Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΕΥΡΩ
  • [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
  • [04] ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

  • [01] ΑΛΜΟΥΝΙΑ - ΕΥΡΩ

    Τα εύσημα από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων Χοακίν Αλμούνια για τη μέχρι τώρα πορεία μετάβασης της Κύπρου στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, έλαβε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    O κ. Σαρρής είπε πως ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Αλμούνια, ο οποίος του ανέφερε ότι οι υπηρεσίες της αρμόδιας Διεύθυνσης της Κομισιόν ``πιστοποιούν ότι η μετάβασή μας στο ευρώ έγινε με πολύ ομαλό τρόπο και σε απόλυτους ρυθμούς, αλλά και συγκριτικά με άλλες χώρες``.

    Ο κ. Αλμούνια, όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, εξέφρασε, επίσης, ιδιαίτερη ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο όλοι οι Κύπριοι δέχθηκαν το ευρώ, την αποδεκτικότητα, την ευκολία με την οποία το ευρώ διαδέχθηκε τη λίρα και το γεγονός ότι εκείνο το οποίο ήταν ο μεγαλύτερος μας φόβος, οι στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω, έχουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό αποφευχθεί.

    Σε σχόλιο ότι παρατηρήθηκαν αρκετές στρογγυλοποιήσεις προς τα πάνω όπως σε χώρους στάθμευσης και στις αυτόματες μηχανές νερού, ο κ. Σαρρής είπε πως δεν πρέπει όλες οι αυξήσεις ``να χρεωθούν στο ευρώ``.

    Αναγνώρισε πως ορισμένοι χώροι στάθμευσης έχουν στρογγυλοποιήσει προς τα πάνω τις τιμές τους, αλλά επεσήμανε πως ο Κύπριος καταναλωτής μπορεί να επιλέξει χώρους, οι οποίοι δεν έχουν αυξήσει τις τιμές, ή τους δημόσιους χώρους στάθμευσης που κράτησαν τις τιμές εκεί που βρίσκονταν πριν την υιοθέτηση του ευρώ.

    ``Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που έγιναν αυτές οι αυξήσεις, δεν πρέπει να χρεωθούν όλες στο ευρώ και εκεί που όντως μέσω της δουλειάς των ευρωπαρατηρητηρίων παρατηρηθεί αδικαιολόγητη αύξηση, τότε θα το επισημάνουν και οι Σύνδεσμοι Καταναλωτών και οι καταναλωτές οι ίδιοι και το κράτος, εκεί που δεν ακολουθείται ο νόμος, θα λάβει τα μέτρα του``, κατέληξε.

    [02] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Αναφορά στο Κυπριακό γίνεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αφορά την ανασκόπηση του έργου του Συμβουλίου για το 2007 σχετικά με τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας κατά γεωγραφική περιοχή και χώρα.

    Αναφορικά με την Κύπρο, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με την υιοθέτηση των ψηφισμάτων 1758 και 1789. Στο πρώτο ψήφισμα, «το Συμβούλιο εκφράζει ανησυχία για την έλλειψη προόδου στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006, μιας δέσμης αρχών και αποφάσεων που έχουν υπογραφεί από τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και που αναγνωρίζουν ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι μια διευθέτηση είναι δυνατή και επιθυμητή».

    Παράλληλα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στο ψήφισμα τονίζεται ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να αρχίσουν άμεσα μια διττή διαδικασία σχετικά με τεχνικές συζητήσεις, που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των Κυπρίων και ταυτόχρονα εξέταση από ομάδες εργασίας των ουσιωδών θεμάτων, που θα οδηγούν σε συνολική λύση. Σημειώνεται, επίσης, ότι το πρώτο ψήφισμα επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες για μια τελική πολιτική λύση στο κυπριακό πρόβλημα βρίσκονται επί μακρού σε αδιέξοδο.

    [03] ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

    Τη βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κυπρίων από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, κατήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Εκκλησίας της Κύπρου για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Τουρκίας επειδή αυτή παρεμποδίζει την επιδιόρθωση των κατεστραμμένων εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο και την ελευθερία των πιστών να προσεύχονται.

    ``Ολοι οι ναοί που βρίσκονται στα υπό κατοχή εδάφη μας είναι μισοκατεστραμμένοι, μερικοί έχουν πέσει, μερικούς έχουν κατεδαφίσει δυστυχώς, και πριν λίγες μέρες είχαν κατεδαφίσει ένα ναό στη χερσόνησο της Καρπασίας, αλλά αν δεν μας επιτραπεί να τους συντηρήσουμε πολύ γρήγορα, νομίζω ότι θα αρχίσει ο ένας μετά τον άλλον να πέφτει``, είπε ο Μακαριότατος, προσθέτοντας πως ηδη μερικά μοναστήρια, όπως του Αγίου Παντελεήμονος στη Μύρτου, είναι μισογκρεμισμένα ενώ ο Απόστολος Ανδρέας, στο ανατολικό άκρο της Κύπρου, είναι ετοιμόρροπος.

    Εχουμε φτάσει σε πολύ επικίνδυνο σημείο, δεν πάει άλλο πια, δεν ζητούμε τίποτα άλλο, παρά τα ανθρώπινά μας δικαιώματα και θα αγωνιστούμε γι αυτά, γιατί δεν νομίζω ότι μόνο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, έχουμε κι εμείς, πρόσθεσε. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε, επίσης, ότι θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να τον ενημερώσει επί του θέματος.

    [04] ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

    Οκτώ εργάτες των γραμμάτων, τεχνών και επιστημών τιμά η πολιτεία για την προσφορά τους, σε ειδική τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2008 στις 7 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου ενώ όπως ανακοινώθηκε τα Αριστεία θα επιδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Με Αριστείο στα Γράμματα θα τιμηθούν οι Πάνος Ιωαννίδης και Κυριάκος Χαραλαμπίδης, στον τομέα Τέχνες οι Μαρίνος Μιτέλλας, Νίκος Σιαφκάλης και Βαλεντίνος Χαραλάμπους και στον τομέα Επιστήμες οι Ανδρέας Καζαμίας, Χέλεν Σωτηρίου και Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    Τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών αποτέλεσαν η Ελένη Νικήτα, Διευθύντρια Πολιτιστικών Υπηρεσιών, Πρόεδρος, ενώ μέλη της Επιτροπής ήσαν οι Αθανάσιος Γαγάτσης, Γιώργος Κοτσώνης, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ελένη Παπαδημητρίου, Στας Παράσκος, Παναγιώτης Περσιάνης Κώστας Χατζηγεωργίου, Αννίτα Χατζηευτυχίου και Νίκος Σπανός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 9 January 2008 - 18:29:10 UTC