Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΡΥΝΣΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
  • [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΡΥΝΣΗΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Το Κυπριακό, ο χρηματοδοτικός κανονισμός και το Κοσσυφοπέδιο, ηταν τα βασικά θέμα της σημερινής συνάντησης διάρκειας μιας ώρας που είχε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

    Η κ. Μαρκουλλή που χαρακτήρισε τη συνάντηση «παρα πολύ εποικοδομητική», τόνισε στον Επίτροπο αναφορικά με το Κυπριακό, την ετοιμότητα της Λευκωσίας να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και της διαδικασίας-Γκαμπάρι, μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η διαδικασία-Γκαμπάρι εχει ηδη υιοθετηθεί από Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο και χθες από το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στο πλαίσιο της υιοθετησης της Αναθεωρημένης Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Τουρκίας. Αρα, η έμφαση και η επιρροή πρέπει να ασκηθεί προς την Τουρκία για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και της διαδικασίας, ανέφερε η κ. Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικός ο ρόλος της ΕΕ στη διαδικασία αυτή, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά που θα συμφωνηθούν θα συνάδουν με το κονοτικό κεκτημένο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    Η Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε επίσης με το Φινλανδό Επίτροπο για τις σχέσεις της κυβέρνησης με Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης, εκθέτοντας τα προβλήματα τα οποία παρατηρούνται, ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ικανοποιημένη από το γεγονός ότι υπάρχουν περιθώρια κατανόησης αυτών των θέσεων και συνεργασίας, όπως αυτή προβλεπεται από τους θεσμούς της Ευρωπαίκής Ενωσης, αλλά και το ίδιο το περιεχομενο των κανονισμών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρεν εξέφρασε, σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών, την ετοιμότητα της Κομισιόν να συμβάλει στη διαδικασία η οποία θα ξεκινήσει μετά τις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό αυτό που θα συμφωνηθεί να συνάδει με τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και είναι έτοιμη η Επιτροπή να διαδραματίσει αυτό το ρόλο. Υπενθύμισε ότι το Κυπριακό παραμένει στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, αλλά, όπως είπε, η Επιτροπή μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει αυτό το ρόλο.

    [02] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΤ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος στην κυπριακή οικονομία λόγω της ύφεσης στην αμερικανική αγορά, εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος τόνισε πως η ανησυχία επικεντρώνεται στο κατά πόσον θα εμπεδωθούν οι πληθωριστικές τάσεις στην Ευρωζώνη.

    Από την πλευρά του, σε δηλώσεις μετά την κοινή συνεδρία της Συμβουλευτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Επιτροπής για τη μετάβαση από τη λίρα στο Ευρώ, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής επανέλαβε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2008 θα κυμανθεί περί το 4%.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε στα ``σοβαρά προβλήματα`` στην αμερικανική οικονομία, κυρίως λόγω της κρίσης στην αγορά των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subrpimes), προσθέτοντας ότι ``για αυτό το λόγο περιμένουμε κάποια επιβράδυνση σε σύγκριση με το τι αναμέναμε προηγουμένως για όλη την ευρωζώνη``.

    ``Θα ήθελα να αναφέρω ότι οι προβλέψεις για την ευρωζώνη ήταν πολύ καλές και κάποια επιβράδυνση από πολύ καλές προβλέψεις δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί ουσιαστικά``, είπε και πρόσθεσε: ``Για την κυπριακή οικονομία δεν έχουμε αυτή την στιγμή ιδιαίτερες ανησυχίες για την ανάπτυξή μας``.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που πέτυχε η Κύπρος το 2007, που έφτασαν το 4,4%.

    ``Και αν ακόμη όπως είπε ο Διοικητής επηρεαστεί (η οικονομία) κατά το 2008, έχουμε ενδυναμώσει τόσο την κυπριακή οικονομία ώστε να παραμείνουμε σε αυτά τα επίπεδα``, κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 29 January 2008 - 16:29:20 UTC