Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΕΞ ΕΕ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΑ ΟΗΕ - ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ
  • [03] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΜΕΤΡΑ
  • [04] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΥΠΕΞ ΕΕ - ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Η Κύπρος έχει και τη δυνατότητα, αλλά έχει και τη συμπάθεια και τη στήριξη από το σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η συμπάθεια και η στήριξη αυτή διαφάνηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία χαρακτήρισε τα καλύτερα που είχαμε για την Κύπρο μετά το δημοψήφισμα το 2004.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και κληθείς να εκτιμήσει τα συμπεράσματα της ΕΕ για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι τα καλύτερα συμπεράσματα που είχαμε ίσως μετά από το δημοψήφισμα στην Κύπρο. Είναι μια πάρα πολύ καλή, συνολική παράθεση θεμάτων που μας ενδιαφέρουν άμεσα, όπως είναι η έμφαση στην υποχρέωση της Τουρκίας να προχωρήσει στην εφαρμογή στην συμφωνίας Γκαμπάρι, ότι η μελλοντική συμφωνία για το Κυπριακό θα συνάδει με τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και πάρα πολλά άλλα που έχουν ανακοινωθεί».

    Αυτό, συνέχισε, ήταν το αποτέλεσμα μιας «μακράς διπλωματικής προσπάθειας με τον πολύ καλό χειρισμό του θέματος από την Υπουργό Εξωτερικών στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, όπου είχαμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι τα συμπεράσματα που θα βρίσκουμε πολύ ισορροπημένα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν χωρίς αλλαγές. Νομίζω είναι γνωστό ότι 8 ή 9 χώρες είχαν υποβάλει ένα δικό τους κείμενο, που διαφοροποιούσε κάπως τα αρχικά συμπεράσματα, όμως η σταθερή θέση μας δεν επέτρεψε τις αλλαγές που επιδίωκα αυτά τα μέλη» είπε.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτό είναι «πολύ ενδεικτικό ότι η Κύπρος έχει και τη δυνατότητα, αλλά έχει και τη συμπάθεια και τη στήριξη από το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ, πράγμα που αποδείχθηκε από τη εξέλιξη του θέματος. Κάποιες χώρες επεσήμαναν στη συζήτηση ότι η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ άρα δικαιούται να τυγχάνει της υποστήριξης και της κατανόησης των μελών της Ενωσης περισσότερο από μια αιτήτρια χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει και η Τουρκία υποστηρικτές στις δικές της θέσεις όσον αφορούν στα θέματα της Τουρκίας», είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, επίσης, ότι «ποτέ δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Ασφαλώς οι θέσεις των χωρών καθορίζονται με βάση τα γεωπολιτικά και στρατηγικά τους συμφέροντα και δεν επηρεάζονται έτσι εύκολα είτε με προσωπικές συναντήσεις, είτε με αποστολές ενημέρωσης, είτε με γενικόλογες αναφορές σε πρωτοβουλίες. Ολες οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει έχουν φέρει αποτελέσματα», είπε.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΣΑ ΟΗΕ - ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι μετά τις επισκέψεις του στη Γαλλία, τη Ρωσία και την Κίνα, οι τρεις αυτές χώρες μετέχουν ισότιμα σε όλες τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με τα άλλα δύο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο εντάσσεται στα πλαίσια του συνεχούς ενδιαφέροντος της Ρωσίας στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι δηλώσεις Λαβρόφ και το μήνυμα που έστειλε προς το ΓΓ του ΟΗΕ «είναι μια υλοποίηση της βασικής πολιτικής μας μετά το 2004, ότι δηλαδή και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έπρεπε ισότιμα να μετέχουν στις διεργασίες, στις διαβουλεύσεις για αντιμετώπιση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών».

