Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΕΣ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η επιθυμία για έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό στις αρχές του 2008, σε σχέση με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, υπάρχει, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη πρόσκληση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με το θέμα της προσπάθειας για αναβάθμιση και όχι αναγνώριση του ψευδοκράτους, σημειώνοντας ότι φαίνεται πως ο κύριος λόγος για αυτή τη στάση είναι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα και η έγκρισή του από την τ/κ κοινότητα.

    Αναφερόμενος στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``μέσα στα θετικά της έκθεσης είναι η ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για ακόμη έξι μήνες με την ίδια αριθμητική δύναμη, τους ίδιους όρους εντολής και το ίδιο επιχειρησιακό δόγμα``.

    Πρόσθεσε ότι ``η έκθεση καταγράφει, επίσης, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο από τα τουρκικά στρατεύματα στα Στροβίλια και τη Λουρουτζίνα, και τους περιορισμούς που θέτει στην Αμμόχωστο, την Καρπασία και αλλού σε σχέση με τη διακίνηση της δύναμης``.

    ``Παρά το ότι γίνεται, όπως συνήθως, προσπάθεια να τηρηθούν ίσες αποστάσεις, είναι σαφές ότι η στάση της πλευράς μας καταγράφεται σε γενικές γραμμές ως εποικοδομητική, παρά το ότι η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για να υπάρξει πρόοδος``, ανέφερε.

    Ο κ. Πάλμας επεσήμανε ότι ``ένα αρνητικό στοιχείο μέσα στην έκθεση είναι ασφαλώς η λεγόμενη άρση της απομόνωσης των Τ/κ``.

    ``Θέση μας είναι πως πρέπει να τεθεί τέρμα σε αυτό το μύθο. Δεν υπάρχει απομόνωση των Τ/κ, κατά την άποψή μας, είτε ως άτομα είτε συλλογικά ως τ/κ κοινότητα``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι, ``ανεξάρτητα από αυτήν την αρνητική αναφορά σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, παρά το ότι στην έκθεση γίνεται αναφορά στο θέμα της άρσης της απομόνωσης, η έκθεση διευκρινίζει, και μάλιστα δύο φορές, στη σχετική παράγραφο ότι οποιεσδήποτε ενέργειες γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ``.

    Ερωτηθείς εάν η Κυβέρνηση θα προβεί σε αντίδραση, πέραν αυτής του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``έχει κάνει μία πρώτη τοποθέτηση ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος μας στα Ηνωμένα Εθνη με επιστολή του και θέτει κάποια ζητήματα``, προσθέτοντας ότι, ``εάν και εφόσον κρίνουμε ότι χρειάζεται να γίνουν και άλλα διαβήματα σε πολιτικό επίπεδο, θα το πράξουμε, όμως η έκθεση είναι πλέον επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ``.

    Σε ερώτηση πώς μπορεί η Κυβέρνηση να αντικρούσει δηλώσεις περί άρσης της ``απομόνωσης``, από τη στιγμή που τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη κάνουν αναφορές, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``είναι σαφές, και νομίζω ότι δεν είναι σημερινό φαινόμενο ότι, μετά την απόρριψη από μέρους της ε/κ κοινότητας του σχεδίου Ανάν και της έγκρισης του σχεδίου Ανάν από τους Τ/κ, υπάρχει μία σαφής προσπάθεια αναβάθμισης``.

    ``Ενας από τους τρόπους που κρίνουν κάποιοι πως θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι Τ/κ είναι με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης. Εμάς η θέση μας σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα είναι σαφής και ξεκάθαρη. Εμείς θεωρούμε πως δεν υπάρχει οποιαδήποτε απομόνωση των Τ/κ. Η απομόνωση, στο βαθμό που ενδεχομένως να υπάρχει, οφείλεται στην κατοχή και στα κατοχικά στρατεύματα, και θα έλεγα την ζήσαμε και την βιώσαμε δυστυχώς και τις τελευταίες μία ή δύο ημέρες σε ό,τι αφορά την απαγόρευση μεταφοράς υλικών αγαθών από τις ελεύθερες περιοχές στις κατεχόμενες``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``είναι γεγονός πως αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα με το θέμα της προσπάθειας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, όχι για αναγνώριση``.

