Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΑΛΑΤ
  • [02] ΕΕ ΚΟΣΟΒΟ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΧΗ
  • [03] ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΑΛΑΤ

    Η θέση του Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι το νέο κράτος που θα προκύψει από τη λύση του Κυπριακού πρέπει να βρίσκεται στα πρότυπα του σχεδίου Ανάν αποτελεί απάντηση σε όσους λένε ότι άσκοπα αναφερόμαστε στον κίνδυνο να επανέλθει το σχέδιο Ανάν με τη μια ή την άλλη μορφή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ταλάτ πως το νέο κράτος που θα δημιουργηθεί με την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να είναι πραγματικά νέο και όχι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και να βρίσκεται στα πρότυπα του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή είναι μια πάγια θέση των Τ/κ, προσθέτοντας πως «εξίσου πάγια είναι και η δική μας θέση» ότι το νέο κράτος που θα προκύψει από τη λύση του Κυπριακού θα «πρόκειται για μετεξέλιξη του κράτους και όχι για παρθενογένεση».

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «όσον αφορά το σχέδιο Ανάν έχουν λεχθεί τόσα πολλά. Επαναλαμβάνω πως ενώ τα ίδια τα ΗΕ, η ΕΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ θεωρούν το σχέδιο Ανάν ως ιστορία, οι μόνοι που παραμένουν προσκολλημένοι στο σχέδιο Ανάν είναι η Τουρκία και οι Τ/κ».

    [02] ΕΕ ΚΟΣΟΒΟ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΧΗ

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωση ενέκριναν με γραπτή διαδικασία κοινή δράση στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, που θα επιτρέψει την αποστολή της αστυνομικής δύναμης «Κράτος Δικαίου» στο Κόσοβο.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία επικαλέστηκε το άρθρο 23 της Συνθήκης και συγκεκριμένα την υποπαράγραφο 2, της παραγράφου 1, που επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος να δηλώσει εποικοδομητική αποχή. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για την ανάπτυξη της κοινής δράσης δεν την δεσμεύει, αλλά δεν εμποδίζει τα άλλα κράτη μέλη να συμμετάσχουν. Με την ανάπτυξη της δράσης συμφώνησαν πλήρως τα 26 άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσε σήμερα δήλωση στα πρακτικά του Συμβουλίου της ΕΕ, με την οποία εξηγεί το λόγο για τον οποίο επέλεξε την εποικοδομητική αποχή. Είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος επικαλείται το άρθρο 23 για την ανάπτυξη κοινής δράσης στο πλαίσιο της ΚΕΠΠΑΑ. Ο βασικός λόγος που επικαλέστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ότι δεν υπήρχε απόφαση-πρόσκληση από το Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για την ανάπτυξη της αποστολής.

    [03] ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

    Απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας τα Αριστεία Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών.

    Με Αριστείο στα Γράμματα τιμήθηκαν οι Πάνος Ιωαννίδης και Κυριάκος Χαραλαμπίδης, στον τομέα Τέχνες οι Μαρίνος Μιτέλλας, Νίκος Σιαφκάλης και Βαλεντίνος Χαραλάμπους και στον τομέα Επιστήμες οι Ανδρέας Καζαμίας, Χέλεν Σωτηρίου και Χριστόφορος Πισσαρίδης.

    Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ακης Κλεάνθους ενώ η Ελένη Νικήτα, Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής των Αριστείων, ανέγνωσε τα σκεπτικά βράβευσης για κάθε τιμώμενο. Ο Υπουργός Παιδείας στην ομιλία του είπε ότι «ο καθένας από τους βραβευθέντες, στο δικό του τομέα ενασχόλησης, έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, με αυταπάρνηση και ζήλο, και έχει διανοίξει νέους δρόμους ενώ με την προσφορά του άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 4 February 2008 - 18:29:12 UTC