Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ
  • [02] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΙΔΥΜΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ
  • [03] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

  • [01] ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ

    O κυπριακός λαός θυμάται σήμερα και τιμά με διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, εκείνους που έπεσαν ηρωϊκά κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το έγκλημα κατά του κυπριακού λαού.

    Στις 8.20 το πρωί, την ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις.

    Στην παρουσία της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας

    της Κύπρου τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στη Λευκωσία το επίσημο μνημόσυνο πεσόντων κατά τη διάρκεια του

    πραξικοπήματος προς προάσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, χωροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β.

    Στο μνημόσυνο παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Δημήτριος Ράλλης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, ο αρχηγός της Αστυνομίας Ιάκωβος Παπακώστας και άλλοι επίσημοι. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και πολιτισμού Ακης Κλεάνθους.

    Στη συνέχεια τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο στους τάφους των πεσόντων υπέρ της Δημοκρατίας, στο Κοιμητήριο Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των άλλων επισήμων.

    Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρεσβευτή της Ελλάδος, αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων, τον Αρχηγό της Ε.Φ, τον Αρχηγό της Αστυνομίας, το Διοικητή της ΕΛΔΥΚ Αθανάσιο Κυριακόπουλο, τη Δήμαρχο Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, τη Δήμαρχο Κερύνειας Μαρία Ιωάννου, οργανώσεις και τις οικογένειες των πεσόντων.

    Κατά την είσοδο του Προέδρου της Δημοκρατίας στο κοιμητήριο, άγημα της Εθνικής Φρουράς και η φιλαρμονική της δύναμης απέδωσε τιμές.

    Μετά την κατάθεση στεφάνων τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Υμνου.

    Μνημόσυνα και εκδηλώσεις τιμής προς του πεσόντες κατά το πραξικόπημα τελέστηκαν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

    [02] ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΒΟΥΛΗΣ - ΔΙΔΥΜΟ ΕΓΚΛΗΜΑ - ΚΑΤΑΔΙΚΗ

    Με την τήρηση μονόλεπτης σιγής στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, άρχισε η ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη των δύο μαύρων επετείων που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, οι αρχηγοί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, επισήμαναν πως αυτές τις μέρες ο λαός ανανεώνει τη θέληση και την αποφασιστικότητα για δικαίωση μέσα από την άρση της κατοχής και αναφέρθηκαν στην απροθυμία της τουρκικής πλευράς για υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και την προσπάθεια της τουρκικής και τ/κ πλευράς να μετατρέψουν το Κυπριακό σε θέμα απομόνωσης των Τ/Κ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε στην ομιλία του ότι «αταλάντευτα πρέπει να επιμένουμε στην επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, προσθέτοντας ότι με αποφασιστικότητα πρέπει να στηριζόμαστε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου``.

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης είπε ότι η σημερινή φάση του Κυπριακού χαρακτηρίζεται από σταστιμότητα εξ υπαιτιότητας κυρίως της αδιάλλακτης στάσης που διατηρούν η τουρκική πλευρά και η τουρκοκυπριακή ηγεσία.

    Πρόσθεσε πως τα προσκόμματα που υπάρχουν στο διεθνή χώρο και η καχυποψία που, όπως είπε, διατηρείται, επιτάσσουν η ε/κ πλευρά να κρατά σταθερά την πρωτοβουλία των κινήσεων.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, είπε πως επιζητούμε την ενεργό παρουσία της Ευρώπης στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και πρόσθεσε πως πρέπει να αναγνωρίσουμε πως όσο ατελέσφορα περνά ο χρόνος, τόσο παγιώνει τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής.

    «Εάν επιθυμούμε λύση επανένωσης δεν έχουμε την πολυτέλεια της σε βάθος χρόνου διαπραγμάτευσης και την πολυτέλεια για εμμονές σε ήσσονος σημασίας νομικισμούς», είπε, προσθέτοντας ότι, ``τώρα είναι η ώρα των ρεαλιστικών εκτιμήσεων, της δυναμικής διεκδίκησης και των πρωτοβουλιών ουσίας για άρση των αδιεξόδων πριν να είναι αργά``.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε πως το ΔΗΚΟ στηρίζει τη διεκδικητική πολιτική του κυπριακού λαού ως συνέχεια της παλλαϊκής απόρριψης του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004.

