Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΙΝΑΣ

  • [01] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου και οι προοπτικές εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, εξετάστηκαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε, επίσης, την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006, αλλά και της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνει η Κυπριακή κυβέρνηση με τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ενώ κάλεσε την τουρκική πλευρά να επιδείξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

    Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της ελληνικής Κυβέρνησης για την αμέριστη συμπαράσταση της Κύπρου κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού.

    Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ευχαρίστησε ``την κυπριακή Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο και τους αδελφούς Κυπρίους για την άμεση και αμέριστη συμπαράσταση κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού``.

    ``Η συνδρομή σας αυτή κύριε Πρόεδρε, καθώς και η πολύτιμη ενίσχυση για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν υπογραμμίζουν την αλληλεγγύη, τους άρρηκτους δεσμούς που μας συνδέουν, σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Αρτέμιδος της Ηλείας, που με χαρά μαθαίνω ότι θα επισκεφθείτε αύριο`` είπε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι είχαν ``μια διεξοδική σε βάθος συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση``, κατά την εξέτασαν ``το συντονισμό των ενεργειών μας και τις προοπτικές εντατικοποίησης των προσπαθειών για την επίλυση του προβλήματος``.

    ``Προς την κατεύθυνση αυτή δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μια λύση του Κυπριακού που θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των ΗΕ, με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είναι η Κύπρος, μια λύση που θα επιτρέψει να επεκταθούν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ΕΕ σε όλο το νησί, κάτι που σήμερα δεν είναι εφικτό ως αποτέλεσμα της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής``, είπε ο κ. Καραμανλής, υπογραμμίζοντας πως ``για να προχωρήσει η διαδικασία υποστηρίζουμε την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006, αλλά και την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που προτείνει η κυπριακή Κυβέρνηση με τις προτάσεις που υπέβαλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος``.

    Επεσήμανε πως ``η Κυπριακή Δημοκρατία κατέδειξε για μια ακόμα φορά ότι παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης`` και ότι ``θα πρέπει τώρα και η τουρκική πλευρά να επιδείξει ανάλογο πνεύμα συνεργασίας για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων``.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι συζήτησαν ``τις σχέσεις ΕΕ Τουρκία και ειδικότερα την προσαρμογή της γείτονος στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα προαπαιτούμενα, στο σημείο αυτό οι υποχρεώσεις είναι σαφής, συγκεκριμένες, η ικανοποίηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας απαιτεί την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην ΕΕ``.

    Επίσης, συνεχάρη τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ``για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη και την υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2008``, λέγοντας πως ``είναι μια εξέλιξη που φέρνει την Κύπρο στον στενότερο πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας``.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε εποικοδομητικές και χρήσιμες τις συνομιλίες που είχε με τον κ. Καραμανλή, υπογραμμίζοντας ότι αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών για αλληλοενημέρωση και για το συντονισμό των προσπαθειών για την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ``Για να είναι βιώσιμη πρέπει να είναι λειτουργική και να συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο``, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι ``για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε ότι οι σχεδιασμοί μας, οι θέσεις μας ακόμα και οι εκτιμήσεις μας συμπίπτουν``.

    Επίσης, ανέφερε ότι για ακόμα μια φορά διαπίστωσε ``τη θερμή και χωρίς όρια υποστήριξη που πάντοτε τυγχάνουμε από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή``.

    Αναφερόμενος στην Αρτέμιδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως ``είναι μια ελάχιστη ανταπόδοση καρδιάς, από τον κυπριακό ελληνισμό για τα όσα σημαντικά, διαχρονικά μας έχει φέρει η Ελλάδα``.

