Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ
  • [02] ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ - ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - 8 ΣΗΜΕΙΑ

  • [01] ΕΕ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

    Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν μετά από μακρές διαβουλεύσεις στη Λισαβόνα επί της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της ΕΕ, η οποία θα υπογραφεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα στις 13 Δεκεμβρίου.

    Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσαν σε διάσκεψη Τύπου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά από το δείπνο των «27».

    Την Κύπρο εκπροσωπεί στο Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Σόκρατες χαρακτήρισε την επίτευξη συμφωνίας ως μια νίκη για την Ευρώπη, σημειώνοντας πως ``δεν έχουμε πλέον μια συνταγματική κρίση`` και πως η Ευρώπη μπορεί τώρα να δει το μέλλον με αισιοδοξία και να προετοιμαστεί για αυτό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη αυτή, την οποία χαρακτήρισε ``μεγάλο επίτευγμα``, επισημαίνοντας πως τα συνταγματικά θέματα συζητούνται εδώ και έξι χρόνια.

    Πρόσθεσε πως μπόρεσαν να λύσουν ορισμένα δύσκολα θέματα με ένα πνεύμα συναίνεσης και έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Σόκρατες και γενικά στην Πορτογαλική Προεδρία σημειώνοντας πως χωρίς την αποφασιστικότητα της Πορτογαλίας δεν θα γιόρταζαν αυτή την ιστορική, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία.

    Ανέφερε ακόμη πως μετά την υπογραφή της Συνθήκης θα ακολουθήσει η επικύρωσή της και πρόσθεσε πως στόχος είναι η ευημερία, η ασφάλεια και η αλληλεγγύη στην Ευρώπη και μέσω των θεσμών που προνοεί αυτή η Συνθήκη, η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει προς τις πιο σημαντικές προτεραιότητες που έχει θέσει για τους πολίτες της. ``Με τη διευθέτηση αυτών των θεμάτων μπορούμε τώρα να δούμε πώς μπορεί η Ευρώπη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στην εποχή της παγκοσμιοποίησης``, είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σόκρατες ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το θέμα των εδρών στο Ευρωκοινοβούλιο κατέληξαν στον αριθμό των 751 Ευρωβουλευτών, περιλαμβανομένου του Προέδρου του Σώματος, δίνοντας έτσι ακόμη μια έδρα στην Ιταλία. Είπε ακόμη πως η κατανομή των εδρών θα αποφασιστεί το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη σχετική πρόταση και τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οσον αφορά το θέμα του λεγόμενου ``Συμβιβασμού των Ιωαννίνων`` που τέθηκε από την Πολωνία, ο κ. Σόκρατες ανέφερε πως αυτό διευθετήθηκε με την υιοθέτηση μιας Διακήρυξης από το Συμβούλιο για το θέμα αυτό καθώς και ενός πρωτοκόλλου σύμφωνα με το οποίο η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει με ομοφωνία.

    Σε σχέση εξάλλου με το θέμα του Υπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως υπάρχει ένα καθεστώς για ένα μεταβατικό διορισμό και ότι το Νοέμβριο του 2009 θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία διορισμού του.

    Σημείωσε ακόμη πως ο Υπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική θα διορίζεται από το Συμβούλιο με την εμπλοκή στην όλη διαδικασία και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιατί ο Υπατος Εκπρόσωπος θα είναι την ίδια ώρα και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

    Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής Διασκεψης, με την επίτευξη συμφωνίας επί της Συνθήκης, σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της Ατυπης Συνόδου, την οποία θα απασχολήσουν οι τρόποι ανάπτυξης της Εξωτερικής Διάστασης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, με στόχο την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισαγάγει το εν λόγω θέμα, στη βάση του εγγράφου της Επιτροπής, με τίτλο «Το συμφέρον της Ευρώπης: Να επιτύχουμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης».

    Η συζήτηση που θα ακολουθήσει αναμένεται να επικεντρωθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές και στην πολιτική αντιμετώπισης της αναταραχής της αγοράς ενυπόθηκων δανείων καθώς και στις κλιματικές αλλαγές ενόψει της Συνόδου σε επίπεδο Υπουργών στο Μπάλι το Δεκέμβριο 2007.

    [02] ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΧΙΛΛΕΩΣ - ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

    Ο Κύπριος πρωταθλητής στη σκοποβολή Γιώργος Αχιλλέως κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο σκητ στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Σκοποβολής, που διεξάγονται στο Βελιγράδι, μετά από ένα συγκλονιστικό «σιουτ οφ» με 12 «ντουμπλέ». Στην πέμπτη κι έκτη θέση κατετάγησαν οι Αντώνης Νικολαΐδης και Κυριάκος Χριστοφόρου αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΑΚ Ανδρέα Λαζανίτη, οι τρεις Κύπριοι αθλητές ήταν ανάμεσα στους έξι σκοπευτές που πέρασαν στον τελικό του σκητ και έγιναν οι πρώτοι τρεις αθλητές από την ίδια χώρα, που κατάφεραν να περάσουν στην εξάδα του τελικού. Ο Γιώργος Αχιλλέως με 122/125 ήταν ισόβαθμος με τον Τσέχο Γιαν Σίχρα και τον Ρώσο Βάλερι Σιομίν, ενώ τέταρτος πέρασε ο Νορβηγός Χάραλντ Γιένσεν με 121/125.

    Οι άλλοι δυο διεθνείς μας, Κυριάκος Χριστοφόρου και Αντώνης Νικολαΐδης με 119/125, συμπλήρωσαν την εξάδα του τελικού. Στην τελική δοκιμασία, ο Αντώνης Νικολαΐδης με 24/25 και ο Κυριάκος Χριστοφόρου με 23/25 παρέμειναν στην πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα, ενώ ο Νορβηγός Γιένσεν με 25/25 και τελικό αποτέλεσμα 146/150, πήρε την τέταρτη θέση.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - 8 ΣΗΜΕΙΑ

    Η «Πρόταση 8 Σημείων» που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για το Κυπριακό έχει ως σκοπό την έναρξη και ταχεία εφαρμογή της Διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, χωρίς παρεκκλίσεις, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό συνολική λύση του Κυπριακού, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Προσθέτει ότι στην Πρόταση επιδεικνύεται ευελιξία εντός των ορίων της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, τηρώντας ταυτόχρονα ευλαβική προσήλωση στα συμφωνηθέντα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    Αναφορικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες και σήμερα σε σχέση με την «Πρόταση 8 Σημείων» του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, ο κ. Πάλμας αναφέρει ότι ``η Πρόταση έχει ως σκοπό την έναρξη και ταχεία εφαρμογή της Διαδικασίας της 8ης Ιουλίου, χωρίς παρεκκλίσεις, ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό σε συνολική λύση του Κυπριακού``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 19 October 2007 - 11:29:12 UTC