Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [02] ΑΘΗΝΑ - ΔΙΑΒΗΜΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
  • [04] ΥΠΕΣ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα αλλά να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και να έχουμε στενή επαφή με τη Βρετανία προκειμένου να διαφοροποιηθεί το έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας που συνυπέγραψαν οι Πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Τουρκίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η Βρετανία είναι μια χώρα η οποία ασκεί πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους από το 2004 και γι` αυτό το λόγο θα πρέπει να είμαστε συνέχεια σε κίνηση και να ασκούμε προληπτική πολιτική.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Τσεχία, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο ίδιος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για «να διαμαρτυρηθούμε και να αναλάβουμε δράση. Η άποψή μου είναι ότι δεν πρέπει να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα αλλά να προκαταλαμβάνουμε τα γεγονότα» είπε και πρόσθεσε ότι επιμένει πως «πρέπει να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες».

    Ερωτηθείς σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να διαμαρτυρηθεί για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας που συνυπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι «με τη Βρετανία πρέπει πρέπει να έχουμε στενή επαφή γιατί δυστυχώς αυτή η χώρα δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο διαχρονικός ρόλος της Βρετανίας «είναι πολύ καλά γνωστός και δεν ευνοεί την Κυπριακή Δημοκρατία» είπε και πρόσθεσε πως αναφέρεται στην εποχή πριν την ανεξαρτησία όταν ακόμα η Κύπρος ήταν αποικιακή δύναμη αλλά και μετά όταν κατέστη δυστυχώς εγγυήτρια δύναμη. Δεν ήταν ευνοϊκός για την Κυπριακή Δημοκρατία» ο ρόλος της Βρετανίας ανέφερε.

    [02] ΑΘΗΝΑ - ΔΙΑΒΗΜΑ

    Η Ελλάδα προέβη σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τη Βρετανία, για το περιεχόμενο του Μνημονίου που υπέγραψαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών Γκόρντον Μπράουν και Ταγίπ Ερντογάν και στο οποίο η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος αναφέρεται ως ``Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου``.

    Ο γενικός γραμματέας του Yπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέσβης Αριστείδης Αγαθοκλής, σε συνάντηση που είχε με τον Βρετανό Πρεσβευτή στην Αθήνα, Σάιμον Γκας επέδωσε το έντονο διάβημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση, που κράτησε πενήντα λεπτά, ο κ. Αγαθοκλής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται όλές οι ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό και αντιπαραγωγικό αντίκτυπο στις προσπάθειες για επανέναρξη της διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βρετανός Πρεσβευτής επέμεινε ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει και ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει άλλη οντότητα στην Κύπρο, ότι η «ΤΔΒΚ» αποδίδει το λεγόμενο, ενώ τόνισε οτι η Βρετανία υποστηρίζει τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

    Η Κυβέρνηση θεωρεί σωστή και αναγκαία ενέργεια την προκήρυξη διεθνών προσφορών για να εξεύρει τρόπους έλευσης του φυσικού αερίου με πλωτή μονάδα με την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστούν τέτοιες τιμές ώστε το κόστος της παραγωγής ηλεκτρισμού να είναι πιο χαμηλό από το κόστος του καυσίμου που χρησιμοποιείται από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Προσθέτει πως «η προσπάθεια της Κυβέρνησης αφορά μόνο για το μεσοδιάστημα που αναγκαστικά προκύπτει μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του Χερσαίου Τερματικού Σταθμού», ενώ παράλληλα αναφέρει πως «η Κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη και συνυπολογίζει τις απόψεις και θέσεις τόσο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, των εμπειρογνωμόνων της Αρχής όσο και των συνδικαλιστικών Οργανώσεων».

    «Η ευθύνη και το βάρος της λήψης αποφάσεων για ένα τόσο σοβαρό θέμα πολιτικής που επηρεάζει αποφασιστικά την ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης, που κύριο και βασικό στόχο έχει την προστασία του καταναλωτή, την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον καταναλωτή στην πιο χαμηλή δυνατή τιμή και, συνεπώς που επηρεάζει το Δημόσιο συμφέρον, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Ακόμη αναφέρεται πως «στη λήψη αυτών των αποφάσεων η Κυβέρνηση δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει αναλάβει καμιά δέσμευση έναντι οποιουδήποτε ούτε και είναι δυνατό να επηρεαστεί από αβάσιμους ισχυρισμούς ότι έχουν δοθεί ή ισχύουν οποιεσδήποτε δεσμεύσεις, για πράξεις που θα γίνουν από την Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες Προεδρικές εκλογές».

    [04] ΥΠΕΣ - ΑΡΤΕΜΙΔΑ

    Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει γίνει η ανάθεση της υλοποίησης του έργου της ανοικοδόμησης της Αρτέμιδος, σε εταιρεία, ύστερα από προκήρυξη σχετικών προσφορών, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 14,5 εκ. ευρώ, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    «Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με την υλοποίηση του έργου που αφορά την ανέγερση ή την επιδιόρθωση κατοικιών στην περιοχή της Αρτέμιδος στην Ελλάδα, το συντομότερο δυνατόν και κατά τρόπο ποιοτικό", είπε ο κ. Πατσαλίδης.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η διαδικασία των προσφορών «θα είναι κλειστή και επιταχυνόμενη, όπως προβλέπει ο Νόμος, και βάσει αυτής της διαδικασίας θα προχωρήσουμε από αύριο στις προσφορές, οι οποίες και θα αξιολογηθούν ώστε στις αρχές με μέσα Δεκεμβρίου να έχει γίνει ανάθεση του έργου».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες αφορούν, συνολικά, 48 κατοικίες, κάποιες εκ των οποίων είτε πρέπει να κατεδαφιστούν και να ανεγερθούν εκ νέου είτε να επιδιορθωθούν.

    Ερωτηθείς αναφορικά με το κόστος του έργου, ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι για τα κατασκευαστικά έργα υπολογίζεται ποσό ύψους 12 εκ. ευρώ. Πέραν αυτών, πρόσθεσε, θα υπάρξουν μέτρα στήριξης για τις καταστροφές στη γεωργοκτηνοτροφία, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 2.5 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

    Τέλος, ερωτηθείς αν οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διεξαγωγή των εργασιών θα είναι ελλαδικές, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι οι προσφορές θα αφορούν εταιρείες που να μπορούν να διεξάγουν εκεί τις εργασίες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 25 October 2007 - 17:29:19 UTC