Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Τ/Κ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Μνημόνιο συμφωνίας-συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας σε θέματα ασφάλειας και αστυνομικής συνεργασίας υπέγραψαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Σοφοκλής Σοφοκλέους και ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Και οι δύο Υπουργοί χαρακτήρισαν την υπογραφή της συμφωνίας ως πολύ σημαντική.

    ``Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική, μια πολύ σπουδαία, μια όμορφη μέρα για τα δύο Υπουργεία και ειδικότερα για τα δύο Αστυνομικά Σώματα``, είπε ο κ. Σοφοκλέους. ``Η σημερινή μας συνάντηση είναι μια από τις πιο σημαντικές σε επίπεδο Υπουργών Εσωτερικών- Δημόσιας Τάξεως. Τα ζητήματα που συζητήσαμε αφορούν τη Δημόσια Τάξη``, είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ο Ελληνας Υπουργός ανέφερε πως η επισημοποίηση της συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας για θέματα ασφάλειας μπαίνει σε καινούργιες βάσεις. Υπενθύμισε ότι το 1993 είχε μονογραφηθεί τότε συμφωνία, είχε κυρωθεί το 1997 και άρχισε να ισχύει το 1998 σε μια περίοδο, όπως σημείωσε, με άλλες ανάγκες και πριν ακόμη η Κυπριακή Δημοκρατία γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

    Ακριβώς λόγω των νέων συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο και την περιοχή και επειδή η Κύπρος πλέον είναι μέλος της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος, ξεκίνησαν το 2006 και κορυφώθηκαν οι διεργασίες τον τελευταίο καιρό και είμαστε σε θέση σήμερα να υπογράψουμε τη νέα συμφωνία που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας δύο γεγονότων. ``Πρώτον καταλαμβάνει την αστυνομική συνεργασία σε πολύ ευρύτερο πεδίο και με βάση τους νέους κινδύνους εγκληματικότητας που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το βάρος έχει δοθεί στη συνεργασία για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος, του εγκλήματος κατά της πολιτιστικής περιουσίας``, πρόσθεσε.

    Μιλάμε για μια συνεργασία, διευκρίνισε, που αφορά την εγκληματικότητα λόγω και της εξέλιξης της τεχνολογίας σε πολύ κρίσιμους τομείς. Μας βοηθά αυτό, ανέφερε, λόγω των κοινών θέσεων, κοινών συνθηκών, κοινής νοοτροπίας να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους εγκληματικότητας σε επίπεδο πρόληψης ιδίως αλλά και σε επίπεδο καταστολής πολύ καλύτερα σήμερα.

    Αυτή η συμφωνία όμως, συνέχισε, λόγω του κοινοτικού κεκτημένου μάς επιτρέπει μια άλλη συνεργασία σε ό,τι αφορά τους αξιωματικούς συνδέσμους στο εξωτερικό. ``Ο θεσμός των αξιωματικών συνδέσμων είναι πολύ σημαντικός. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα, αυτή τη στιγμή να έχει αξιωματικούς συνδέσμους με 17 χώρες και επίκειται η τοποθέτηση και σε μια 18η χώρα στο Βερολίνο. Θέτουμε αυτούς τους συνδέσμους με τη συμφωνία στην διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ίδιο και η Κυπριακή Δημοκρατία όπου έχει αξιωματικούς συνδέσμους να βοηθήσει την Ελλάδα. Μπορούμε να έχουμε κοινούς συνδέσμους αξιωματικούς και να υπάρχει η καλύτερη εκπροσώπηση και συνεργασία``, συμπλήρωσε.

    Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην παράδοση εκ μέρους του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στον Αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας του συνόλου των σχεδίων και μνημονίων τα οποία η Ελλάδα έχει από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ως κεκτημένο της Ολυμπιακής εμπειρίας για ζητήματα αντιμετώπισης κρίσεων. Ανέφερε ότι η σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων, η τέλεση τους αλλά και η εφαρμογή στην πράξη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των σχεδίων ασφάλειας, τα οποία είχαμε καταρτίσει έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ότι αυτά πλέον δεν είναι σχέδια επί χάρτου αλλά είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση κρίσεων.

    ``Είναι κτήμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Αστυνομίας και παραδίδονται για πρώτη φορά ολοκληρωμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θεωρούμε ότι το οφείλουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μπορούν να βοηθήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα ζητήματα που έχει ενόψει των νέων κινδύνων που υπάρχουν και θα υπάρξουν``, είπε. Διευκρίνισε πως η παράδοση των σχεδίων σημαίνει και στενότερη συνεργασία μεταξύ των παραγόντων των δύο Αστυνομιών.

    Οσον αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι οι θέσεις Κύπρου-Ελλάδας είναι ταυτόσημες και κοινές. Είπε πως η λαθρομετανάστευση, μέσα από κυκλώματα δουλεμπόρων είναι στίγμα για τον πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο και στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ανέφερε πως η Ελλάδα και η Κύπρος λόγω του πολιτισμού τους, της δημοκρατίας τους δέχονται τους λαθρομετανάστες, σέβονται τα δικαιώματα τους, τους διασφαλίζουν συνθήκες διαβίωσης όπως ταιριάζει σε ανθρώπους.

