Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ
  • [02] ΕΛΚ-ΕΔ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ
  • [03] ΥΠΕΞ - ΤΣΑΝΤ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΥΠΕ

    «Βραδυφλεγής βόμβα» είναι η Ισλαμική Διάσκεψη, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, ΓΓ του ΑΚΕΛ και υποψήφιο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εκτιμώντας ότι από αυτήν πρέπει να αναμένεται κίνηση αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος, θα αναλάβει αμέσως μετά την εκλογή του πρωτοβουλία προς φίλες ισλαμικές χώρες.

    Ηνωμένα Εθνη, Μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας και Ευρωπαϊκή Ενωση είναι οι άλλες τρεις κατευθύνσεις προς τις οποίες θα αναλάβει πρωτοβουλίες αμέσως μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο Δημήτρης Χριστόφιας, «προσωπικά, φορτικά ή με απεσταλμένους», όπως είπε.

    Θα δώσει, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, διαπιστευτήρια ανθρώπου που θέλει λύση και διαπιστώνει, όπως ανέφερε, ότι η αξιοπιστία μας στην ΕΕ σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού είναι στο ναδίρ, ενώ ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα προσπαθούσε να πείσει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει λύση.

    Ο κ. Χριστόφιας εκτιμά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το παιγνίδι τακτικής και ότι σε κάποια στιγμή θα πει στον κ. Ταλάτ να προχωρήσει στις ομάδες εργασίας που προνοούνται από τη συμφωνία της 8η Ιουλίου, μέχρι το 2009, όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για την εταιρική σχέση Τουρκίας ΕΕ. Αλλά, προσθέτει, με εργαλείο την 8η Ιουλίου «εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ούτως ώστε τερματιστεί η στασιμότητα».

    Σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνηση, ο υποψήφιος πρόεδρος στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ δηλώνει ότι αυτό που θα επιδιώξει είναι μια προοδευτική και εκσυγχρονιστική διαχείριση του συστήματος και διαφύλαξη του μικτού μοντέλου οικονομίας και παρουσιάζει ως εχέγγυα τη στάση του ΑΚΕΛ καθ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, που είχε ως στόχο την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Κύπρου και όχι την αλλαγή του συστήματος.

    Απαντά ο Δ. Χριστόφιας και για το θέμα του σχεδίου υπηρεσίας του Γενικού Διευθυντή της Βουλής, για να παραδεχθεί ότι έγινε λάθος διατύπωση, ενώ προσπάθειά του ήταν να δικαιούνται όλοι όσοι νομιμοποιούνται να διεκδικήσουν τη θέση, περιλαμβανομένου συγκεκριμένου ανθρώπου που, όπως δήλωσε, αδικήθηκε από προηγούμενο Πρόεδρο της Βουλής.

    Σε ό,τι αφορά διαρροές από το ΑΚΕΛ ακόμα και επώνυμων στελεχών και βουλευτών προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο υποψήφιος πρόεδρος και ΓΓ του ΑΚΕΛ δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα να ξανακληθούν στο κόμμα όσοι τοποθετούνται με το συγκεκριμένο τρόπο.

    Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε, επίσης, στο ΚΥΠΕ, ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση από προοδευτικές προσωπικότητες, που θα εκφράζουν όλο το φάσμα και σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείει να μιλήσει σε κομματικό επίπεδο ακόμα και με την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού αν ο κ. Αναστασιάδης καλέσει το ΑΚΕΛ, όπως θα πράξει και στην περίπτωση που ο Τ. Παπαδόπουλος μείνει εκτός, με τα οργανωμένα σύνολα που στηρίζουν σήμερα τον Πρόεδρο.

