Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ης ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [04] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ 8ης ΙΟΥΛΙΟΥ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει αυτή τη στιγμή οποιανδήποτε ένδειξη ότι η Τουρκία ή η τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν τη διάθεση για διάλογο για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας ότι εάν η Τουρκία κρίνει και θεωρεί πως σε αυτή τη φάση ή και μελλοντικά δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε κινητικότητα, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα.

    Πρόσθεσε πως εάν η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση να δημιουργηθούν δεδομένα και να υπάρξει κάποιο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τότε υπάρχει δυνατότητα και μέσα από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου να υπάρξει κάποια πρόοδος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``έχουμε αποδείξει κατ` επανάληψη την πρόθεση, τη βούληση και τη θέληση μας για δημιουργία δεδομένων και προϋποθέσεων επίτευξης προόδου σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου``.

    ``Απ` εκεί και πέρα, για να δημιουργηθούν δεδομένα και διαθέσεις βελτίωσης και προόδου σε ό,τι αφορά μία συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ της ε/κ και της τ/κ πλευράς και των Ηνωμένων Εθνών, χρειάζεται διάθεση και θετική βούληση και από τις δύο πλευρές``, πρόσθεσε.

    Ο κ. Πάλμας επανέλαβε ότι ``εμείς είμαστε έτοιμοι, μέσα στα πλαίσια των συμφωνηθέντων, της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, να δημιουργηθούν δεδομένα και προϋποθέσεις για πρόοδο``, προσθέτοντας ότι ``απ` εκεί και πέρα υπάρχει και η άλλη πλευρά``.

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και τις εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``είναι γεγονός πως λόγω της πολιτικής ρευστότητας που υπάρχει στην Τουρκία, υπάρχει και στασιμότητα σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου``.

    ``Εμείς, ως Κυβέρνηση, έχουμε πει πολλές φορές ότι το κλειδί βρίσκεται στην Αγκυρα και στην Τουρκία. Για αυτή τη θέση και αυτή την τοποθέτηση έχουμε επικριθεί έντονα, τόσο από τον ΔΗΣΥ όσο και από τον υποψήφιο Πρόεδρο Γιαννάκη Κασουλίδη``, είπε.

    Πρόσθεσε πως θέση της Κυβέρνησης είναι ότι, ``εάν η Τουρκία έχει την πολιτική βούληση και την πολιτική θέληση να δημιουργηθούν δεδομένα και να υπάρξει κάποιο βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τότε υπάρχει δυνατότητα και μέσα από τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου να υπάρξει κάποια πρόοδος``.

    ``Εάν η Τουρκία κρίνει και θεωρεί πως σε αυτή τη φάση ή και μελλοντικά δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε κινητικότητα, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Δεν έχουμε, εν πάση περιπτώσει, κάποια ένδειξη από την Αγκυρα ή από την Τουρκία ή, αν θέλετε, από την τ/κ πλευρά πως υπάρχει διάθεση αυτή τη στιγμή για ένα διάλογο``, είπε.

    Ερωτηθείς εάν η ε/κ πλευρά θα καλωσόριζε μια νέα πρωτοβουλία, ο κ. Πάλμας απάντησε καταφατικά.

    ``Ασφαλώς. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία υπάρξει και αφορά τη δημιουργία δεδομένων τέτοιων, θετικών δεδομένων, για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό είναι ευπρόσδεκτη``, είπε.

    [02] ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Η κυβέρνηση θα διαθέσει ποσόν ύψους 3.400.000 λιρών για τη στήριξη των κατοίκων των περιοχών που έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά στο Τρόοδος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Γεωργίας εξαγγέλλοντας τα μέτρα στήριξης των κατοίκων των περιοχών που έχουν επηρεαστεί από πυρκαγιές και που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι το πόρισμα για τα αίτια της πυρκαγιάς αναμένεται να είναι έτοιμο τη Δευτέρα, οπότε αν υπάρχουν ευθύνες στον οποιονδήποτε θα αποδοθούν.

    Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η πυρκαγιά στην περιοχή Πελενδρίου - Κάτω Αμιάντου Σαϊττά ήταν μια από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Κατέκαυσε συνολική έκταση 1.182 εκταρίων, δασικής γης και προκλήθηκαν ζημιές σε κατοικίες και εγκαταστάσεις, καθώς και σε γεωργικές καλλιέργειες, πέραν από την οικολογική καταστροφή που θα πάρει αρκετές δεκαετίες για να αποκατασταθεί.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διάθεση £1 εκ. για την αποζημίωση των πληγέντων για ζημιές σε φυτείες, για εγκατάσταση βελτιωμένων συστημάτων άρδευσης και για εξοπλισμό. Ο κ. Φωτίου είπε πως θα διατεθεί ποσό ύψους £2 εκ. για την αναδάσωση των καμένων περιοχών. Ηδη, ανέφερε, προωθείται άμεσα η διαδικασία προσφορών για την ανάθεση του έργου για το κόψιμο των καμένων δέντρων και τη σταθεροποίηση του εδάφους, ενώ από τον προσεχή Οκτώβριο αρχίζει η αναδάσωση στη βάση ενός σχεδιασμού που θα γίνει από το Τμήμα Δασών.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν σημαντική συμφωνία για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές Επιβατών και Εμπορευμάτων. Η συμφωνία υπογράφηκε στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και εργων, μεταξύ του Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων Χάρη Θράσου και του Υπουργού Μεταφορών της Αιγύπτου Mohamed Loutfy Mansour, για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές Επιβατών και Εμπορευμάτων.

    οπως δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός, ``στόχος της συμφωνίας είναι η περαιτέρω εδραίωση της σχέσης των δύο γειτονικών και αδελφών χωρών, οι οποίες ήταν πάντοτε δυνατές``. Ο κ. Θράσου είπε ότι η συμφωνία θα ενδυναμώσει περαιτέρω τις σχέσεις και θα προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών, σημειώνοντας ότι μετά τη συμφωνία για την Εμπορική Ναυτιλία, που υπέγραψε ο ίδιος στο Κάιρο τον περασμένο Νοέμβριο, αυτή η συμφωνία «ανοίγει καινούργιες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών των δύο χωρών και ταυτόχρονα συμβάλλει στη διευκόλυνση και διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών».

    Η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, είπε, αποτελεί πλατφόρμα για τις κοντινές και φιλικές χώρες όπως είναι η Αίγυπτος, ώστε να έχουν πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ με ένα πιο πρακτικό και κερδοφόρο τρόπο. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι μέρος μιας νέας εποχής μιας παραγωγικής συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου, κατέληξε ο κ. Θράσου.

    [04] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Σειρά εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια από το θάνατο του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακάριου Γ διοργανώνει η κυπριακή πολιτεία θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του. Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους δήλωσε πως ο σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι «να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στον Εθνάρχη Μακάριο, τον ακαταμάχητο και ανυποχώρητο αγωνιστή και υπερασπιστή των δικαίων του κυπριακού λαού, ο οποίος ως πολιτικός Ηγέτης του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 και ως ο πρώτος εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανάλωσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της μαρτυρικής μας πατρίδας».

    Πρόσθεσε πως τριάντα χρόνια από το θάνατό του η μνήμη του παραμένει ζωντανή, «ενώ οι υποθήκες που μας άφησε θα καθοδηγούν τα βήματά μας, ωσότου πετύχουμε την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαίων του λαού μας». Σημείωσε πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στοχεύουν ακόμα να κάνουν γνωστή την προσωπικότητα και τη φυσιογνωμία του Εθνάρχη Μακαρίου ως εμπνευσμένου ηγέτη και αληθινού πατριώτη και να καταστήσουν ταυτόχρονα τους νέους μας κοινωνούς των αγώνων και των οραματισμών του για την Κύπρο και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

    Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας για τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου Μακαρίου Γ, η οποία θα εγκαινιαστεί στη Λευκωσία στις 26 Ιουλίου στην Καστελιώτισσα και στη συνέχεια θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις. Στις 28 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο το Ορατόριο του Γιώργου Κοτσώνη σε στίχους Ανθου Λυκαύγη «Μακάριος νυν και αεί» με τον Κώστα Καμένο. Θα ακολουθήσει στις 29 Ιουλίου το θρησκευτικό μνημόσυνο του Μακαρίου, ενώ την ίδια μέρα θα οργανωθεί φιλολογικό μνημόσυνο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με κύριο ομιλητή τον Προκόπη Παυλόπουλο, Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 6 July 2007 - 13:29:22 UTC