Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ - ΝΕΟΦΥΤΟΣ Χ`ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [03] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
  • [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ομαλά διεξάγεται η εκλογική διαδικασία σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών Σπύρο Φλογαϊτη.

    Οι κάλπες άνοιξαν κανονικά στις 7.00 το πρωί και η προσέλευση του κόσμου σε αρκετά εκλογικά τμήματα είναι αυξημένη.

    Ο κ. Φλογαϊτης ανέφερε ότι τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν, αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

    Ενδεικτικά ανέφερε την καθυστέρηση στη μετάβαση στα εκλογικά κέντρα των μελών των εφορευτικών επιτροπών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η εκλογική διαδικασία δεν καθυστέρησε.

    Επίσης ανέφερε ότι σε λίγα εκλογικά τμήματα παρουσιάστηκε έλλειψη ψηφοδελτίων, η οποία και αντιμετωπίστηκε από τους οικείους Νομάρχες.

    Ο κ. Φλογαϊτης, πρόσθεσε ότι από την ενημέρωση που έχει από τις αστυνομικές αρχές, «όλα διεξάγονται άψογα σε όλη τη χώρα».

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής ο οποίος το πρωί προσήλθε στο 431 εκλογικό τμήμα στον Αγιο Ελευθέριο Θεσσαλονίκης για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

    Σε δήλωση του τόνισε πως «σήμερα μιλούν οι πολίτες. Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες με τη ψήφο τους επιλέγουν την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μας στα επόμενα χρόνια»

    «Σεβόμαστε, εμπιστευόμαστε όλους τους πολίτες που συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή της Δημοκρατίας, όπως αρμόζει σε μια γιορτή με χαμόγελο και αισιοδοξία», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής μετά τη ψηφοφορία επέστρεψε στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Σχολικό Συγκρότημα Ικτίνου της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του αμέσως μετά τόνισε πως ξημερώνει μια νέα μέρα για την Ελλάδα, προσθέτοντας «γυρίζουμε όλοι μαζί σελίδα και ξαναφέρνουμε στον Έλληνα και στην Ελληνίδα, αξιοπρέπεια και το χαμόγελο στο πρόσωπο».

    «Είναι μια μέρα αισιοδοξίας για την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [02] ΚΗΔΕΙΑ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥ - ΝΕΟΦΥΤΟΣ Χ`ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, στην Επισκοπή η κηδεία του ήρωα Νεόφυτου Χ`` Χριστοδούλου, του οποίου η τύχη αγνοείτο από τις πρώτες ημέρες της τουρκικής εισβολής του 1974.

    Επιμνημόσυνο λόγο στην κηδεία εκφώνησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ταξης Σοφοκλής Σοφοκλέους ο οποίος είπε ότι``στα δεκαοκτώ του, ο Νεόφυτος κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά και υπηρετούσε το 1974 στο 251 Τάγμα Πεζικού με έδρα την πόλη της Κερύνειας, τα δε λείψανα του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο Καζάφανι της Κερύνειας``.

    Για τη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ``δυστυχώς, ο κ. Ταλάτ μας απογοήτευσε και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έδειξε καμία πρόθεση να ενεργήσει από πλευράς του προς την κατεύθυνση της υλοποίησης της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``.

    [03] ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

    ``Η απόδοση της πρέπουσας τιμής στους πεσόντες και στους αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής του 1974, που αγωνίστηκαν τις αποφράδες εκείνες ημέρες για την προάσπιση της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί ύψιστο πολιτειακό χρέος και οφειλή όλων μας, ως πολιτών αυτής της χώρας δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Πέτρος Καρεκλάς.

    Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου Λόχου του 211 (ΤΠ) κατά την τουρκική εισβολή το 1974 που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, στο Καϊμακλί ο κ. Καρεκλάς είπε ότι ``αποτίουμε φόρο τιμής στους πεσόντες και αγνοουμένους, Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και οπλίτες, έφεδρους και κληρωτούς, καθώς και στους εθελοντές, στους ήρωες της Κυπριακής Ελευθερίας, που θυσιάστηκαν, υπερασπιζόμενοι τις πατρογονικές εστίες, απέναντι στις αριθμητικά υπέρτερες ορδές του τουρκικού Αττίλα το εφιαλτικό εκείνο καλοκαίρι του 1974.