    Ερ. Στο πρόγραμμά σας, αναφέρεστε σε σχέση με την 8η Ιουλίου σε επιτακτική ανάγκη να αναλάβει η ε/κ πλευρά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Δεδομένου ότι είναι η τ/κ πλευρά που υπαναχώρησε, πώς νομίζετε ότι εσείς θα καταφέρετε την εφαρμογή της συμφωνίας, τη στιγμή που πρόσφατα ο Τούρκος Πρωθυπουργός διακήρυξε πως το σχέδιο Ανάν δεν είναι στην επικαιρότητα αλλά η ουσία και το πνεύμα του διατηρείται;

    Απ. Η όποια αναφορά γίνεται στο δικό μου πρόγραμμα στο Κυπριακό από επιτελεία άλλων υποψηφίων, και προπάντων από ένα συγκεκριμένο επιτελείο, περί πρόθεσής μου να επαναφέρω το σχέδιο Ανάν, είναι ανέντιμο και απαράδεκτο.

    Δεν είμαι εγώ που επαναλάμβανα κουραστικά ότι κανένα σχέδιο και καμιά ιδέα που πέφτει πάνω στο τραπέζι από το διεθνή παράγοντα και δη τα ΗΕ δεν εξαφανίζεται. Αυτό το έλεγε και το λέει ως τώρα ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αρα, ο Τάσσος Παπαδόπουλος θέλει να φέρει πίσω το σχέδιο Ανάν; Εγώ δεν λέω ότι θέλει να το φέρει πίσω. Λέω ότι θα αντιμετωπίσουμε, όμως, την τουρκική πλευρά, η οποία στη διάρκεια της όποιας συνομιλίας για την υλοποίηση της 8ης Ιουλίου, θα φέρνει πίσω πτυχές του Σχεδίου Ανάν. Η τέχνη από εκεί και πέρα των διαπραγματευτών μας και του επικεφαλής διαπραγματευτή, του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα είναι να αντιμετωπίσει αυτή τη μεθόδευση της τουρκικής πλευράς με επιχειρήματα και να προσπαθήσει να πείσει την τ/κ πλευρά ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων να βρούμε διευθέτηση της κάθε πτυχής, η οποία να συμφέρει στην Κύπρο και στους Κυπρίους και όχι στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε άλλη εγγυήτρια ή άλλη δύναμη. Αυτός είναι ο στόχος ο δικός μας.

    Ερ. Οφείλεται δηλαδή το αδιέξοδο στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο;

    Απ. Εγώ ποτέ δεν κατηγόρησα τον Πρόεδρο ότι σε αυτόν οφείλεται το αδιέξοδο. Δήλωσα πολλές φορές ότι το αδιέξοδο οφείλεται στην τουρκική πλευρά, η οποία δεν θέλει ασφαλώς αυτή την ώρα να προχωρήσει σε συνομιλίες σε βάθος για την εξεύρεση λύσης γιατί έχουν δεσμευτεί διεθνώς διάφοροι, και Ευρωπαίοι, να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ.

    Λέω ότι κάποια στιγμή θα πουν στον κ. Ταλάτ να προχωρήσουν στις ομάδες εργασίας και μέχρι το 2009 -όταν θα ληφθεί η τελική απόφαση για την εταιρική σχέση της Τουρκίας- θα παίζει αυτό το παιγνίδι. Του θέλω και δεν θέλω.

    Ερ. Σε ό,τι αφορά την 8η Ιουλίου

    Απ. Πέρασε ενάμιση χρόνος από την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία είναι απότοκο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη βοήθεια του Προέδρου της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ. Δεν δέχομαι ότι είναι απόλυτα δική του πρωτοβουλία αυτή. Εκτός και αν όταν υποστηρίζαμε τον Πρόεδρο ήμασταν οι καλοί συνεργάτες και συμβάλλαμε και προς τη Ρωσία, την Κίνα, αραβικές χώρες κ.λπ. και μετά γίναμε οι χειρότεροι των ανθρώπων. Αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα ακόμα και σε προεκλογική περίοδο. Να σε χαρακτηρίζουν την επομένη της επίσημης εξαγγελίας υποψηφιότητας ότι ο υπερασπιστής του προέδρου, της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο συνεπέστερος σύμμαχος και σύμβουλος του Προέδρου, ο Δημήτρης Χριστόφιας έγινε το όργανο των ξένων, που θέλει να ανατρέψει τον Πρόεδρο. Είναι άνθρωπος με μειωμένες αντιστάσεις. Είναι ο άνθρωπος που θέλει να φέρει πίσω το σχέδιο Ανάν. Το κόμμα του είναι ο μεγάλος αδελφός. Και να τα λέει ο Πρόεδρος αυτά τα απαξιωτικά.

