Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΠΩΠΟΣ - 8 ΣΗΜΕΙΑ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΡΕΝ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ
  • [04] ΕUROSTAT - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΠΩΠΟΣ - 8 ΣΗΜΕΙΑ

    Η «Πρόταση 8 Σημείων» που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για το Κυπριακό έχει ως σκοπό την έναρξη και ταχεία εφαρμογή της Διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, χωρίς παρεκκλίσεις, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό συνολική λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Προσθέτει ότι στην Πρόταση επιδεικνύεται ευελιξία εντός των ορίων της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, τηρώντας ταυτόχρονα ευλαβική προσήλωση στα συμφωνηθέντα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Αναφορικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες και σήμερα σε σχέση με την «Πρόταση 8 Σημείων» του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ο κ. Πάλμας αναφέρει ότι ``η Πρόταση έχει ως σκοπό την έναρξη και ταχεία εφαρμογή της Διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, χωρίς παρεκκλίσεις, ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό σε συνολική λύση του Κυπριακού``.

    ``Επιδεικνύεται σε αυτήν ευελιξία εντός των ορίων της Συμφωνίας, τηρώντας ταυτόχρονα ευλαβική προσήλωση στα συμφωνηθέντα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων``, σημειώνει.

    Προσθέτει ότι ``η «Πρόταση 8 Σημείων» περιλαμβάνει συγκεκριμένη εισήγηση που αποσκοπεί στη θεσμική και ουσιαστική εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών, ώστε η διαπραγματευτική διαδικασία να είναι πιο κοντά στον πολίτη και να υπόκειται σε μεγαλύτερο δημοκρατικό έλεγχο βασισμένο στη συμμετοχή και την ορθή πληροφόρηση``.

    Επίσης, αναφέρει, ``η Πρόταση περιέχει επιμέρους προτάσεις για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τόσο στρατιωτικής όσο και μη στρατιωτικής φύσεως`` και προσθέτει ότι ``η δική μας πλευρά επιθυμεί την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όχι για να συνηθίσουν οι δύο κοινότητες την κατάσταση μη λύσης και να ζουν χωριστά και πλάι-πλάι, ούτε αυτά είναι υποκατάστατο της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση``.

    ``Η υιοθέτηση και εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η οποία άλλωστε προβλέπεται στη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, περιλαμβάνεται στην «Πρόταση 8 Σημείων» μόνο για υποβοήθηση και ενίσχυση της διαπραγματευτικής Διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, υπό τα Ηνωμένα Εθνη``, επισημαίνει.

    Ο κ. Πάλμας σημειώνει ότι ``η «Πρόταση 8 Σημείων» περιλαμβάνει και Σημείο με το οποίο προτείνεται η εισαγωγή επειγόντων μέτρων για συμμόρφωση προς τη Συμφωνία της Τρίτης Βιέννης για τους εγκλωβισμένους``.

    ``Τέλος, ιδιαίτερη σημασία στην Πρόταση αποδίδεται στο μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων όπου προτείνεται, μεταξύ άλλων, η απόδοση έμφασης στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, της οποίας πτυχή μόνο είναι οι εκταφές οι οποίες πραγματοποιούνται αυτό τον καιρό``, καταλήγει ο κ. Πάλμας.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΡΕΝ

    Η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας ήταν σε γενικές γραμμές τα θέματα που συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα, όπου συμμετέχει στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είχε συνεννοηθεί με τον κ. Ρεν για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης όταν τον είχε δει στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας πως συζήτησαν γενικά για το Κυπριακό και τα διάφορα θέματα που εκκρεμούν στο πλαίσιο της ΕΕ.

    ``Το κύριο θέμα ήταν γύρω από την εφαρμογή της συμφωνίας Γκαμπάρι, την οποία η ΕΕ υποστηρίζει και ειδικότερα ο κ. Ρεν, και η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από τα κεφάλαια που εκκρεμούν, τις συζητήσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ούτε ο κ. Ρεν το ήγειρε ούτε ο ίδιος και πρόσθεσε: ``Δεν νομίζω ότι είναι τώρα το κύριο θέμα``.