    ``Τιμώντας σήμερα τη θυσία και την προσφορά στην πατρίδα, των πεσόντων και αγνοουμένων, οι οποίοι πολέμησαν για την προάσπιση της τιμής και της ακεραιότητας της Κύπρου μας, στη ζώνη ευθύνης του 3ου Λόχου του 211 ΤΠ στην περιοχή Τράχωνα, Νεάπολης, Ομορφίτας και Καϊμακλίου, δίνοντας σκληρές μάχες, με τα πενιχρά οπλικά μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, για να ανακόψουν την προέλαση της πανίσχυρης τουρκικής στρατιωτικής μηχανής, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και αντλούμε δύναμη από το δικό τους παράδειγμα για τη συνέχιση του αντικατοχικού μας αγώνα. Τιμούμε αυτούς που με την αυτοθυσία τους, σκέπασαν τη ντροπή της προδοσίας και τη μετέτρεψαν σε πεδίο δόξας και τιμής``, είπε ο κ. Καρεκλάς.

    [04] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι «ο κ. Ιωάννης Κασουλίδης, στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε, όχι μόνο γενικολόγησε, αλλά αοριστολόγησε, σε βαθμό που κεφαλαιώδεις εξαγγελίες του να μοιάζουν με χρησμούς».

    Σε δήλωση του στους δημοσιογράφους ο κ. Πάλμας διερωτήθηκε «τι ακριβώς σημαίνει το `ναι` και το `όχι` να το κάνουμε `Μαζί`; Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να συγκροτήσει πολιτικό νόημα από αυτή τη φράση;» διερωτήθηκε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Πάλμας είπε πως «ο κ. Κασουλίδης προβαίνει σε σχεδιασμούς για λύση ερήμην της τουρκικής πλευράς, ως εάν θα ηγηθεί υπερδύναμης που θα επιβάλει τις μεθοδεύσεις και την τακτική της, χωρίς πουθενά να απαντά στο κρίσιμο και καίριο ερώτημα, που είναι πώς θα πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί».

    Επίσης, συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ο Ιωάννης Κασουλίδης «διαπιστώνει ότι το Κυπριακό δεν λύνεται με συνθήματα, όμως το μόνο που κάνει είναι να συνθηματολογεί και να υπεραπλουστεύει περίπλοκες πολιτικές διεργασίες, όπως είναι για παράδειγμα η διάθεση εγγυητικών μηχανισμών που θα επιβάλλουν επαναφορά στην προτεραία κατάσταση, αν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και παράλληλα αντιμετωπίζει, με ασυγχώρητη ελαφρότητα, σοβαρές πτυχές του Κυπριακού».

    Όπως είπε ο κ. Πάλμας ο κ. Κασουλίδης «δεν αποποιείται μεν τη δεκαετία Κληρίδη, αλλά ούτε και την υιοθετεί».

    «Αποστασιοποιείται από τον κ. Κληρίδη και καμία πρόθεση δεν έχει να ακολουθήσει την πολιτική γραμμή του κ. Κληρίδη, όπως μας είπε, ανέφερε ο Εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «`έτερον εκάτερον`, ήταν η φράση που χρησιμοποίησε».

    «Δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν εφάρμοσε τις ιδέες του στα δέκα χρόνια που βρισκόταν στην εξουσία ή, αν τις εφάρμοσε, γιατί δεν απέδωσαν και δεν επέδειξε καν το πολιτικό θάρρος να παραδεχθεί ότι, κακώς υποστήριξε το Σχέδιο Ανάν, αν βεβαίως αυτό πιστεύει πως ήταν κακό», είπε ο Εκπρόσωπος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 16 September 2007 - 9:29:20 UTC