Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
  • [03] ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Απαντήσεις στις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού έδωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, τονίζοντας ότι η επιμονή της Τουρκίας να προωθεί την αποσχιστική οντότητα διεθνώς αποδεικνύει ότι ουδέν ενδιαφέρον έχει για επανένωση της Κύπρου και καμία προσπάθεια καταβάλλει προς αυτό το σκοπό.

    Ασκώντας το δικαίωμα απάντησης στον Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μαυρογιάννης επισήμανε ότι το κατοχικό καθεστώς, στο οποίο αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτε άλλο από την περιοχή την οποία κατέχει η Τουρκία από το 1974 και που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταδικάσει με τα ψηφίσματα του 541 και 550.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Ερντογάν παραμένει προσκολλημένος στο παρελθόν και συνεχίζει να επικαλείται το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού ενώ αποκρύβει το γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί το Σχέδιο αυτό γιατί καταρτίστηκε εσκεμμένα σύμφωνα με τα συμφέροντα της και επομένως γι αυτήν ουδείς κίνδυνος υπήρχε με την αποδοχή του.

    Ούτε κατόρθωμα μπορεί να θεωρηθεί, είπε, η αποδοχή ενός σχεδίου που είχε προδιευθετηθεί να μην εμπεριέχει δυσμενή ή ανεξέλεγκτα επακόλουθα για την Τουρκία.

    Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του κ. Ερντογάν για τους λόγους απόρριψης του Σχεδίου Ανάν, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι αυτές είναι έξω από κάθε διπλωματικό πλαίσιο και προσβλητικές για την ελληνοκυπριακή κοινότητα, η οποία κατά πλειοψηφία το απέρριψε ασκώντας το δημοκρατικό της δικαίωμα.

    Ο κ. Ερντογάν, είπε, δεν είναι σε θέση να μιλά για αδιαλλαξία αφού η μη διευθέτηση του Κυπριακού οφείλεται στην άρνηση της Τουρκίας και του υποτελούς της καθεστώτος να διαπραγματευθεί την ουσία του Κυπριακού.

    Αποτελεί ειρωνεία, συνέχισε, που ο Τούρκος Πρωθυπουργός καλεί για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όταν η χώρα του οδηγεί στην καταστροφή το διάλογο για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, της μόνης υπάρχουσας διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μέσα από μια σταδιακή προσέγγιση βασισμένη στην πρόοδο και που να μπορεί να καταλήξει τελικά σε μια συνολική διευθέτηση.

    Οσον αφορά τη λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι αυτή είναι αποτέλεσμα της εισβολής και πρόσθεσε ότι θα ζήλευαν πολλοί Τούρκοι το κατά κεφαλήν, εισόδημα των Τουρκοκυπρίων.

    Κάλεσε δε τον κ. Ερντογάν να άρει τα εμπόδια που επιβάλλει ο κατοχικός στρατός με την κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου αν όντως επιθυμεί την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων ώστε η ζωή τους να επιστρέψει στην ομαλότητα. Ως ίσοι πολίτες της Δημοκρατίας, είπε, οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν κοινωνική και άλλη προστασία από την κυπριακή Κυβέρνηση κατά τρόπο που απλά δεν εξυπηρετείται το παράνομο καθεστώς.

    Ο κ. Ερντογάν στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να κάνει επειγόντως βήματα ώστε να αρθούν ``οι περιορισμοί`` εναντίον των Τ/Κ.

    Αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δημοκρατίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου υπογράμμισε ότι ουδείς αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Κυβέρνησης.

    Επισήμανε δε ότι η Κύπρος δεν ζήτησε τίποτα παραπάνω από την ειρηνική της ύπαρξη και ότι η Τουρκία με ύπουλο τρόπο την εμποδίζει από το να επιτύχει την ειρηνική αυτή ύπαρξη και συνύπαρξη την οποία τόσο επιθυμεί.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στην αναφορά του επί του συγκεκριμένου θέματος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι οι ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τη σταθερότητα στην περιοχή καθώς και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [02] ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή ολοκλήρωσε τις επαφές της στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με σειρά χωριστών συναντήσεων που είχε με τους ομολόγους της της Κόστα Ρίκα, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Αλγερίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ και της Γκαϊάνα καθώς, επίσης, και με τη συμμετοχή της σε υπουργικές συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης.