    Συνεπώς, ναι, με εργαλείο την 8η Ιουλίου εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ούτως ώστε τερματιστεί η στασιμότητα. Εγώ δεν θα περιμένω ακόμα ενάμιση χρόνο, έστω και αν η Τουρκία και η τ/κ πλευρά παραμένουν ένοχοι για το αδιέξοδο. Θα αναλάβω πρωτοβουλίες να σπάσω το αδιέξοδο. Διότι το αδιέξοδο τον μόνο που βολεύει και εξυπηρετεί είναι τα σχέδια της Τουρκίας.

    Ερ. Ποια θα είναι η πρώτη σας κίνηση μετά την εκλογή σας;

    Απ. Θα είναι μια πολύπλευρη κίνηση. Θα απευθυνθώ στο ΓΓ των ΗΕ να ζητήσω να συναντηθώ μαζί του για να μιλήσουμε για την ετοιμότητά μου να λυθεί το Κυπριακό, υπερασπιζόμενος αρχές, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.

    Θα απευθυνθώ στα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ. Είναι πιθανόν να κάνω ταξίδια, με άλλον τρόπο, με απεσταλμένους. Θα απευθυνθώ και θα είμαι μάλιστα πολύ επίμονος.

    Θα απευθυνθώ στην Επιτροπή και στο Συμβούλιο της ΕΕ. Να δώσω διαπιστευτήρια ανθρώπου που θέλει λύση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αλλάξει η άποψη αυτών των ανθρώπων. Η αξιοπιστία μας στην ΕΕ σε ό,τι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού είναι στο ναδίρ. Αυτή είναι η δική μου διαπίστωση. Τόσα χρόνια προσπαθούσα, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα, να πείσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει λύση.

    Ερ. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;

    Απ. Την αξιοπιστία του Προέδρου την πολέμησαν και τη μείωσαν κάποιοι, οι οποίοι ήθελαν να εκδικηθούν γιατί ο κυπριακός λαός είπε όχι στο σχέδιο Ανάν. Ηθελαν να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία και να βρουν τρόπους να υποβαθμιστεί η οντότητα της Δημοκρατίας και να αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος ως αντάλλαγμα του ναι που είπαν οι Τ/κ και η Τουρκία.

    Ερ. Προς ποια άλλη κατεύθυνση θα κινηθείτε για προώθηση του Κυπριακού;

    Απ. Η Ισλαμική Διάσκεψη είναι μια βραδυφλεγής βόμβα. Αν θα προχωρήσει η Τουρκία κάποια στιγμή να ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους από εκεί θα ξεκινήσει. Και έχει κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες. Είναι μεθοδική η διπλωματία της Τουρκίας. Θα απευθυνθώ φορτικά στους φίλους μας ανάμεσα στις ισλαμικές χώρες για να ζητήσω ξανά στήριξη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, στα ψηφίσματα των ΗΕ και να απομακρυνθεί ο συναισθηματικός τρόπος χειρισμού του όλου ζητήματος από πλευράς τους.

    Και συνεχίζω, ανεξαρτήτως των εκλογών, να στέκω δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην Κυβέρνηση της Κύπρου σε αυτή τη μάχη. Παρενέβηκα προς τη Ρωσία και την Κίνα όσον αφορά το προσχέδιο της έκθεσης για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και προς τον Πρόεδρο του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου όσον αφορά το ψήφισμα της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Θα μπορούσα, αν ήμουν ιδιοτελής άνθρωπος και φτωχός στην ψυχή και αν στόχος μου ήταν η καρέκλα και όχι οι υπηρεσίες προς τον τόπο, να μην κάνω τίποτε, για να κατηγορήσω την Κυβέρνηση, ορίστε που μας οδηγεί; Μα, είναι αυτός ο στόχος; Εγώ ρισκάρω αυτή τη στιγμή τα πάντα γιατί θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια, διαθέτοντας αξιοπιστία στο εσωτερικό και στο διεθνή χώρο για να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση.

