Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας και σημαντικών χωρών για εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου θα φέρει αποτελέσματα», προσθέτοντας πως ο ίδιος γνωρίζει πως «έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες προς την ορθή κατεύθυνση».

    Σε εισαγωγική του δήλωση σε δημοσιογραφική διάσκεψη εφ όλης της ύλης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνάντησή του την 5η Σεπτεμβρίου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και σημείωσε ότι «δεν υπήρξε δυστυχώς θετικό αποτέλεσμα γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για εφαρμογή της 8ης Ιουλίου».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι παρά το αρνητικό του αποτελέσματος της συνάντησης της 5ης Σεπτεμβρίου «δεν απογοητευόμαστε, ούτε και εγκαταλείπουμε τις προσπάθειές μας όσο μεγάλες και αν είναι οι δυσκολίες».

    Σε αναφορά του στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «χάρις στην αγωνιστικότητα του λαού μας αποφύγαμε τα χειρότερα με την απόρριψή του».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος «με τις πρωτοβουλίες μας ξεπεράσαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην περίοδο που ακολούθησε το δημοψήφισμα» και από την άλλη πλευρά, «η Τουρκία δεν πέτυχε το στόχο της για αναγνώριση του ψευδοκράτους».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ένταξη της νήσου στην ΕΕ, είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία ενισχύθηκε», ενώ δήλωσε «βέβαιος ότι με την ένταξή μας στην Ευρωζώνη θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά οφέλη για την Κύπρο».

    Για την κυπριακή οικονομία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «παρά τα δυσμενή οικονομικά δεδομένα νοικοκυρέψαμε τα δημόσια οικονομικά, διευρύναμε τον κοινωνικό ρόλο του κράτους, ενισχύσαμε την κοινωνική συνοχή, προωθήσαμε θεσμικές αλλαγές και αλλάζουμε την καθημερινότητα βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής για κάθε πολίτη».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «ασφαλώς δεν διορθώθηκαν όλα, ούτε έγιναν όλα τέλεια και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με τα οποία παλεύουμε».

    Ομως, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «οι προσπάθειές μας στους ουσιώδεις τομείς δικαιώθηκαν και τα βήματα προόδου που κάναμε είναι πολλά και σημαντικά με την αλλαγή να είναι διακριτή σε πολλούς τομείς της ζωής μας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα όσα κάναμε αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μπορούμε και θα πετύχουμε ακόμη περισσότερα».

    «Συνεχίζουμε την πορεία μας. Σίγουρη πορεία, μπροστά», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της προεκλογικής περιόδου, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να μείνουν μακριά από φανατισμούς που διχάζουν γιατί η ιστορία μας διδάσκει ότι η διχόνοια μόνο κακό μπορεί να κάνει στον τόπο μας και στον αγώνα μας».

    Όπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «πρέπει να διαφυλάξουμε την ενότητά μας, ως την πολυτιμότερη βάση του αγώνα μας».

    «Δεν υπάρχουν εχθροί ανάμεσά μας. Ο εχθρός είναι ένας: ο τουρκικός κατοχικός στρατός. Οι αντίπαλοι στις πολιτικές αναμετρήσεις και εκλογές είναι μόνο πολιτικοί αντίπαλοι με διαφορετικές θέσεις και δεν είναι εχθροί», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε ακόμα τους πολίτες «να αντιμετωπίζουν όλους τους υποψηφίους με τον δέοντα σεβασμό και αυτό γιατί ο κάθε υποψήφιος έχει κάτι να προτείνει».

    «Ολοι έχουν μια προσφορά στον τόπο και πρόθεσή τους είναι να προσφέρουν. Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν και να κρίνουν τις θέσεις, προτάσεις και επιχειρήματα των υποψηφίων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «σε αυτό τον τομέα η συμβολή των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων μπορεί να αποβεί καθοριστικής σημασίας».

    Στην εισαγωγική του δήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θεωρεί υποχρέωσή του να επικοινωνεί με τους πολίτες να απαντά μέσω των ερωτημάτων των δημοσιογράφων σε ζητήματα που απασχολούν το λαό και να τον ενημερώνει για τις αποφάσεις και το έργο της Κυβέρνησης.

    Ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θεωρεί «ότι πρέπει πέραν από την ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές μας για την επίτευξη προόδου, να μοιράζομαι με τους πολίτες τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου».

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Στη στενότερη συνεργασία Κύπρου και Μάλτας για αντιμετώπιση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που δέχονται επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες, στη Λευκωσία, μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών Χρίστου Πατσαλίδη και του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Μάλτας Τόνιο Μποργκ. Ενωρίτερα ο κ. Μποργκ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με τον οποίο συζήτησε επίσης τη συνεργασία των δυο χωρών στο θέμα της μετανάστευσης.