    Στη διάρκεια των διμερών της συναντήσεων, η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε όλους τους ομολόγους της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Αλγερίας και του Κατάρ συζητήθηκε επιπλέον το Κυπριακό στην Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ).

    Το πρωί της Παρασκευής, η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στην Τρίτη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Γυναικών-Ηγετών, την οποία κάλεσε η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Condoleezza Rice, στην οποία συμμετείχαν 50 γυναίκες Υπουργοί Εξωτερικών, η Πρόεδρος των Φιλιππινών Gloria Arroyo και η Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Asha-Rose Migiro καθώς και άλλες προσωπικότητες που συμμετείχαν στην 62η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των γυναικών-ηγετών και η δραστηριοποίηση τους σε διάφορους τομείς διεθνούς ενδιαφέροντος.

    [03] ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Η κυπριακή Κυβέρνηση έθεσε ως ένα από τους κύριους στόχους της ενεργειακής, της πολιτικής την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και την εναρμόνιση του ενεργειακού τομέα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε συνέδριο με θέμα ``Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Ενεργειακή Επάρκεια``, στη Λευκωσία.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, μεταξύ άλλων, είπε ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει την πρόκληση της εφαρμογής μιας ενεργειακής πολιτικής που να διασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανταγωνιστικότητα. Το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης το οποίο αντιπροσωπεύει το 20% περίπου του συνολικού κόστους των εισαγωγών στο νησί, αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την οικονομία του νησιού.

    Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για Ενεργειακή Επάρκεια, το Σχέδιο Υποστήριξης για Εξοικονόμηση Ενέργειας και η υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκονται σε λειτουργία από το 2004, ενώ τροποποιημένο σχέδιο θα εφαρμοστεί μέχρι το 2010. Το Υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Μιχαηλίδης σε συνεργασία με τομείς της αγοράς και εμπλεκόμενες Αρχές έχει ήδη εξετάσει κάποιες τροποποιήσεις στο υφιστάμενο σχέδιο υποστήριξης ώστε να καταστεί πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

    Ο πολιτισμός είναι η αξία αλλά και η δύναμη που μπορεί να χτίζει αναχώματα και να υψώνει τείχη για να μην περάσουν ο ατομικισμός, το βόλεμα, η αδιαφορία για το συνάνθρωπο μας, ο ρατσισμός και η καταπίεση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων του 23ου Φεστιβάλ Αγίας Νάπας.

    ``Η Βουλή φυσικά δεν επιδιώκει να υποκαταστήσει τους ειδήμονες στο χώρο της τέχνης και των γραμμάτων, όσους με περισσή στοργή, επιμέλεια και κατάρτιση ασχολούνται με τα πολιτιστικά πράγματα του τόπου. Θεωρούμε όμως χρέος μας να αγωνιζόμαστε μαζί με τους δημιουργούς, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η ταυτότητα και η ιδιαιτερότητά μας, για να διατηρηθούν οι παραδοσιακές μας αξίες και αρχές. Αυτή εξάλλου είναι και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η διατήρηση και η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του κάθε κράτους μέλους``, συμπλήρωσε.

    ``Για εμάς ο πολιτισμός είναι υπέρτατη αξία και αγαθό. Είναι η αξία και το αγαθό εκείνο που μπορεί να φωτίσει τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης, να ακονίσει τη μνήμη, να αναδείξει τα σημαντικά από τα ασήμαντα, να προβληματίσει, να ευαισθητοποιήσει, να εξεγείρει. Για εμάς ο πολιτισμός μπορεί να καλλιεργήσει αξίες και οράματα όπως είναι η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η δικαιοσύνη, η ελευθερία, η αγάπη για το περιβάλλον και τη Δημοκρατία``, ανέφερε. Ιδιαίτερα, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, στις συνθήκες μιας ημικατεχόμενης πατρίδας, όπως αυτές που βιώνουμε για 33 χρόνια, ο πολιτισμός μπορεί να κρατεί άσβεστη τη μνήμη των κατεχόμενων και των ιστορικών γεγονότων, να ρίχνει γέφυρες επικοινωνίας και κατανόησης με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, να συμβάλλει στην ενημέρωση και διαφώτιση των ξένων επισκεπτών αναφορικά με το κυπριακό πρόβλημα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 29 September 2007 - 9:29:13 UTC