    Ερ. Αυτή εκτιμάτε είναι η τελευταία ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό;

    Απ. Δεν θέλω να είμαι απόλυτος, ποτέ. Ομως, νομίζω ότι εθελοτυφλούμε αν δεν βλέπουμε ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο. Να λέμε γι αυτές τις εξελίξεις τις αρνητικές, οι οποίες ακολουθούν η μια την άλλη, σπουδαία τα λάχανα. Τα λάχανα μπορεί να είναι σπουδαία, αλλά η διχοτόμηση δεν είναι καθόλου σπουδαία.

    Ερ. Ποιο ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες θα διαδραματίσει ο παράγοντας Τουρκοκύπριοι, στον οποίο επικεντρώνεστε και στο προεκλογικό σας πρόγραμμα;

    Απ. Νομίζω η δική μου προεδρία υπερέχει σε αυτό το σημείο καταφανώς. Προέρχομαι από ένα χώρο που δεν έχει προωθήσει ποτέ το σωβινισμό και τον εθνικισμό, είναι μια πλατφόρμα κοινής πάλης Ε/κ και Τ/κ για κατάκτηση ανθρωπίνων, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων και ένας κήρυκας της ειρηνικής συμβίωσης των Ε/κ και Τ/κ, που έδωσε θυσίες. Αυτός ο χώρος με δίδαξε το πνεύμα της συνεργασίας με τους Τ/κ συμπατριώτες μας, ώστε να απαλλαγούμε από τους ξένους εναγκαλισμούς και τις ξένες εξαρτήσεις και να ζήσουμε από κοινού στην κοινή μας πατρίδα, ανεξάρτητα από τη γλώσσα, τη θρησκεία, την εθνολογική προέλευση.

    Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν παραχωρούμε στους Τ/κ. Διότι ορισμένοι λεν παρά να τους παραχωρήσουμε σε εκείνους δικαιώματα, καλύτερα όπως είμαστε. Δηλαδή να πέσουμε στο «η Κύπρος είναι ελληνική» του κ. Κασουλίδη και να μείνουμε εκεί; Νομίζω το μεγαλύτερο σφάλμα των Ε/κ από πριν την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και μετά την ίδρυσή της, ήταν ότι δεν προσπάθησαν ως κοινότητα και ως ηγεσία γενικότερα να κερδίσουν τους Τ/κ. Αν κερδίζαμε τους Τ/κ, τα χέρια του τουρκικού επεκτατισμού θα έμεναν δεμένα. Δυστυχώς, πέσαμε σε πολλές παγίδες που έστησαν ξένοι. Ο σωβινισμός πήρε τα πάνω του και προσφέρθηκε γη και ύδωρ στον κ. Ντενκτάς και τους όμοιούς του, που έστρεψαν στην αγκαλιά της Τουρκίας την τ/κ κοινότητα.

    Εμείς αυτό θέλουμε να το αναστρέψουμε όσο δεν είναι αργά. Διότι οι έποικοι πολλαπλασιάζονται. Μπορούμε εμείς να συνομιλήσουμε με τους Τ/κ. Με άλλη γλώσσα. Λεν από το επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου, αφού μπορείτε γιατί δεν το κάνατε ως τώρα; Εμείς διαχρονικά το κάνουμε. Ακόμα και την κρίσιμη ώρα του δημοψηφίσματος προσπαθήσαμε να μην σταματήσουμε την επαφή, αλλά και μετά το δημοψήφισμα προσπαθήσαμε να ξανασυναντηθούμε και να συνεχιστούν οι συναντήσεις, ώστε να κατανοήσει η μια κοινότητα τις απόψεις της άλλης σε σχέση με το δημοψήφισμα και το σχέδιο Ανάν. Δυστυχώς, για κάμποσο διάστημα η τ/κ ηγεσία δεν ανταποκρίθηκε. Αυτό το κενό προκάλεσε ζημιά. Συνεχίσαμε τον αγώνα και εδώ και δύο χρόνια γίνονται επαφές με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, καθώς και με άλλα κόμματα, αλλά ιδιαίτερα με το ΡΤΚ για να κατανοήσουν ότι δεν είναι δυνατό να δεχτούμε στρατεύματα στην Κύπρο ή λύση που να εμπεριέχει δικαίωμα επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων ή να υπάρξει σταθερή λύση χωρίς να είναι ενωμένο το κράτος, οι θεσμοί και ο λαός κάτω από τη σκεπή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Οτι δεν είναι δυνατό η λύση να είναι βιώσιμη εάν δεν δοθεί το δικαίωμα στους πρόσφυγες να επιλέξουν αν θέλουν επιστρέψουν υπό τ/κ διοίκηση ή όχι, να έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους, αν δεν γίνει αποδεκτό ότι οι 160.000 έποικοι δεν μπορεί να γίνουν πολίτες της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις κουβέντες που κάνουμε ως κόμμα με το ΡΤΚ -δεν θέλω να δώσω το μήνυμα ότι τα βρίσκουμε- αλλά υπάρχουν μετακινήσεις, το λιγότερο.