    [03] ΥΠΕΞ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ

    Τη θέση της Κύπρου υπέρ της υιοθέτησης της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στη Λισαβόνα, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας σε Πορτογάλους δημοσιογράφους, πριν την έναρξη των εργασιών της Ατυπης Συνόδου Κορυφής και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως η Κύπρος δεν έχει οποιοδήποτε πρόβλημα σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, σημειώνοντας παράλληλα πως η χώρα μας έχει επίσης υποστηρίξει κάποιες από τις προτάσεις ορισμένων χωρών που έχουν παρουσιαστεί όπως αυτή της Αυστρίας, η οποία θέλει, μέσω της Συνθήκης αυτής, να περιορίσει τον αριθμό των φοιτητών, κυρίως των Γερμανών, στα ανώτατα εκπαιδευτικά της ιδρύματα.

    Η Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση πως το θέμα που θέτει η Πολωνία, η οποία ζητά να συμπεριληφθεί στη Συνθήκη, και όχι ως δήλωση στο παράρτημα, ο λεγόμενος «συμβιβασμός των Ιωαννίνων», ο οποίος προβλέπει την καθυστέρηση της λήψης μιας απόφασης με ειδική πλειοψηφία, όταν μειοψηφούσα χώρα επικαλείται ζωτικό συμφέρον, είναι το πιο δύσκολο που υπάρχει για να αντιμετωπιστεί.

    Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι θα εξευρεθεί μια συμβιβαστική λύση η οποία να ικανοποιεί την Πολωνία και σημείωσε πως η ίδια θα προσπαθήσει να διευκολύνει ως Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση ώστε να επέλθει συμφωνία.

    Σε ό,τι αφορά το δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών, η κ. Μαρκουλλή είπε πως μετά από αίτημα της Αυστρίας σε αυτό θα τεθεί προς συζήτηση και το θέμα της Τουρκίας με το Ιράκ και μετά από αίτημα της Σουηδίας το θέμα της Μιανμάρ ενώ επίσης θα συζητηθούν το θέμα της Μέσης Ανατολής και του Λιβάνου. Επίσης θα συζητηθεί η έκθεση της Κάρλα Ντελ Πόντε σε σχέση με τη Σερβία.

    Ερωτηθείσα σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία και το Ιράκ, η κ. Μαρκουλλή είπε πως ``παρακολουθούμε την κατάσταση στενά``, σημειώνοντας πως αυτή θυμίζει και την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974 λόγω της επιθετικής στρατιωτικής πολιτικής που ακολουθεί η Τουρκία έναντι των γειτόνων της, η οποία, όπως επεσήμανε η Υπουργός Εξωτερικών, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των ΗΕ.

    [04] ΕUROSTAT - ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Το εμπορικό ισοζύγιο της Κύπρου εμφάνισε έλλειμμα της τάξης των 2,8 δις ευρώ στη διάρκεια του επταμήνου Ιανουάριος-Ιούλιος 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 600 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Οι εισαγωγές ήταν αυξημένες κατά 7% , φτάνοντας σε αξία τα 3,4 δις ευρώ.

    Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας ανήλθε σε 22,5 δις ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση 6%, φτάνοντας τα 10,1 δις ευρώ. Αυξημένες 11% ήταν και οι εισαγωγές οι οποίες ανήλθαν σε αξία στα 32,6 δις ευρώ.

    Αναφορικά με το σύνολο της Κοινότητας, οι εισαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν τo πρώτο εξάμηνο κατά 22% φτάνοντας σε αξία τα 126,1 δις ευρώ. Χθες ο αρμόδιος Επίτροπος για το εξωτερικό εμπόριο κάλεσε τους Κινέζους να ανοίξουν την αγορά τους στα κοινοτικά προϊόντα, διαφορετικά η ΕΕ θα υποχρεωθεί στη λήψη μέτρων προστατευτισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 October 2007 - 17:29:12 UTC