    Ανέφερε ότι ``οι προσπάθειες από μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης θα συνεχιστούν για να εξηγούμε σε αυτούς που έχουν αυτήν την προδιάθεση ή αυτή τη διάθεση πως τα προβλήματα σε ό,τι αφορά το θέμα της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Τ/κ ή, αν θέλετε, και της λεγόμενης απομόνωσης τους, θα επιλυθούν οριστικά και αμετάκλητα με τη λύση του Κυπριακού``.

    Ερωτηθείς γιατί δεν περνά στα Ηνωμένα Εθνη το μήνυμα ότι δεν υπάρχει θέμα ``απομόνωσης``, ο κ. Πάλμας είπε ότι δεν είναι ο ίδιος σε θέση να ερμηνεύσει ακριβώς για ποιο λόγο τίθεται έτσι το θέμα από τη Γραμματεία του ΟΗΕ.

    ``Εκτιμώ, εν πάση περιπτώσει, πως ο κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι από τα Ηνωμένα Εθνη προτάθηκε ένα σχέδιο για λύση του Κυπριακού και οι Τ/κ το αποδέχθηκαν και εμείς το απορρίψαμε. Ισως αυτός να είναι ένας λόγος που γίνεται αυτή η αναφορά για την απομόνωση``, είπε.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``είναι σαφές και φαίνεται μέσα από την έκθεση πως η Γραμματεία του ΟΗΕ καλεί τις δύο πλευρές, τις δύο κοινότητες να συζητήσουν πάνω στη βάση αυτής της συμφωνίας``.

    Ερωτηθείς εάν τα Ηνωμένα Εθνη τιμωρούν την ε/κ πλευρά, ο κ. Πάλμας είπε ότι δεν θα αναφερόταν ο ίδιος σε ``τιμωρία``, αλλά επεσήμανε ότι ``κάποια γεγονότα, κάποιες αποφάσεις οι οποίες παίρνονται μπορεί εμμέσως πλην σαφώς να θέλουν να μας δώσουν ένα μήνυμα``.

    Σε ερώτηση εάν οι αρνητικές αναφορές στην έκθεση αποτελούν απόρροια της πολιτικής του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``η πολιτική της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την προσέγγιση που αφορά τη λύση του Κυπριακού είναι σαφής, είναι ξεκάθαρη, έχουμε αποδείξει κατ` επανάληψη τη θετική βούληση, αλλά και την πρόθεση μας και τη διάθεση μας για δημιουργία δεδομένων προοπτικής επίτευξης προόδου στο Κυπριακό και απ` εκεί και πέρα θα πρέπει, από μια στιγμή και μετά, να γίνει μία αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων και να φανεί στην πράξη ποιοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη δημιουργία προϋποθέσεων και δεδομένων επίτευξης προόδου``.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, μέσα από την έκθεσή του, λέει ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις έναρξης μιας πρωτοβουλίας.

    ``Από την άλλη είναι σαφές πως υπάρχει μία επιφύλαξη από μέρους του Γενικού Γραμματέα, αλλά βγαίνει καθαρά ότι η επιθυμία του είναι αυτή, οι δύο κοινότητες, η ε/κ και η τ/κ, θα πρέπει να προσπαθήσουν να ξεκινήσει ένας διάλογος. Από τη δική μας πλευρά, είναι κατατεθειμένες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει μέχρι στιγμής``, είπε, προσθέτοντας ότι ``θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, αλλά εξαρτάται και από την άλλη πλευρά, η οποία με διάφορες δηλώσεις της κατά διαστήματα φροντίζει να βάζει φρένο στην προσπάθεια που γίνεται από τη δική μας πλευρά``.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι, ``ενώ είναι καταγραμμένο πως εμείς αναλάβαμε πρωτοβουλίες και εμείς επιθυμούμε να επιτευχθεί πρόοδος, ο Γενικός Γραμματέας κρατά ίσες αποστάσεις``.