    Ερ. Κατηγορείστε εσείς και το κόμμα σας ως ευρωσκεπτικιστές. Και πώς σχολιάζετε τη θέση για υποβολή ένταξης της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;

    Απ. Το πρώτο που θέλω να τονίσω είναι ότι η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ με την ομόφωνη γνώμη όλων των κομμάτων. Δεν μπορώ να δεχθώ τα περί ευρωσκεπτικισμού. Εάν ήμασταν ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαίοι, θα τασσόμασταν ενάντια της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ είπαμε συνειδητά ναι.

    Δηλαδή οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί πολίτες, δύο χωρών από τα ιδρυτικά μέλη της Ενωσης, που είπαν όχι στη Συνταγματική Συνθήκη θεωρήθηκαν αντιευρωπαίοι; Ή δίνεις τον αγώνα για να καταστεί η ΕΕ η Ευρώπη των λαών και να εξυπηρετεί τον απλό άνθρωπο ή ό,τι αποφασίσουν από τα πάνω, χωρίς να δίνεις καμιά μάχη λες μπράβο και αυτό ακολουθούμε. Αυτό δεν είναι συμμετοχή, αλλά για ορισμένους η συμμετοχή σημαίνει ευρωϋποταγή.

    Για το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε μια πολύ σωστή απάντηση. Ενδεχόμενη ένταξη θα θεωρηθεί επινενοημένη για να δυσκολέψουμε παραπάνω την Τουρκία, γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί ένταξη της Κύπρου.

    Ερ. Τι θα πρέπει να αναμένει ο λαός από τη διακυβέρνηση ενός κομμουνιστικού κόμματος σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική δραστηριότητα, το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης και τις κοινωνικές παροχές;

    Απ. Μήπως το ΑΚΕΛ, το κομμουνιστικό κόμμα όπως έχετε αναφέρει και κάπου πάει να μετατραπεί σε μπαμπούλα, στα 48 τώρα χρόνια της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έθεσε θέμα αλλαγής του συστήματος; Με δημιουργικές θέσεις και προτάσεις, αλλά και την ώρα της μεγάλης δυσκολίας με συγκεκριμένες αποφάσεις και νουθεσίες προς τα συνδικάτα, συνέβαλε να ανορθωθεί δύο - τρεις φορές ο τόπος, που οδηγήθηκε σχεδόν προς την ολοκληρωτική καταστροφή. Το ΑΚΕΛ μέσα σε αυτές τις συνθήκες τασσόταν πάντοτε υπέρ της μικτής οικονομίας. Εχει αποδειχθεί από την όλη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η στάση αυτού του Κινήματος δεν είναι η εφαρμογή του σοσιαλισμού και συνειδητά το κάνει αυτό.

    Ερ: Μιλάτε δηλαδή για διαχείριση του συστήματος σε συνδυασμό με κάποιες μεταρρυθμίσεις;

    Απ. Για διαχείριση του συστήματος, αλλά μια προοδευτική και εκσυγχρονιστική διαχείριση του συστήματος.

