την ελληνική διασπορά στις Ηνωμένες Πολιτείες».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβίβασε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πίτερ Παπανικολάου «την ειλικρινή εκτίμηση του κυπριακού λαού για τις ακούραστες προσπάθειες της ελληνικής κοινότητας» τον οποίο και παρότρυνε, να συνεχίσει τις προσπάθειές του ``μέχρις ότου η Κύπρος είναι ελεύθερη και επανενωθούν τα εδάφη της, η κοινωνία, οι θεσμοί και η οικονομία της».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλωσόρισε επίσης για ακόμα μια φορά στην Κύπρο «τον πνευματικό ηγέτη της κοινότητας, το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο» τον οποίο ευχαρίστησε «για τις προσπάθειές του να τερματιστεί η λεηλασία και η καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου στις κατεχόμενες περιοχές».

    Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε «για ακόμα μια φορά, την ειλικρινή ευγνωμοσύνη και εκτίμηση της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στον Πολ Σαρμπάνη και στον Τζον Μπραδήμα «για την αταλάντευτη προσήλωσή τους, όλα αυτά τα χρόνια, και να τους ευχηθώ καλή τύχη σε όλες τις μελλοντικές τους προσπάθειες».

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Οι Κύπριοι της Ελληνικής Ομογένειας στην Αμερική βρίσκονται σε ένα διαρκή αγώνα ώστε να υπάρξει το ταχύτερο η επιθυμητή λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, επισημαίνοντας πως ταυτόχρονα βρίσκονται στο κέντρο των συνεχών προσπαθειών, μέσω της αμερικανικής πολιτικής για να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είπε ότι ``οπωσδήποτε υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, το οποίο πρέπει να λυθεί``.

    «Είμαστε και σε ένα διαρκή αγώνα ώστε να υπάρξει το ταχύτερο η επιθυμητή λύση από πλευράς δικαιοσύνης, αναγνώρισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του λαού εδώ να ζήσει και να δημιουργήσει ελεύθερα, όπως όλος ο κόσμος``, τόνισε.

    [03] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΤΥΚ - ΕΘΝΙΚΗ

    Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση για το διορισμό επιτροπής έρευνας σε σχέση με τη διαφορά, που προέκυψε μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΤΥΚ.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από χωριστές συναντήσεις που είχε με τις ηγεσίες της Εθνικής και της ΕΤΥΚ, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου ανέφερε πως «όπως εξελίσσεται η κατάσταση όσον αφορά τη διαφορά μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και της ΕΤΥΚ ανησυχεί ιδιαίτερα και το Υπουργείο αλλά και την κυβέρνηση».

    Ερωτηθείς ποια ήταν η ανταπόκριση των δυο πλευρών στην πρότασή του, ο κ. Βασιλείου απάντησε: Μπορώ να πω ότι απάντησαν θετικά. Η ΕΤΥΚ απλά ζήτησε μέχρι αύριο να πάρει την έγκριση του Συμβουλίου της το οποίον είναι απόλυτα κατανοητό. Ομως θέλω να πιστεύω ότι και της ΕΤΥΚ η απάντηση θα είναι θετική.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 3 July 2007 - 19:29:16 UTC