    Πρόσθεσε ότι αυτό επιτεύχθηκε πρώτα με τη επίσκεψη που είχε στο Παρίσι, αργότερα στη Ρωσία και τη Κίνα και «έκτοτε οι τρεις αυτές χώρες, σίγουρα είναι ισότιμα εμπλεκόμενες σε όλες τις διαβουλεύσεις όσον αφορά τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εχουμε επανειλημμένα δείγματα ουσιαστικής εμπλοκής και των τριών αυτών χωρών και στη διατύπωση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στους χειρισμούς που τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν για το Κυπριακό». Αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «το θεωρώ πολύ σημαντική και πολύ ευνοϊκή εξέλιξη. Οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ ήταν στα πλαίσια αυτής της πολιτικής», είπε.

    [03] ΑΦΘΩΔΗΣ ΠΥΡΕΤΟΣ - ΜΕΤΡΑ

    Ο Διευθυντής Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Χαράλαμπος Κακογιάννης εξέφρασε τη θέση ότι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αρθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη ζώνη των δέκα χιλιομέτρων λόγω του αφθώδους πυρετού. «Εχει γίνει εργασία στη ζώνη των δέκα χιλιομέτρων και τις επόμενες μέρες ευελπιστούμε ότι μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας θα επιτύχουμε την άρση των μέτρων», είπε.

    Ο κ. Κακογιάννης ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, με την ελπίδα «ότι θα κατορθώσουμε μέχρι το τέλος του Γενάρη να έχουμε ολοκληρώσει πλήρως τους ελέγχους και να κατορθωθεί η Κύπρος να απαλλαγεί και επίσημα από τον αφθώδη πυρετό». Ανέφερε, επίσης, ότι έχουν ληφθεί περίπου 29.000 δείγματα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποια ζώα στη ζώνη των τριών χιλιομέτρων, όπου έχουν ήδη αρθεί τα μέτρα, βρέθηκαν θετικά στον ιό, θα θανατωθούν και στους κτηνοτρόφους θα δοθούν αποζημιώσεις.

    Οπως είπε, εντοπίζονται μεμονωμένα κρούσματα εκτός της ζώνης των δέκα χιλιομέτρων αλλά αυτό δεν διαφοροποιεί τη θέση ότι αυτά τα κοπάδια θα ελέγχονται αιματολογικά σε σύνολο του αριθμού των ζώντων και όσα ζώα βρίσκονται θετικά θα απομακρύνονται. Οσον αφορά την προέλευση του ιού, ο κ. Κακογιάννης είπε ότι δεν έχει ακόμη ανευρεθεί παρουσία του ιού.

    [04] ΚΟΜΜΑΤΑ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΟΥΛΙΟΥ

    Αρχηγοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και από τις δύο κοινότητες στην Κύπρο εξέφρασαν απόψεις για τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού. Οπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο η Πρέσβειρα της Σλοβακίας, Αννα Τουρενίκοβα, διάβασε στους δημοσιογράφους, ``οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων συναντήθηκαν σήμερα για την τακτική τους συνάντηση στο Λήδρα Πάλας``, στη Λευκωσία.

    Οι ηγέτες και εκπρόσωποι των κομμάτων, είπε η κ. Τουρενίκοβα, ``εξέφρασαν τις απόψεις τους επί του θέματος της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου``, καθώς και την ετοιμότητά τους ``να βοηθήσουν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων``. ``Οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων``, είπε η κ. Τουρενίκοβα, ``καλούν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όπως ενθαρρύνει τους ηγέτες τους στις δύο Κοινότητες για να αναλάβουν δράση, προκειμένου να εφαρμοσθεί η Συμφωνία της 8ης Ιουλίου, με στόχο την επίτευξη μιας τελικής διευθέτησης όσον το δυνατό συντομότερα``.

    ``Η επόμενη τακτική Συνάντηση των αρχηγών και εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων``, είπε η Πρέσβειρα, ``θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιανουαρίου 2008, στις 10:30 το απόγευμα, στο Λήδρα Πάλας``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 December 2007 - 16:29:12 UTC