    Η οικονομία μας για παράδειγμα, η οποία είναι όντως μια αναπτυσσόμενη οικονομία, χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί. Η Κύπρος μπορεί να καταστεί κέντρο παροχής υπηρεσιών και σίγουρα μπορεί να μετατραπεί σε γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των γειτονικών χωρών. Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι πρέπει αξιοποιηθεί η τεχνολογία. Χρειάζεται, όμως πρώτα να αναπτυχθεί η έρευνα, η οποία στον τόπο μας κάνει μόνο τα νηπιακά της βήματα. Εάν πετύχουμε σταδιακά, αυτό είναι κάπως μακρόπνοο, να φτάσουμε στη διάθεση του 3% του ΑΕΠ για την έρευνα, πιστεύω ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε το δρόμο, για παράδειγμα, της Ιρλανδίας.

    Χρειάζεται να βοηθηθεί και ο τομέας της παιδείας με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ούτως ώστε να υπηρετεί αυτό το στόχο, χωρίς όμως να περιορίζεται στην παροχή τεχνολογικών γνώσεων. Πρέπει να καλλιεργεί άνθρωπο με κριτικό πνεύμα, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, διαπνέεται από αίσθημα αλληλεγγύης και, βεβαίως, είναι ένας σύγχρονος ολοκληρωμένος και ενεργός πολίτης.

    Η επιχειρηματικότητα πρέπει να βοηθηθεί. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που συνθέτουν το 67% της κυπριακής οικονομίας. Να ελκύσουμε κεφάλαια από το εξωτερικό. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και ως Κυβέρνηση, ούτως ώστε να εκπονήσουμε σχέδιο αναδόμησης της δημόσιας υπηρεσίας για να γίνει επαγγελματική και αποδοτική, να μην θεωρεί τον πολίτη ως ενοχλητικό πελάτη.

    Ερ: Αναφορικά με τις εξαγγελίες για την κοινωνική πολιτική και τις παροχές, υπάρχει η θέση από το επιτελείο Παπαδόπουλου ότι οι εξαγγελίες τους είναι κοστολογημένες. Οι δικές σας εξαγγελίες έχουν κοστολογηθεί;

    Απ. Ασφαλώς και έχουν κοστολογηθεί. Αλλά δεν συμφωνώ με το επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου ότι μπορείς να δώσεις απολύτως ακριβή στοιχεία και νομίζω οι αριθμοί δίνονται για σκοπούς εντυπώσεων περισσότερο. Οταν μιλάς για αναπτυξιακά έργα ή για εκσυγχρονισμό της κοινωνίας ή για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δεν μπορείς επ ακριβώς να κοστολογήσεις. Για την παιδεία λέμε ότι η επένδυση πρέπει να φτάσει στο 8% του ΑΕΠ, ενώ τώρα βρίσκεται στο 6%. Αυτό σημαίνει άλλα 135 ή ίσως 140 εκατομμύρια επένδυση. Οταν την εφαρμόσεις, όμως, μπορεί να χρειαστούν περισσότερα, θα τη σταματήσεις; Εδώ είναι η διαφορά μας με αυτή την Κυβέρνηση.

    Ερ: Δεν φοβάστε να υπερβείτε τα στενά πλαίσια των προϋπολογισμών όντας μέλη της ευρωζώνης;

    Απ. Δεν λέω ότι εμείς σώνει και καλά θα φτάσουμε στο 3% (δημοσιονομικό έλλειμμα), αλλά είναι τραγελαφικό να έχεις πλεόνασμα όταν έχεις όλα αυτά τα προβλήματα και προκλήσεις μπροστά σου. Στη διάρκεια της 5ετίας αυτά είναι ζητήματα για τα οποία συγκρουόμασταν συνεχώς. Χρειάζεται να έχουμε κοινωνική ευαισθησία. Δεν θα κάνουμε έξοδα, τα οποία σίγουρα θα δημιουργούν περιπέτειες για την οικονομία, θα έχουμε πειθαρχημένα δημοσιονομικά και στόχο τη μακροοικονομική σταθερότητα, αλλά δεν μπορούμε να παίρνουμε το ψωμί από το στόμα του κόσμου.

