Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ
  • [02] ΕΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ
  • [03] ΤΕΠΑΚ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
  • [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΠΛΟΥ ΤΡΑΠ

  • [01] ΕΘΝΙΚΟ ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ

    Την προσήλωση και δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην προώθηση της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 επαναβεβαίωσε ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την έως τώρα εξέλιξη των προσπαθειών για εφαρμογή της συμφωνημένης διαδικασίας προώθησης της Συμφωνίας αυτής και ανέπτυξαν τις δικές τους θέσεις και απόψεις για τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής Κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πάλμας, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία διήρκεσε 90 περίπου λεπτά, ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα Μέλη του Σώματος για την εξέλιξη των μέχρι τώρα προσπαθειών, για την εφαρμογή της συμφωνημένης διαδικασίας και ανέφερε τις εκτιμήσεις του για τις προοπτικές προώθησης της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006``.

    Στη Συμφωνία αυτή και στη διαδικασία για την υλοποίησή της, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η ελληνοκυπριακή πλευρά ``παραμένει προσηλωμένη και δεσμευμένη``.

    Οπως είπε ο κ. Πάλμας, στη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, τα μέλη του ``ανέπτυξαν τις θέσεις και τις απόψεις τους αναφορικά με τη συνάντηση της Τετάρτης``.

    Σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων εάν ετέθη από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και εάν συζητήθηκε το θέμα να επιδιώξει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις συναντήσεις του με τον κ. Ταλάτ την προώθηση λύσης διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο κ. Πάλμας δήλωσε ότι επιθυμία του ήταν να περιορισθεί στο κείμενο του ομόφωνου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Πάλμας, ερωτηθείς εάν συζητήθηκε το θέμα της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας, ανέφερε ωστόσο ότι, ``μεταξύ άλλων, ακροθιγώς ο κ. Χριστόφιας έκανε μίαν αναφορά, αλλά δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση``.

    Ερωτηθείς ως προς τις προοπτικές για τις οποίες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Πάλμας δήλωσε ότι η ενημέρωση έγινε για ``τις προοπτικές ενόψει της συνάντησης για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου`` και ο Πρόεδρος ``εξέφρασε τις απόψεις του, όπως τις απόψεις τους εξέφρασαν και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου``.

    ``Η συνάντηση (της Τετάρτης)``, όπως είπε ο κ. Πάλμας, ``θα πραγματοποιηθεί στις 4:00 το απόγευμα, στην επίσημη κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, του κ. Μόλερ``.

    Το Εθνικό Συμβούλιο εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την προσφορά των Κυπρίων εθελοντών στη προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα και επανέλαβε τη συμπαράσταση της Κύπρου στην Κυβέρνηση της Ελλάδας και στον ελληνικό λαό.

    ``Με την έναρξη της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου``, είπε ο κ. Πάλμας, ``ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου επανέλαβαν, για ακόμα μια φορά, τη συμπαράστασή τους στην ελληνική Κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό για την τραγωδία, που βιώσαμε όλες αυτές τις ημέρες, αναφορικά με τις πυρκαγιές``.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ``εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και την ευαρέσκειά τους για τη συμβολή των Κυπρίων εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών``.

    [02] ΕΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ

    Υπουργική Σύνοδος για την ενδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και 16 κρατών εταίρων. Στη σημερινή συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε η Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Στο πλαίσιο της Συνόδου, η οποία διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ύστερα από πρωτοβουλία της Επιτρόπου για Εξωτερικές Σχέσεις και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, εξετάστηκαν οι τρόποι ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, ιδιαίτερα στους τομείς της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου, της ενεργειακής ασφάλειας και της χρηστής διακυβέρνησης.

    Στην παρέμβασή της η κα Μαρκουλλή αφού συνεχάρη την Επίτροπο για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει τη σημερινή Υπουργική Σύνοδο, τόνισε ότι με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας θα δημιουργηθεί μια ζώνη αυξημένης ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας μεταξύ της ΕΕ και της γειτνιάζουσας με αυτή περιοχή, η οποία θα εδράζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου.

    Αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική, η Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων με τους εταίρους μέσω του Ενεργειακού Σχεδίου Δράσης, το οποίο συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Μάρτιο 2007, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη δημιουργίας ενός κοινού ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα αυτό.

    Η κ. Μαρκουλλή, καταλήγοντας, τόνισε την ευθύνη όλων των κρατών μελών και των κρατών εταίρων έτσι ώστε το πιο πάνω όραμα να γίνει πράξη.

    [03] ΤΕΠΑΚ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    Χωρίς προβλήματα υποδέχθηκε τη Δευτέρα τους πρώτους του φοιτητές, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΠΑΚ Μίμης Σοφοκλέους, ανέφερε πως η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου νιώθει ιδιαίτερα συγκινημένη για την έναρξη των μαθημάτων καθώς, όπως είπε, εργάστηκε σκληρά εδώ και τέσσερα χρόνια για τη σημερινή ημέρα, αλλά και για τις επόμενες που θα ακολουθήσουν.

    Είπε, επίσης, ότι όλα λειτουργούν από το πρωί με ομαλό τρόπο, ``τα πάντα είναι στη θέση τους`` και από την επίσκεψή του στα διάφορα τμήματα έχει διαπιστώσει τον ενθουσιασμό των φοιτητών.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σοφοκλέους δήλωσε πως σε κάθε Τμήμα υπάρχουν 42-45 φοιτητές πλην της Νοσηλευτικής Σχολής, η οποία αριθμεί πέραν των 150 φοιτητών.

    Τα εγκαίνια του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στις 8 Σεπτεμβρίου

    [04] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΠΛΟΥ ΤΡΑΠ

    Ο Ιταλός σκοπευτής Φραντζέσκο Ντανιέλο, μέχρι την Κυριακή νούμερο 5 στον κόσμο, με 191 επιτυχίες στους 200 δίσκους (143/150 και 48/50 στον τελικό) είναι ο μεγάλος νικητής του διπλού τραπ στους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής, που πραγματοποιούνται στην Κύπρο.

    Δεύτερος κατετάγη ο Κινέζος Μπινγιάν Χου με 190/200 (143+47), ενώ για την τρίτη θέση έγινε αγώνας «ξαφνικού θανάτου», μεταξύ του Αμερικανού Τζοσούα Ρίτσμοντ (143+46) και του Βρετανού Στήβεν Σκοτ (141+48), οι οποίοι βρέθηκαν ισόβαθμοι με 189/200.

    Την κάρτα για τους Ολυμπιακούς κέρδισε ο Κινέζος σκοπευτής.

    Από κυπριακής πλευράς, ο νεαρός διεθνής μας Στέφανος Θεοδότου που ξεκίνησε αρκετά καλά (47/50), ολοκλήρωσε τον αγώνα με 136/150 (47+45+44) και βρέθηκε ισόβαθμος στην 24η θέση μαζί με άλλους 6 αθλητές. Ο πρωταθλητής μας βρέθηκε ισόβαθμος με τον Ινδό Ραθόρε, νούμερο 16 στον κόσμο, και τον Κουβεϊτιανό Αλαφάσι, νούμερο 24.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 3 September 2007 - 17:29:15 UTC