    ``Εμείς στην Κύπρο έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία για τέτοιου είδους καταστροφές, για τον ξεσπιτωμό ανθρώπων και αν σε ένα μικρό βαθμό μπορούμε να βοηθήσουμε, το κάνουμε με όλη την καλή διάθεση και αυθόρμητα, ως να είναι άνθρωποι δικοί μας, όπως θεωρούμε τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές``, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Παράλληλα, διευκρίνισε πως η ανοικοδόμηση της Αρτέμιδος θα γίνει καθαρά από κυβερνητικά κονδύλια και ότι τα άλλα ποσά που έχουν συνεισφέρει οι Κύπριοι, θα διατεθούν στο Ειδικό Ταμείο που έχει ιδρύσει η ελληνική Κυβέρνηση για να τα διαθέσει όπως κριθεί καλύτερο.

    ``Εμείς δεν είμαστε εδώ για να υποκαταστήσουμε την ελληνική Κυβέρνηση, απλώς είναι με τη βοήθεια και τη στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης, που συνεχίζονται οι προγραμματισμοί μας για την ανοικοδόμηση της Αρτέμιδος``, είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ζητηθεί προσφορές από ιδιώτες στην Ελλάδα για την ανοικοδόμηση της κοινότητας με τον ρητό όρο ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2008.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι έχει εμπιστοσύνης σε όλους τους αρμόδιους, Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριους ότι θα τηρήσουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα.

    Οι κ. Καραμανλής και Παπαδόπουλος δεν δέχθηκαν ερωτήσεις λόγω της απεργίας των λειτουργών των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

    Το απόγευμα, ο κ. Παπαδόπουλος θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας.

    [02] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ - ΕΥΡΩ

    Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Κύπρος στην προετοιμασία για την εισαγωγή του ευρώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος καθησυχάζει την κοινή γνώμη, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανατιμήσεων λόγω του ενιαίου νομίσματος.

    Ο κ. Αλμούνια συναντήθηκε με δημοσιογράφους από την Κύπρο και τη Μάλτα, με αφορμή την έκθεση που παρουσίασε για την πορεία της προετοιμασίας των δύο χωρών, οι οποίες θα υιοθετήσουν το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.

    Οπως επισημαίνει ο Ισπανός Επίτροπος, η αξιολόγηση της προετοιμασίας των δύο χωρών είναι θετική, αφού και οι δύο έχουν κάνει πολλά πράγματα τους τελευταίους μήνες. Πέρσι η Μάλτα ήταν μπροστά σε προετοιμασία, αλλά η Κύπρος μείωσε πολύ τη διαφορά και θεωρούμε ότι οι δύο χώρες είναι μάλλον καλά προετοιμασμένες για την αλλαγή, ανέφερε.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Κυβέρνηση, μέχρι τη λήξη της θητείας της, εάν και εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις και δεδομένα επίτευξης προόδου στο Κυπριακό, έχει καθήκον και υποχρέωση να αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, προσθέτοντας ότι εάν ο διεθνής παράγοντας αναλάβει νέα πρωτοβουλία, αυτή ``βεβαίως`` θα αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, μέσα στα πλαίσια της οποίας ``θα κινηθούμε και θα συζητήσουμε``.

    Σε παρατήρηση ότι έρχονται πληροφορίες από την Αθήνα για αναμενόμενη πρωτοβουλία στο Κυπριακό εντός Μαρτίου, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``υπάρχει τοποθέτηση και από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ πως θα επιθυμούσε να ξεκινήσει μία πρωτοβουλία το Μάρτιο του 2008``, προσθέτοντας ότι ``στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα για τους προϋπολογισμούς, μέσα από τις τοποθετήσεις του, εξάγεται σαφώς το συμπέρασμα πως θα επιθυμούσε να υπάρξει κινητικότητα και μάλιστα συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη των Τ/κ`` και ότι ``παράλληλα, τις ίδιες απόψεις και τις ίδιες θέσεις εκφράζουν τόσο η ΕΕ όσο και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΙΝΑΣ

    Την κοινή επιθυμία για περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού, εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Βουλής και η Υφυπουργός Πολιτισμού της Κίνας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα την Υφυπουργό Πολιτισμού της Κίνας κα Meng Xiaosi, επικεφαλής πενταμελούς αντιπροσωπίας, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο κ. Zhao Yali.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 November 2007 - 14:29:14 UTC