    Υπάρχουν οι δυνατότητες, μετρήσαμε τα έσοδα και τα έξοδα και χωρίς να μπουν νέες φορολογίες, μπορούμε να είμαστε πειθαρχημένοι στα πλαίσια της ιδιότητας του μέλους του σκληρού πυρήνα και την ίδια ώρα να έχουμε και κοινωνικό κράτος.

    Με τα σημερινά δεδομένα θα κινηθώ προς δύο κατευθύνσεις. Θα δω τον απλό κόσμο -είναι αποδεδειγμένο ότι σχεδόν 90.000 συμπατριώτες μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας- και ασφαλώς θα γίνονται και επενδύσεις. Θα βοηθήσουμε την επιχειρηματικότητα, θα βοηθήσουμε την αγροτιά να παράξει, τα μεσαία στρώματα και άλλους τομείς της οικονομίας και θα διαθέσουμε για την ανάπτυξη περισσότερα κονδύλια.

    Ερ: Οσον αφορά στο θέμα του διορισμού του Γενικού Διευθυντή της Βουλής, κάποιοι αμφισβητούν ότι ο νόμος παρέχει στον Πρόεδρο το δικαίωμα να διαμορφώνει το σχέδιο Υπηρεσίας. Επιπρόσθετα, η κίνηση σας έγινε μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας

    Απ. Ολοι οι Πρόεδροι της Βουλής ερμήνευαν το νόμο ότι τους δίνει το αποκλειστικό δικαίωμα και ευθύνη να καταρτίζουν τα σχέδια υπηρεσίας. Διάφοροι Πρόεδροι της Βουλής κατάρτιζαν σχέδια υπηρεσίας που μπορεί να ευνοούσαν συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά δεν υπήρξε αντίδραση. Εγώ ασφαλώς δεν ήθελα μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας να είναι μπροστά μου το θέμα της αντικατάστασης του ΓΔ της Βουλής. Ομως, την 1η του Απρίλη πρέπει να προκηρυχθεί η θέση. Επρεπε να αφεθεί η Βουλή ακέφαλη;

    Η αλήθεια είναι ότι η δική μου η πρόθεση ήταν να δικαιούνται όσοι μπορούν να δικαιούνται και σε καμία περίπτωση να μην αποκλειστεί κανένας. Εγινε λάθος, το οποίο ασφαλώς παραδέχομαι. Ο Χριστόφιας δεν μπορεί ποτέ να κατηγορηθεί ότι έκανε ρουσφέτι. Αδίκησα δικούς μου ανθρώπους, μήπως και κατηγορηθούμε για κάτι τέτοιο.

    Εγώ δεν ήθελα να κάνω την οποιαδήποτε κίνηση υπέρ του Σωκράτη Σωκράτους. Εκείνο που ήθελα ήταν να μπει και ο Σωκράτης στο παιγνίδι, ο οποίος είχε αδικηθεί κατάφορα από προηγούμενο Πρόεδρο της Βουλής, με διορισμό που έγινε κομμένος-ραμμένος στα μέτρα άλλου προσώπου. Ο τρόπος που διατυπώθηκε, δυστυχώς, το σχέδιο υπηρεσίας ήταν τέτοιος, που άθελά μου άφηνε άλλο άνθρωπο έξω και αυτό με πόνεσε βεβαίως όταν το πρόσεξα. Αλλά, δυστυχώς, έγινε όλη αυτή η εκμετάλλευση. Είναι ξεκάθαρο για μένα: προεκλογικές σκοπιμότητες. Εκφράζω λύπη για την παράλειψη η οποία έγινε, αλλά την ίδια ώρα εκφράζω στο πολλαπλάσιο τη λύπη μου για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ένα συγκεκριμένο επιτελείο και για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν.

