Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 07-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [02] ΥΠΕΞ - ΠΑΡΙΣΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
  • [03] ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Οι Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου συνυπόγραψαν στη Λευκωσία διακρατική συμφωνία με την οποία ρυθμίζεται οριστικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των πυραυλικών συστημάτων S300, TOR M1 και SUZANA.

    O Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε μετά την υπογραφή της συμφωνίας, που ακολούθησε συνομιλιών που είχαν οι δυο Υπουργοί με τη συμμετοχή και άλλων αξιωματούχων στο ΓΕΕΦ, με βάση αυτή τη συμφωνία η κυπριακή πλευρά παραδίδει την κυριότητα των S300 στην ελλαδική πλευρά και η ελλαδική πλευρά μεταβιβάζει την κυριότητα των άλλων δυο οπλικών συστημάτων στην κυπριακή, προσθέτοντας πως «με τη συμφωνία αυτή διευθετείται οριστικά ένα θέμα που εκκρεμούσε για χρόνια πολλά».

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας σημαντική, σημειώνοντας πως με αυτήν «λύνεται ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπώρησε πάρα πολύ καιρό Υπουργούς και Κυβερνήσεις». Παράλληλα υπογράμμισε πως «το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ισχύει και τίποτε δεν έχει αλλάξει από όσα έχουμε κατ επανάληψη δηλώσει και συμφωνήσει».

    Ο κ. Πασιαρδής είπε πως με τον κ. Μεϊμαράκη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και διάφορα άλλα θέματα που αφορούν τη συνέχιση και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δυο Υπουργείων.

    Ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Μεϊμαράκη εντάσσεται στο πλαίσιο της στενής, αγαστής και αποτελεσματικής συνεργασίας που υπάρχει και αναπτύσσεται μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου και αντανακλά και τη δεδομένη, σταθερή και πολύμορφη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα που διεξάγουμε.

    Ο κ. Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, ανέφερε πως «βρέθηκε μια συμφωνία στην οποία συμφώνησαν και όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη και καταφέραμε σήμερα να δώσουμε οριστικό τέλος σε αυτό το ζήτημα και να εντάξουμε και να αφομοιώσουμε τα οπλικά συστήματα στη δομή δυνάμεων των χωρών μας ώστε να τα αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο με τον πιο καλό δυνατό τρόπο και να ενταχθούν και αυτά στα συστήματα που περιφρουρούν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».

    Είπε πως η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας είναι αποτέλεσμα συνεχούς και επιμελούς συνεργασίας των δυο Υπουργών αλλά και των επιτελείων τους και των συνεργατών τους «που τελικά κατάφεραν και να πείσουν και τα εμπλεκόμενα μέρη για το πώς πρέπει εν τέλει να υπάρξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

    Ερωτηθείς ποια είναι αυτά τα εμπλεκόμενα μέρη, ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως «εκείνοι οι οποίοι πωλούν οπλικά συστήματα και είναι οι πωλητές κατά βάση πολλές φορές έχουν κάποιες αξιώσεις ή εγείρουν κάποια ζητήματα όπως επίσης και κάποιες άλλες πλευρές που μπορεί να μην θέλουν να προχωρήσουν κάποια τέτοια ζητήματα».

    Παρόλα αυτά όμως οι σημερινές Κυβερνήσεις μπόρεσαν και προχώρησαν στην υπογραφή αυτής της διακρατικής συμφωνίας, ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν οι πύραυλοι S300 θα μείνουν στην Κρήτη και εάν είναι συμβατοί με τα άλλα οπλικά συστήματα του ελληνικού στρατού, ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως αυτά τα οπλικά συστήματα θα αφομοιωθούν και θα ενταχθούν στην ελληνική δομή δυνάμενων με στόχο την περαιτέρω αξιοποίησή τους, αναβάθμισή τους και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Μεϊμαράκης είπε πως «το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ισχύει και τίποτε δεν έχει αλλάξει από όσα έχουμε κατ επανάληψη δηλώσει και συμφωνήσει. Οσο μπορούμε αυτό να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, όσον αφορά τα οπλικά συστήματα να είστε σίγουροι ότι αυτό θα γίνει», πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας επανέλαβε την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων προς την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφερε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και σημείωσε πως «κάθε φορά που ερχόμαστε στην Κύπρο στέλλουμε ένα μήνυμα προς όλους που δείχνει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται άριστα, διατηρούν αυτούς τους άρρηκτους αδελφικούς δεσμούς που έχουν και η Ελλάδα συμπαρίσταται έμπρακτα, ενεργά στις λύσεις που προτείνει η κυπριακή ηγεσία».

    [02] ΥΠΕΞ - ΠΑΡΙΣΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή δήλωσε ότι η «Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία έχει ως μια από τις πρώτες προτεραιότητές της την επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος και γενικότερα του Μεσανατολικού» ήταν παρούσα στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών, που έγινε στο Παρίσι «και έδωσε μια αρκετά γενναιόδωρη συνεισφορά ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων για το 2008-2010».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από το Παρίσι, όπου έλαβε μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για το παλαιστινιακό κράτος, η κ. Μαρκουλλή χαρακτήρισε τη διάσκεψη «πολύ επιτυχημένη» και στόχος της ήταν «να συλλεγούν εισφορές για την ειρήνευση του παλαιστινιακού κράτους».

    Πρόσθεσε ότι η Διάσκεψη που έγινε μετά τη διάσκεψη της Αννάπολης έδωσε την «ευκαιρία να εκφραστεί για ακόμα μια φορά η διεθνής πολιτική βούληση για τη λύση του προβλήματος, αλλά και για τη στήριξη του παλαιστινιακού λαού και για τη βοήθεια προς τον παλαιστινιακό λαό για την ίδρυση του κράτους του».

    Η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «έδωσε μια αρκετά γενναιόδωρη συνεισφορά ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων για το 2008-2010 και αυτό εκτιμήθηκε πάρα πολύ από την προεδρεύουσα χώρα τη Γαλλία και εκφράστηκαν και δημόσια ευχαριστίες προς την Κύπρο για τη γενναιόδωρη συνεισφορά της».

    [03] ΛΟΥΚΟΥΜΙ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΔΕΙΞΗ

    Το «Λουκούμι Γεροσκήπου» καταχωρήθηκε στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ).

    Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι «με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 1485/2007 που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L330, ημερομηνίας 15.12.2007, καταχωρήθηκε στο Ευρωπαϊκό Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων η ονομασία Λουκούμι Γεροσκήπου (``Loukoumi Geroskipou``) ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη (ΠΓΕ)».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 18 December 2007 - 20:29:13 UTC