    Σε δηλώσεις μετά τις συνομιλίες στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Μποργκ αναφέρθηκε στην εισήγηση της Μάλτας ώστε όλες οι χώρες της ΕΕ να επωμίζονται εξίσου το βάρος από τα κύματα των μεταναστών, κάτι στο οποίο όπως είπε η Μάλτα έχει βρει υποστήριξη από αριθμό χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Είπε ακόμη πως σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν κάθε καλοκαίρι 600 άτομα πεθαίνουν στο ``κατώφλι`` της Ευρώπης, ενώ δηλαδή προσπαθούν να περάσουν από τη Λιβύη στη Λαμπεδούσα, τη Μάλτα ή τη Σικελία, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο η Ευρώπη πρέπει να δώσει προσοχή βοηθώντας στα κράτη μέλη της που δέχονται αυτούς τους μετανάστες.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πατσαλίδης επεσήμανε πως ``τόσο η Κύπρος όσο και η Μάλτα έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινούς προβληματισμούς, ειδικότερα στα θέματα της μετανάστευσης, διότι μετά την ένταξή μας στην ΕΕ τα δύο αυτά μικρά κράτη νησιά της ΕΕ έχουν ακριβώς τους ίδιους προβληματισμούς``.

    Συμφωνήσαμε ότι θα ενισχυθεί αυτή η συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ ``ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ειδικότερα στον τομέα της μετανάστευσης, στον οποίο έχουμε κοινή τοποθέτηση, να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με δικές μας προτάσεις, δικές μας ιδέες επίλυσης και γενικότερα να αναπτυχθεί μια κοινή τοποθέτηση εκ μέρους Μάλτας και Κύπρου στο πλαίσιο της ΕΕ``.

    Πρόσθεσε πως ``στόχος μας είναι να λειτουργούμε σωστά και αποδοτικά στο πλαίσιο της ΕΕ, αλλά πάντοτε έχοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτών των δύο κρατών, ειδικότερα στο θέμα της μετανάστευσης, αφού και τα δύο κράτη έχουν καταστεί πόλος έλξης για μετανάστες``.

    ``Αναφέραμε ότι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα ως Κύπρος είναι και λόγω των κατεχομένων και της διέλευσης μέσω των κατεχομένων. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζει η Μάλτα, αλλά σε αυτή μας την ιδιαιτερότητα θα ενισχυθούμε και σίγουρα θέλουμε να ενισχύσουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μάλτα με τις δικές της ιδιαιτερότητες``, πρόσθεσε.

    Ο Μαλτέζος αξιωματούχος επεσήμανε πως Κύπρος και Μάλτα είναι τα μόνα δυο κυρίαρχα νησιά στη Μεσόγειο, αφού όλα τα άλλα νησιά αποτελούν μέρος μεγαλύτερων χωρών. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, πως δεν έχουμε ενδοχώρα και όταν οι μετανάστες φθάσουν στη Μάλτα ή στην Κύπρο δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, αφού δεν έχουμε. Και οι συζητήσεις, ακόμη και με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να συνεργαστούμε περαιτέρω, συγκρίνοντας τα στοιχεία και τις εμπειρίες μας, που είναι παρόμοια, και πώς μπορούμε να δράσουμε από κοινού στην ΕΕ, ώστε αυτή να συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα κυπριακό, μαλτέζικο ή ιταλικό, αλλά ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης, σημείωσε.

    ``Νιώθουμε ότι η ευρωπαϊκή βοήθεια δεν πρέπει να είναι μόνο οικονομική αλλά να συμπεριλάβει και κάτι πιο απτό. Εχουμε προτείνει την ιδέα και έχουμε λάβει υποστήριξη από ένα αριθμό χωρών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, για διαμοιρασμό του βάρους, δηλαδή αυτό το πρόβλημα να μην αφεθεί στα κράτη που βρίσκονται στα σύνορα αλλά να το επωμιστούν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη``, πρόσθεσε. Είπε πως αυτός είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος αλλά πιστεύει πως δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από το διαμοιρασμό του βάρους αυτού.

    Ανέφερε πως συζήτησαν ακόμη για τις επιχειρήσεις που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (RAPEX), σημειώνοντας πως μια τέτοια επιχείρηση βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη στις Κανάριες Νήσους και πως μόλις χθες ξεκίνησε ακόμη μια στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 September 2007 - 19:29:38 UTC