Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η 8Η ΙΟΥΛΙΟΥ
  • [02] ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΓΓ ΟΗΕ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΖΟΑΝ ΡΑΙΑΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LGR
  • [04] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΦΙΞΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η 8Η ΙΟΥΛΙΟΥ

    Τη συνέχιση της διαδικασίας που καθορίστηκε με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου θα ζητήσει από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στη συνάντηση που θα έχουν το βράδυ της Κυριακής στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως επισήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, είναι η πρώτη φορά που συναντάται με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από την ημέρα της εκλογής του και θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Στη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς αρχηγούς κρατών, ενώ αποδέχθηκε αίτημα για να συναντηθεί και με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο κ. Μπερνς είναι εδώ και αρκετό καιρό που έχει δηλώσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο και έχουμε δηλώσει, όπως θυμάστε, ότι είναι ευπρόσδεκτος όποτε θέλει».

    Σε ό,τι αφορά την επισήμανση ότι ο κ. Μπερνς αισιοδοξεί πως μπορεί να υπάρξει κάτι ουσιαστικό μέχρι το τέλος του 2007, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: Και δική μας επιθυμία είναι αυτή η περίοδος μέχρι τις εκλογές να μην μείνει νεκρός χρόνος αλλά, αν είναι δυνατό, να γίνουν οι προετοιμασίες που απαιτούνται (και υπενθυμίζω ότι το τελευταίο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μιλά για προετοιμασία των συνομιλιών) και νομίζω ότι προσφέρεται αυτή η περίοδος και κάθε βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση αν αυτή τη φορά ο διεθνής παράγοντας παροτρύνει την τουρκική πλευρά μέσα από διάφορους μηχανισμούς να προσέλθει στο διάλογο, ή αναζητούν κάποια μεσαία οδό, για να προχωρήσει κάποια προσπάθεια, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι από την αρχή είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά δεν είναι ευχαριστημένη από τη Συμφωνία Γκαμπάρι.

    [02] ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΓΓ ΟΗΕ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και τα Βαλκάνια και ζητήματα κλιματικών αλλαγών αποτέλεσαν το αντικείμενο της ημίωρης συζήτησης που είχαν το Σάββατο στην έδρα του ΟΗΕ, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Οπως ανέφερε διπλωματική πηγή, η συζήτηση για το Κυπριακό επικεντρώθηκε στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Ο κ. Μπαν, που όπως είπε παρακολουθεί τις εξελίξεις και την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, θεωρεί ενθαρρυντική τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, και συμφωνεί στη λογική της 8ης Ιουλίου, διότι αυτό αποτελεί απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη θέσης της ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο και θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    [03] ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΖΟΑΝ ΡΑΙΑΝ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ LGR

    Προσηλωμένη σε τρεις αρχές θα είναι η Τζόαν Ράιαν, ασκώντας τα καθήκοντά της ως ειδική αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό.

    Σε συνέντευξή της στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR), η κ. Ράιαν είπε ότι θα εργαστεί με στόχο την εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βασισμένης στην πολική ισότητα.

    Δεύτερη βασική αρχή είναι, όπως είπε, ότι δεν θα θέσει βραχυπρόθεσμες κομματικές, πολιτικές σκοπιμότητες υπεράνω των προσπαθειών για εξεύρεση μιας τέτοιας λύσης και τρίτον, ότι δεν θα λέει άλλα στη μια κοινότητα και άλλα στην άλλη.

    «Ο ρόλος μου, πρόσθεσε, δεν είναι να χαράσσω πολιτική ούτε να εξεύρω από μόνη μου λύση στο Κυπριακό. Αυτό αφορά τους ίδιους του Κύπριους και δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί λύση από έξω», είπε.

    Η κ. Ράιαν εξέφρασε την απογοήτευσή της γιατί δεν επιτεύχθηκε πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα υπάρξουν ευκαιρίες για την υλοποίησή της.

    [04] ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΦΙΞΗ

    Τα θέματα ναυτιλίας, αλλά και γενικότερα θέματα μεταφορών θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα το πρωί ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος Μεταφορών Ζακ Μπαρό με την Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Μαρία Μαλαχτού- Παμπαλλή.

    Τον κ. Μπαρό συνοδεύουν στη συνάντηση με την Κύπρια Υπουργό, η αναπληρώτρια διευθύντρια του επιτελείου του Κέρστιν Γιόρνα, ο ανώτερος λειτουργός της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών Φώτης Καραμήτσος και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έφθασε στην Κύπρο χθες βράδυ. Κύριος σκοπός της επίσκεψής του είναι η συμμετοχή του στο διεθνές συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2007» το οποίο αρχίζει επίσημα τη Δευτέρα, με κεντρικό θέμα «Η νέα εικόνα της ναυτιλίας» και λαμβάνει χώρα στο Κέντρο Ευαγόρας Λανίτης «Χαρουπόμυλος», στη Λεμεσό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 23 September 2007 - 9:29:18 UTC