Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΖΟΑΝ ΡΑΙΑΝ
  • [02] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ``ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ`` - ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

  • [01] ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΖΟΑΝ ΡΑΙΑΝ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην οικία του είχε η Τζόαν Ράιαν, Ειδική Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για την Κύπρο, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Κληθείς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας να σχολιάσει τις πρώτες δηλώσεις της κ. Ράιαν, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, καθώς και σε προοπτικές μέσα στο 2008, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κ. Ράιαν πραγματοποιεί μια ανεπίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, που διεξάγεται σε φιλικό επίπεδο.

    Πρόσθεσε πως «δεν είναι μόνο η κ. Ράιαν, η οποία συμμερίζεται και υιοθετεί την άποψη πως θα πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της απόφασης της διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, αλλά είναι και τα Ηνωμένα Εθνη, είναι και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι και η διεθνής κοινότητα».

    Από εκεί και πέρα, συνέχισε, οποιοδήποτε ενδιαφέρον προκύπτει και αφορά στο Κυπριακό, ανεξάρτητα αν βρισκόμαστε σε προεκλογική ή μη προεκλογική περίοδο, «οφείλουμε να το αξιολογούμε και οφείλουμε να παρακολουθούμε με θετικό φακό όλα όσα διαδραματίζονται και κατά πόσο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις και δεδομένα επίτευξης κάποιας προόδου σε ό,τι αφορά στο εθνικό θέμα».

    Ερωτηθείς αν η κ. Ράιαν θα έχει συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αν και δεν έχουν συζητήσει αυτό το θέμα με την κ. Ράιαν, «θεωρώ αυτονόητο ότι θα συναντήσει και θα κουβεντιάσει με τον κ. Ταλάτ.

    Σε παρατήρηση αν δεν θεωρείται τόσο σοβαρό να συναντηθούν στο λεγόμενο προεδρικό επειδή δεν είναι επίσημη επίσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η «Κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το θέμα που αναφέρεστε, επειδή δεν είναι επίσημη επίσκεψη αλλά και η κ. Ράιαν δεν είναι υπουργός, τότε θεωρούμε πως δεν εμπίπτει μέσα σε εκείνα τα κριτήρια τα οποία έχουμε θέσει εμείς όσον αφορά τέτοιου είδους επισκέψεις στο λεγόμενο προεδρικό του κ. Ταλάτ».

    Σε παρατήρηση ότι στην παροικιακή εφημερίδα «Ελευθερία» του Λονδίνου, η κ. Ράιαν εξισώνει κατά κάποιον τρόπο το θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ με το προσφυγικό, ο κ. Πάλμας είπε ότι δεν έχει υπόψη του τη δήλωσή της, ωστόσο «θεωρώ πως το ένα δεν έχει καμία σχέση με το άλλο».

    [02] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Τις ελληνικές θέσεις για τη διεθνή πολιτική, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό και το ζήτημα με την ΠΓΔΜ ανέπτυξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σε 45 νέους δημοσιογράφους από 20 χώρες.

    ``Η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων προϋποθέτει μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού, το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει μια καλά προετοιμασμένη διαδικασία διαβουλεύσεων εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών``, είπε και επεσήμανε την αναγκαιότητα εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου το συντομότερο δυνατόν.

    Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει ενεργά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αλλά δεν δίνει ``λευκή επιταγή``, τόνισε.

    Η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που στηρίζουν μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ, ούτε πιστεύει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ένα ``χριστιανικό κλαμπ``. Η θέση μας είναι καθαρή: ``πλήρης συμμόρφωση - με τις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας - πλήρης ένταξη``, τόνισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από το βήμα του 2ου Ευρωμεσογειακού Σεμιναρίου Νέων Δημοσιογράφων που διοργάνωσε ο οργανισμός Ελληνική Ενωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.

    Αναφερόμενος στο θέμα με την ΠΓΔΜ, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το θέμα δεν είναι διμερές, αλλά ζήτημα περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.

    [03] ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη δέσμευση της Αργεντινής για διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο επαναβεβαίωσε ο Αντιπρόεδρος της χώρας και Πρόεδρος της Γερουσίας Ντάνιελ Σκιόλι, τονίζοντας ότι το αργεντινικό απόσπασμα θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στο νησί για όσο χρονικό διάστημα το απαιτούν οι συνθήκες στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, η δήλωση του κ. Σκιόλι έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο ``Κάζα Ροζάδα``, στη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων της Ρέας Γιορδαμλή ως νέας Πρέσβειρας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αργεντινή, με έδρα τη Μαδρίτη.

    Στην κατ΄ ιδίαν συνομιλία που επακολούθησε της τελετής, επιβεβαιώθηκαν οι στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η κ. Γιορδαμλή ανακοίνωσε την απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να ιδρύσει Πρεσβεία στην Αργεντινή, η οποία θα καλύπτει και τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής.

    Ο κ. Σκιόλι εξέφρασε εκτίμηση για το γεγονός αυτό και τόνισε ότι αυτό θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων και των επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

    [04] ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ``ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ`` - ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Το θέμα του τουρκικού εμπάργκο στα υπό κυπριακή σημαία πλοία απασχόλησε συνάντηση του ΓΓ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου Θωμά Καζάκου, με τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ηνωμένου Βασιλείου ``Φίλοι της Κύπρου``, Αντριου Ντίσμορ και Βιρέντρα Σιάρμα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Καζάκος ανέφερε πως οι δυο βουλευτές ενημερώθηκαν για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τόσο η Κύπρος όσο και η ΕΕ γενικότερα, από το συνεχιζόμενο αποκλεισμό από τα τουρκικά λιμάνια των υπό κυπριακή σημαία πλοίων, σε μια προσπάθεια καλύτερης στοιχειοθέτησης θέσεων που θα προβάλουν για το Κυπριακό και την ανάγκη επίλυσής του προς το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

    «Τους παρείχαμε όλες τις πληροφορίες που είχαν ζητήσει και θα τους παρέχουμε και άλλες πιο τεχνοκρατικού περιεχομένου πολύ σύντομα για να στοιχειοθετήσουν μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια ώστε να εγείρουν ξεκάθαρα το θέμα της αρνητικής επίπτωσης που έχει το εμπάργκο και στην κυπριακή οικονομία και ναυτιλιακή βιομηχανία αλλά και στα ευρωπαϊκά οικονομικά και ναυτιλιακά θέματα, και ίσως σε ένα μεταγενέστερο στάδιο και τα τουρκικά εμπορικά συμφέροντα», είπε ο κ. Καζάκος.

    Πρόκειται για μια διαχρονική προσπάθεια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ηνωμένου Βασιλείου ``Φίλοι της Κύπρου``, ανέφερε ο ΓΓ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου, η οποία στοχεύει στην προβολή του κυπριακού προβλήματος και των επιπτώσεων της μη επίλυσής του για την ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 October 2007 - 17:29:18 UTC