    «Την ώρα που η Αγκυρα προσπαθεί να εξουδετερώσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και ξένοι παράογοντες προσπαθούν να προβάλουν το Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού, υπάρχουν φωνές στην Κύπρο που δυστυχώς διατυπώνουν παρόμοιες θέσεις», σημείωσε ο κ. Καρογιάν, προσθέτοντας πως το Κυπριακό ήταν και παραμένει πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος βήμα με βήμα επαναφέρει στο Κυπριακό στη βάση αυτή.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα αποτέλεσε πράξη άρνησης του λαού μας να αποδεχθεί μια λύση άδικη και ετεροβαρή που δεν διασφάλιζε την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και εγκαθίδρυε ένα μόνιμο πλέγμα κηδεμονίας της Τουρκίας επί της Κύπρου και πρόσθεσε πως ο λαός μας ενδιαφέρεται για λύση το συντομότερο δυνατό.

    "Μια λύση όμως που να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Λύση χωρίς την καταθλιπτική κηδεμονία της Τουρκίας. Λύση δημοκρατική που να στηρίζεται στο Διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο", ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε πως η

    σημερινή εκδήλωση τεκμηριώνει πως η διχόνοια και η προσφορά εκδούλευσης στους ξένους και ο φανατισμός, μόνο δεινά φέρουν,

    προσθέτοντας πως και σήμερα "συνεχίζονται οι δόλιες μεθοδεύσεις των ξένων", αναφέροντας πως το σχέδιο Ανάν ήταν επινόηση των ίδιων

    σατανικών εγκεφάλων που αιματοκύλησαν τον τόπο τον Ιούλη του 1974. Ο κ. Συλλούρης είπε ακόμα ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για υλοποίηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διατύπωσε την ανησυχία του για την πορεία του Κυπριακού καθώς μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και πρόσθεσε πως δεν είναι για το σκήπτρο της εξουσίας που βρισκόμαστε εδώ, αλλά για την ευημερία της πατρίδας, που είναι όνειρο απατηλό χωρίς δημοκρατία και ελευθερία.

    [03] ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ - ΚΗΔΕΙΑ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΜΙΧΑΗΛ

    Πραγματοποιήθηκε από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα η κηδεία του μέχρι τώρα αγνοούμενου Μιχαήλ Παράσχου Μιχαήλ (Σιαούρτα) από τη Γιαλούσα, τα οστά του οποίου βρέθηκαν στα κατεχόμενα σε ομαδικό τάφο.

    Της κηδείας προέστη ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος στην παρουσία του Χωρεπισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλή Σοφοκλέους, βουλευτών, εκπροσώπων κομμάτων, της οικογένειας, συγγενών και συγχωριανών του Μιχαήλ.

    Στον επικήδειο λόγο του ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Σοφοκλής Σοφοκλέους ανέφερε ότι σε αυτή την εκκλησία βιώνουμε γι` άλλη μια φορά όλο το δράμα της εισβολής και της κατοχής. Καθυστερημένα 33 χρόνια, γινόμαστε μάρτυρες και απολογητές απέναντι στο σεμνό φέρετρο του αγαπημένου μας Μιχάλη που έδωσε το σπουδαίο, που έδωσε το ωραίο, που έδωσε τη ζωή του αντιμετωπίζοντας τον βάρβαρο κατακτητή.

    Ο Μιχαήλ Παράσχου γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου 1941 στη Γιαλούσα όπου έζησε και μεγάλωσε. Στις 18 Αυγούστου 1974 Τούρκοι στρατιώτες έθεσαν το χωριό υπό ομηρία και διέταξαν καταγραφή του πληθυσμού. Την επομένη συνέλαβαν για ανάκριση 9 άτομα μεταξύ των οποίων και ο Παράσχου. Τα μετέφεραν με λεωφορεία έξω από τη Γιαλούσα με κατεύθυνση την Αμμόχωστο και από τότε δε τους ξαναείδε κανείς. Ο Παράσχου χάθηκε σε ηλικία 33 χρόνων.

    Η εκταφή του Παράσχου πραγματοποιήθηκε από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στην περιοχή της λίμνης του χωριού Γαλάτεια στην Καρπασία στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της διερευνητικής επιτροπής αγνοουμένων. Η ταυτότητα των λειψάνων του Μιχαήλ Παράσχου διακριβώθηκε μετά την πραγματοποίηση ανθρωπολογικών εξετάσεων και εξετάσεων DNA.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 15 July 2007 - 11:29:12 UTC