    Οφείλουμε, σημείωσε, σε συνεργασία με τις άλλες χώρες και ιδίως εντός της ΕΕ να αντιμετωπίσουμε τα κυκλώματα των δουλεμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και που μεταφέρουν με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε στις χώρες της Μεσογείου, κυρίως δε στην Κύπρο και την Ελλάδα λαθρομετανάστες που εκείνοι μεν αναζητούν την τύχη τους πλην όμως άλλοι εκμεταλλεύονται αυτή την αγωνία τους.

    Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τέλος εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού τον κυπριακό λαό, την Κυπριακή Δημοκρατία, τον Πρόεδρο της, τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τη βοήθεια και κατά τη διάρκεια της κρίσης των πυρκαγιών στην Ελλάδα, με το Σώμα των Κυπρίων πυροσβεστών αλλά και για τη βοήθεια, όπως σημείωσε, στη συνέχεια που κορυφώθηκε με την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου πριν από λίγες ημέρες, η οποία έδειξε το βαθμό συμπαράστασης, αλληλεγγύης και αγάπης ανάμεσα στους δύο λαούς.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν καθώς και με αρχηγούς πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου θα έχει συναντήσεις στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, μεταξύ 4-5 Δεκεμβρίου 2007.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα επαφών του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ενωμένης Αριστεράς Φράνσις Βούρτς, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς, τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουάτσον και τον Πρόεδρο της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών Μπράϊαν Κράουλι.

    Συνάντηση θα έχει επίσης και με τον Επίτροπο Υγείας Μάρκο Κυπριανού. Ο κ. Χριστόφιας επιστρέφει στην Κύπρο την Πέμπτη.

    [03] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, δήλωσε ι Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατέψει τα σύνορα της ΕΕ, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν προβλήματα λαθρομετανάστευσης, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Ελλάδα. Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά το πέρας συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κάνει εκπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, προσθέτοντας πως έκπτωση θα ήταν και η μη τήρηση των κανόνων σε θέματα λαθρομετανάστευσης και ιδιαίτερα ζητήματα αποδοχής δουλεμπορίου.

    ``Εκπτώσεις δεν μπορούν να υπάρξουν γιατί αν η Ευρώπη αρχίσει να κάνει εκπτώσεις σε εκείνους τους οποίους θέλει να μπουν στην Ευρώπη τότε απ` εκεί και πέρα εκείνη θα πάει πίσω. Το ζήτημα δεν είναι να πάει πίσω η Ευρώπη για να συναντήσει την Τουρκία ή άλλα κράτη, το ζήτημα είναι πάει μπροστά η Τουρκία για να συναντήσει την Ευρώπη``, ανάφερε ο κ. Παυλόπουλος. Είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, που να ``τηρεί στο ακέραιο`` το ευρωπαϊκό κεκτημένο και πρόσθεσε πως ``εάν (η Τουρκία) δεν ανταποκρίνεται σε αυτό τότε απ` εκεί και πέρα παραβιάζει κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου και επομένως οι κυρώσεις πρέπει είναι ευρωπαϊκές``.

    Για το γενικότερο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ευρώπη, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, προσθέτοντας πως οι θέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας σε αυτό το θέμα είναι κοινές, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε θα φανεί και στα ευρωπαϊκά φόρα, αρχής γενομένης από το Φόρουμ των Βρυξελλών την ερχόμενη Πέμπτη, όπου θα υπάρχει αντίστοιχη συνάντηση. Σε ερώτηση αν η Κύπρος και Ελλάδα θα προσπαθήσουν όπως τεθούν κυρώσεις σε χώρες από τις οποίες προέρχονται λαθρομετανάστες, αλλά δεν αποδέχονται την επανεισδοχή τους, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως θα ζητηθεί από την ΕΕ όπως λάβει σοβαρά υπόψη το ότι χώρες που θέλουν να διατηρούν φιλικούς δεσμούς με την ΕΕ, ή θέλουν να καταστούν μέλη της Ενωσης να υπογράψουν τις συνθήκες επανεισδοχής, ή και εάν δεν τις υπογράφουν να τηρούν τους κανόνες επανεισδοχής.

    [04] ΕΠΙΤΡΟΠΗ - Τ/Κ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδιαφέρεται έντονα για την απρόσκοπτη διέλευση προσώπων και αγαθών μέσω της Πράσινης Γραμμής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους.

    Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιβάλει φορολογία 30% σε αγαθά που αγοράζουν οι Τ/Κ από τις ελεύθερες περιοχές και υπερβαίνουν τα 135 ευρώ, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τα εμπόδια και οι περιορισμοί στη συνεργασία των πολιτών και των κοινοτήτων στην Κύπρο θα πρέπει να εξαλειφθούν.

    Οπως διευκρίνισε, κανόνες του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής ισχύουν μόνο για τα εμπορεύματα που εισέρχονται από τον βορρά στις περιοχές που τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οποιοιδήποτε κανόνες που έχουν σχέση με τη διέλευση αγαθών στην αντίθετη κατεύθυνση είναι μονομερείς κανόνες των τουρκοκυπριακών αρχών και εμπίπτουν κάτω από τη δική τους ευθύνη», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 3 December 2007 - 14:29:25 UTC