Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΓ ΟΗΕ ΜΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΟΗΕ - ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ -

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Απαράδεκτες και προκλητικές κρίνει η Κυβέρνηση τις τοποθετήσεις Τούρκων επισήμων σχετικά με το Κυπριακό και δια του Εκπροσώπου της Βασίλη Πάλμα δηλώνει ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ένα άναρχο κράτος στη διεθνή κοινότητα, αφού δεν σέβεται κανένα διεθνή οργανισμό, ούτε ακόμη την ΕΕ στην οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό, ούτε και εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο από την ΕΕ για την ένταξή της, ο κ. Πάλμας είπε ότι «αυτή η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά καθόλου στη δημιουργία προϋποθέσεων και δεδομένων επίτευξης κάποιας προόδου στο Κυπριακό».

    «Ο κ. Ερντογάν και τα άλλα κέντρα εξουσίας στην Τουρκία συνεχίζουν τις προκλητικές και απαράδεκτες τοποθετήσεις τους. Η Τουρκία λειτουργεί ως ένα άναρχο κράτος στη διεθνή κοινότητα, δεν σέβεται κανένα διεθνή οργανισμό, και πόσο μάλλον ένα οργανισμό όπως είναι η ΕΕ που διεκδικεί και φιλοδοξεί να γίνει πλήρες μέλος της», δήλωσε.

    Ο Εκπρόσωπος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ότι στην Τουρκία σημειώνεται αλλαγή της πολιτικής της στο Κυπριακό με κύριο στόχο τη διχοτόμηση, επανέλαβε ότι πάγια πολιτική της Τουρκίας ήταν η δημιουργία δεδομένων και προϋποθέσεων δύο κρατιδίων.

    «Αυτή δεν είναι νέα θέση. Η στροφή προσέγγισης της Τουρκίας το 2004 με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν τους δημιουργούσε τόσο θετικές προϋποθέσεις που επιτυγχάνονταν ουσιαστικά οι θέσεις τους. Ευτυχώς, ο Πρόεδρος και ο λαός αντιστάθηκαν σε αυτό το απαράδεκτο σχέδιο που είχαμε ενώπιόν μας το 2004», συνέχισε.

    Ο κ. Πάλμας είπε ότι όταν κατά διαστήματα η Κυβέρνηση εκφράζει τη θέση ότι το κλειδί για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό βρίσκεται στην Τουρκία, δέχεται κατά διαστήματα τα πυρά της αντιπολίτευσης.

    «Ελπίζω ότι μετά από τις τελευταίες δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας αυτών των απαράδεκτων προσεγγίσεων, κάποιοι να αισθανθούν την ανάγκη να κάνουν την αυτοκριτική τους και να συνειδητοποιήσουν πού πραγματικά βρίσκονται τα προβλήματα και δεν επιτυγχάνεται επίτευξη προόδου στο Κυπριακό», κατέληξε.

    [02] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΓ ΟΗΕ ΜΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΑΛΑΤ

    Από τη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, αλλά και από την συνάντηση που θα έχει τον Οκτώβριο ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα διαφανεί εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάληψη εκ μέρους του ΟΗΕ ενός πιο ενεργού ρόλου.

    «Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να πραγματοποιηθούν οι δύο συναντήσεις και βεβαίως και ο ΓΓ του ΟΗΕ θα κρίνει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναλάβει ένα πιο ενεργό ρόλο. Βλέπουμε και εμείς ότι υπάρχει μια επιφύλαξη και μια προσεκτική προσέγγιση των πραγμάτων εκ μέρους του αυτή τη στιγμή. Θα έλεγα πως σε κάποιο βαθμό ίσως είναι και λογικό», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει τις προτάσεις του σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    [03] ΟΗΕ - ΜΟΝΙΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Με τη συμμετοχή ηγετών των 192 κρατών μελών, ξεκίνησαν οι εργασίες της 62ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπό την προεδρία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Σργκιάν Κερίμ. Μεταξύ των αντιπροέδρων της γενικής συνέλευσης συμπεριλαμβάνεται και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ αναφέρεται στα θέματα που θα απασχολήσουν την 62η σύνοδο, καθώς και στις επαφές που θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Ερωτηθείς για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Υπουργού Εξωτερικών, στο περιθώριο της συνόδου, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα λάβει μέρος στη συνάντηση υψηλού επιπέδου για το περιβάλλον στις 24 Σεπτεμβρίου και θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση στις 26 του μήνα. Υπάρχουν, επίσης, διάφορες άλλες δραστηριότητες, όπως το γεύμα που παραθέτουμε στα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ, η συνάντηση με το ΓΓ, καθώς και διάφορες πολυμερείς και διμερείς συναντήσεις.

    Τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων της Κυπριακής Εδρας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, μια σημαντική υπόθεση για την Κύπρο.

    Εξάλλου η Υπουργός Εξωτερικών θα παραμείνει στη Νέα Υόρκη μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου κι έχει ένα μακρύ κατάλογο διμερών επαφών με ομολόγους της. Θα λάβει, επίσης, μέρος στις πολλές συναντήσεις που θα έχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τόσο με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις όσο και το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Επίσης η κ. Μαρκουλλή θα έχει επαφές με χώρες της περιοχής μας, διάφορες ισλαμικές χώρες και χώρες με τις οποίες έχουμε ειδικούς λόγους να έχουμε επαφές μαζί τους.

    Ερωτηθείς εάν αναμένεται κάποια εξέλιξη από τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με το Γενικό Γραμματέα, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε: ``Δεν νομίζω να αναμένουμε ότι θα αλλάξει ριζικά η εικόνα. Από πλευράς μας θα τονίσουμε την ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και επιδίωξή μας είναι ο Γενικός Γραμματέας να κάνει ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση``.

    Κληθείς να πει αν προβλέπει σύντομα το διορισμό προσωπικού απεσταλμένου του απάντησε: ``Δεν μπορώ να γνωρίζω τι σκέφτεται, δεν βλέπω όμως και να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή κατά την οποία δεν βλέπουμε καν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μικρότερα πράγματα, όπως οι τεχνικές επιτροπές και οι ομάδες εργασίας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 21 September 2007 - 13:29:19 UTC