Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΡΙΑ - ΠΛΟΙΟ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΣΥΡΙΑ - ΠΛΟΙΟ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε τη θλίψη του ``για το γεγονός ότι μια φιλική χώρα``, όπως είναι η Συρία, ``έχει δεχθεί κρουαζιερόπλοιο από τα κατεχόμενα με ό,τι αυτό σημαίνει``, όπως είπε.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστόφιας το χαρακτήρισε ``ένα αρνητικό στοιχείο``, το οποίο ``ήταν και αναπάντεχο`` και πρόσθεσε πως έγιναν από πλευράς κυβέρνησης διαβήματα σε διάφορα επίπεδα και ότι ο ίδιος έχει αποστείλει σήμερα συγκεκριμένο διάβημα στον Πρόεδρο της Βουλής της Συρίας στο οποίο ``τονίζω ότι τέτοιες ενέργειες διασαλεύουν τη φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών``.

    Ερωτηθείς για το θέμα, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ με τον Υπουργό Υγείας Κώστα Καδή, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``γίνονται διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις και από πλευράς Κυβέρνησης και από πλευράς Βουλής``.

    ``Κατά τη δική μου γνώμη η Συρία ήταν και εύχομαι και ελπίζω και πιστεύω θα παραμείνει ένας παραδοσιακός φίλος της Κύπρου``, είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ``στόχος μας δεν είναι να διογκώσουμε το περιστατικό, αλλά το σημειώνουμε με θλίψη και προσπαθούμε να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο``.

    Ανέφερε επίσης ότι ``είναι ένα αρνητικό στοιχείο το οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε`` και πρόσθεσε ότι ``ήταν λίγο αναπάντεχο, παρόλο που γνωρίζουμε ότι η Τουρκία προσπαθεί συνεχώς να επιδράσει πάνω στη Συρία και να ασκήσει πιέσεις πάνω στη φιλική αυτή χώρα``.

    Φαίνεται, συνέχισε, ότι αυτό το διάβημα που έγινε ήταν αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων.

    Ερωτηθείς αν ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας προχώρησε σε ενέργειες διαμαρτυρίας για το περιστατικό, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ``όταν υπάρχουν τέτοια σοβαρά ζητήματα, ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας είναι σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας``, προσθέτοντας ότι όσον αφορά τον ίδιο ``ουδέποτε διανοήθηκα ότι θα αναλάβω δράση χωρίς τη φιλική κουβέντα με τον Πρόεδρο (της Δημοκρατίας) και χωρίς τη συναίνεση του Προέδρου``.

    ``Είμαι γνώστης των διαβημάτων που έγιναν, έγιναν σε διάφορα επίπεδα, ξεκινώντας από τον Πρέσβη (της Κύπρου στη Συρία) προς την κατεύθυνση τοπικών παραγόντων και αξιωματούχων, γνωρίζω ότι η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή θα κάνει διάβημα, γνωρίζω ότι είναι επί ποδός ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εγώ επίσης είμαι επί ποδός``, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου είχε συνάντηση με τον Επιτετραμμένο της Συρίας στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι ``υπάρχει συνεχής συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας``.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι πέρσι, ενώ ήταν και πάλι Προεδρεύων της Δημοκρατίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει ``το σοβαρό ζήτημα του πλοίου με τα όργανα ανίχνευσης ιπτάμενων αντικειμένων που πήγαιναν στη Συρία και τα μετέφεραν στην Κύπρο, πάντα σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας``, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε τότε ``ότι νομίζεις Δημήτρη κάνε``.

    ``Εκανα αυτά που νόμιζα σε συνεργασία με όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες και κατορθώσαμε να πάει το πλοίο πίσω στη Συρία``, είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ανέφερε ότι θέλει να τονίσει ``στους καχύποπτους και σε εκείνους που πλάθουν παραμύθια, σε σχέση με το ρόλο του Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, ότι ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας με βάση το Σύνταγμα μπορεί να παίρνει όλες τις αποφάσεις`` και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θέλει και δεν επιθυμεί να το κάνει αυτό.

    ``Αντί να εκτιμηθεί το γεγονός ότι αυτός ο Πρόεδρος της Βουλής όταν προεδρεύει της Δημοκρατίας είναι πολύ εντάξει και δεοντολογικά, πλάθονται διάφορα παραμύθια, κάτι που είναι λυπηρό και αποτελεί υποβάθμιση της πολιτικής μας ζωής``, είπε ο κ. Χριστόφιας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 24 September 2007 - 13:29:20 UTC