Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΥΒΕΙΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΕΥΡΩ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΕ

  • [01] ΚΟΥΒΕΙΤ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Τη διαβεβαίωση ότι το Κουβέιτ θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή του στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για επανένωση της Κύπρου και του λαού της έδωσε ο Εμίρης του Κουβέιτ, Σεΐχης Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah στην Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Σεΐχης του Κουβέιτ ευχαρίστησε την Κύπρο και το λαό της για τη διαχρονική υποστήριξη που παρέχει η χώρα μας στις αραβικές υποθέσεις και ευχήθηκε όπως οι σχέσεις των δυο χωρών σημειώσουν στο σύντομο μέλλον σημαντική πρόοδο.

    Προς το σκοπό αυτό ο Εμίρης Al-Sabah ζήτησε από την κ. Μαρκουλλή να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, μαζί με τους θερμούς χαιρετισμούς και την εκτίμησή του, ανοικτή πρόσκληση να επισκεφθεί το Κουβέιτ.

    Από την πλευρά της η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε τον Εμίρη για τη βοήθεια που πρόσφερε το Κουβέιτ στην Κύπρο αμέσως μετά την εισβολή του 1974 και τον ενημέρωσε για την παρούσα φάση του κυπριακού προβλήματος.

    Η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επιθυμία της Κύπρου για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών σε όλους τους τομείς και ενημέρωσε το συνομιλητή της για την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης να ανοίξει πρεσβεία στο Κουβέιτ σύντομα. Ο πρώτος Πρέσβης της Κύπρου στο Κουβέιτ με έδρα τη Λευκωσία, είπε, θα δώσει την Τετάρτη τα διαπιστευτήριά του, γεγονός που θα βοηθήσει την προσπάθειά μας για στενότερη συνεργασία.

    Ακολούθησε συνάντηση της κ. Μαρκουλλή με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ Σεΐχη Nasser Al-Mohamed Al-Ahmad Al-Sabah κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς οι διμερείς σχέσεις και πρακτικοί τρόποι ενίσχυσής τους, το Κυπριακό η κατάσταση στην περιοχή, η συνεργασία ΕΕ Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Ο Πρωθυπουργός του Κουβέιτ, αναφερόμενος στην εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο, εξέφρασε το θαυμασμό του για τα επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας. Επί των διμερών σχέσεων, είπε πως θα πρέπει οι σχέσεις των δύο χωρών να αναπτυχθούν και σε άλλους τομείς, εκτός από τον πολιτικό, όπως η συνεργασία σε θέματα τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού. Σε σχέση με το Κυπριακό, υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ που θα επανενώνει το νησί και το λαό του.

    Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη υπογραφής διμερούς συμφωνίας για προώθηση και για προστασία των επενδύσεων, όπως, επίσης, και στην ενθάρρυνση επαφών και ανταλλαγής επισκέψεων των εμπορικών επιμελητηρίων των δύο χωρών.

    Τέλος, η κ. Μαρκουλλή είχε συνομιλίες με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ Mohammed Sabah Al-Salem Al-Sabah, οι οποίες κάλυψαν τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, καθώς και διάφορα θέματα της περιοχής, όπως την κατάσταση στο Ιράκ, το Παλαιστινιακό και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Η κ. Μαρκουλλή ενημέρωσε τον Κουβεϊτιανό ομόλογό της για τις πρόσφατες επαφές της στα Παλαιστινιακά Εδάφη με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς και για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που προσφέρει η Κύπρος στους Παλαιστινίους.

    Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ ενημέρωσε την κ. Μαρκουλλή για την πρόσφατη περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου στην περιοχή και για τις σχέσεις της χώρας του με το Ιράκ.

    Τέλος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η διαπίστευση του πρώτου Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κουβέιτ θα δώσει μια νέα διάσταση στις σχέσεις των δυο χωρών.

    Η κ. Μαρκουλλή ολοκληρώνει απόψε τις επαφές της στο Κουβέιτ και επιστρέφει αύριο στην Κύπρο.

    [02] ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΟΣ - ΜΑΛΤΑ - ΕΥΡΩ

    Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενεργός φάση της μετάβασης στο ευρώ για την Κύπρο και τη Μάλτα, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαιρετίζει τη συστηματική προετοιμασία και την ενθουσιώδη συμμετοχή των πολιτών.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, το ευρώ εισήχθη γρήγορα και ομαλά στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ενώ, όπως τονίζει, τα ιστορικά νομίσματα των δύο χωρών έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί από την κυκλοφορία, δεδομένου ότι το 90% των πληρωμών γίνεται σε ευρώ και τα ρέστα που δίνονται σε ποσοστό 99% είναι, επίσης, σε ευρώ.

    Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Επιτροπής αφορούν το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου, όπου το 93% των Κυπρίων και των Μαλτέζων είχαν κυρίως ή μόνο χαρτονομίσματα σε ευρώ, ενώ κυρίως ή μόνο κέρματα είχε το 87% των Κυπρίων και το 96% των Μαλτέζων.Το 77% των Κύπριων και 81% Μαλτέζων είχαν μόνο χαρτονομίσματα σε ευρώ και το 74% των Κυπρίων και 79% των Μαλτέζων μόνο κέρματα σε ευρώ.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΕΕ

    Την 5η Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των Μεσογειακών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα φιλοξενήσει η Κύπρος μεταξύ 17-18 Ιανουαρίου 2008.

    Στη διάρκεια των εργασιών θα συζητηθούν σημαντικά περιφερειακά και διεθνή θέματα όπως η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Παράνομη Μετανάστευση, ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, το Κόσοβο και η δημιουργία της Μεσογειακής Ένωσης.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως η διοργάνωση της Συνόδου αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και εντάσσεται στην πολιτική της Κυβέρνησης για ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου ως Μεσογειακού κράτους μέλους της ΕΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 14 January 2008 - 18:29:11 UTC