    Ερωτηθείς εάν η έκθεση θα έχει επίδραση σε μελλοντική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ. Πάλμας είπε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει ή να εξαγάγει συμπεράσματα με απόλυτη ακρίβεια.

    ``Εκείνο το οποίο νομίζω ότι υπάρχει και κινείται στην ατμόσφαιρα είναι ότι υπάρχει επιθυμία για έναρξη μιας νέας πρωτοβουλίας, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη πρόσκληση, αρχές του νέου έτους. Μέσα στο Μάρτιο ή κάποια άλλη ημερομηνία στο νέο έτος, και βεβαίως από εμάς θα είναι ευπρόσδεκτο, εάν και εφόσον πάρει σάρκα και οστά και από κινητικότητα οδηγηθούμε στην πρωτοβουλία``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς πώς θα αξιοποιηθεί από την τ/κ πλευρά η έκθεση, ο κ. Πάλμας είπε ότι χθες εκδόθηκε η έκθεση και ``θα περιμένουμε να δούμε και τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς``.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι θα υπάρξει κινητικότητα στις αρχές του 2008, ο κ. Πάλμας είπε ότι ``επίσημη πρόσκληση δεν υπάρχει``.

    ``Υπάρχουν τοποθετήσεις και δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στο διεθνές σκηνικό. Υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες και αρθρογραφία ή ρεπορτάζ στον Τύπο. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Οφείλουμε εμείς, όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να τα αξιολογούμε και να προσπαθούμε να εξαγάγουμε συμπεράσματα στο κατά πόσο θα υπάρξει ή όχι μια πρωτοβουλία``, πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς τέλος εάν η πρωτοβουλία στην οποία αναφέρεται έχει σχέση με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, ο κ. Πάλμας απάντησε καταφατικά.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ - ΕΚΘΕΣΗ ΓΓ ΟΗΕ

    Δεν είναι ευχάριστη για την Κυπριακή Δημοκρατία η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και ειδικότερα η αναφορά του στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων στη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα κράτη μέλη του ΣΑ, τα οποία δεν αποδέχθηκαν τη διατύπωση για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ στην έκθεση του τέως ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, θα αντιδράσουν και τώρα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Μπαν Γκι-μουν για το θέμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «η έκθεση δεν είναι και τόσο ευχάριστη για την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στο σημείο όπου ο ΓΓ τοποθετείται ξανά για τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ και για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ. Φρονώ ότι ο ΓΓ ούτε λίγο ούτε πολύ αντιγράφει την παράγραφο της έκθεσης του Μαϊου του 2004 του τέως ΓΓ του ΟΗΕ, παρ` όλο που αναφέρεται ότι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι αναγνώριση και δεν πρέπει να παραβιάζει τα ψηφίσματα 541 και 550».

    [03] ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, αναφέρθηκε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Αναφερόμενη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε πως ``η πλήρης ένταξη μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την πλήρη ανταπόκριση στα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα``.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπαμπατζάν αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι η Τουρκία, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

    Παράλληλα, ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [04] ΔΕΑ - ΕΚΤΑΦΕΣ - ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

    Πενήντα επτά άτομα έχουν έως τώρα αναγνωριστεί και τα λείψανά τους έχουν επιστραφεί στις οικογένειές τους, ανακοίνωσε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στην Κύπρο (ΔΕΑ), προσθέτοντας ότι τον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν περισσότερες εκταφές και θα πραγματοποιηθούν περισσότερες ταυτοποιήσεις λειψάνων.

    Με ανακοίνωσή της η ΔΕΑ εκφράζει ευγνωμοσύνη προς την Κυβέρνηση της Ιρλανδίας για τη δεύτερη κατά τον ίδιο χρόνο εισφορά της ύψους 50,000 ευρώ υπέρ του Προγράμματος της ΔΕΑ για την Εκταφή, Ταυτοποίηση και Επιστροφή των Λειψάνων Αγνοουμένων ατόμων στην Κύπρο


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 December 2007 - 14:29:19 UTC