    Ερ. Εχετε πολλάκις δηλώσει ότι έγινε προσπάθεια συρρίκνωσης του ΑΚΕΛ. Σε αυτό το πλαίσιο μπορείτε να μας πείτε πότε άρχισε να διαγράφεται η σκέψη στο ΠΓ της ΚΕ για αυτόνομη διεκδίκηση της προεδρίας της Δημοκρατίας;

    Απ. Πολύ πρόσφατα. Παρόλο που το ψηλαφούσαμε αυτό, την αποκόμιση κερδών από άλλους σε βάρος του ΑΚΕΛ, ήμασταν αφοσιωμένοι στη συνεργασία και θέλαμε να βοηθήσουμε να συνεχιστεί, θέτοντας όμως για συζήτηση και το θέμα ποιος συνεχίζει να είναι επικεφαλής, αφού διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις που ήταν φανερό ότι υπήρχαν και στους χειρισμούς του Κυπριακού και στην εσωτερική διακυβέρνηση.

    Οταν ο Πρόεδρος σε μια συνεδρία με το Πολιτικό Γραφείο το Μάιο μας συμπεριφέρθηκε εντελώς λανθασμένα λέει ότι όταν συναντηθήκαμε δέχθηκε τις απόψεις μας, αλλά δεν τις δέχθηκε - τότε αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι έπρεπε να γίνει μια συνεκτίμηση του όλου πλέγματος της συνεργασίας μας. Και αφού γινόταν και συμφωνούσαμε, να βλέπαμε τις παραμέτρους ενός προγράμματος για το μέλλον για να δούμε και ποιος συνεχίζει, χωρίς να αποκλείουμε κανένα. Δυστυχώς, πιστεύω σε συνεννόηση, το ΠΓ της ΕΔΕΚ δημιούργησε το πρώτο τετελεσμένο και δύο μέρες μετά μας δήλωσε ο Πρόεδρος την πρόθεσή του να υποβάλει υποψηφιότητα. Και όταν ρώτησα δημόσια και κατ ιδίαν, με ποιο πρόγραμμα; Μου απάντησαν, έχουμε πρόγραμμα. Μπορεί να εννοούσαν ότι το πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε, δεν ξέρω.

    Ερ. Σημαντικό ποσοστό διαρροών από το ΑΚΕΛ, κυρίως προς τον κ. Παπαδόπουλο, καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Με τον κ. Παπαδόπουλο συμπαρατάχθηκαν και γνωστά στελέχη, πρώην βουλευτές του ΑΚΕΛ. Τι θα ξημερώσει η επομένη των εκλογών για το κομματικό στάτους αυτών που δεν θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητά σας;

    Απ. Είναι σαφές ότι δεν θα τους ξανακαλέσει πίσω το κόμμα. Οταν βγαίνουν και τοποθετούνται με τον τρόπο που το κάνουν, νομίζω ότι όχι μόνο θα τύχει κριτικής ο ΓΓ αν τους καλέσει πίσω, αλλά θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση από τη βάση του κόμματος.

    Ερ. Τι θα πράξετε αν δεν περάσετε στο δεύτερο γύρο; Λέτε και σε τηλεοπτικά σας μηνύματα ότι ιδεολογία μας πρέπει να είναι η Κύπρος. Με αυτό το δεδομένο θα ήσασταν έτοιμος να προχωρήσετε σε συνεργασία σε επίπεδο ηγεσιών κομμάτων και όχι ψηφοφόρων με το ΔΗΣΥ;

    Απ. Οταν τα πράγματα διαμορφωθούν, τότε εμείς ασφαλώς θα διακηρύξουμε πώς θα λειτουργήσουμε και πώς θα κυβερνήσουμε. Θα δημιουργηθεί μια Κυβέρνηση από προσωπικότητες προοδευτικές, που θα εκφράζουν όλο το φάσμα. Και από εκεί και πέρα, αν χρειαστεί σε κομματικό επίπεδο να μιλήσουμε με οργανωμένα σύνολα που λέγονται είτε ΔΗΣΥ είτε σημερινοί συνεργάτες του Προέδρου, θα το κάνουμε. Δηλαδή αν ο κ. Αναστασιάδης μας πει θέλω να κουβεντιάσουμε, εμείς θα του πούμε όχι; Ασφαλώς θα κουβεντιάσουμε. Το τι θα βγει από αυτή την κουβέντα δεν μπορώ να προβλέψω ή να ξέρω. Οπως δεν μπορώ να προβλέψω ή να ξέρω, αν είναι εκτός ο κ. Παπαδόπουλος, τι θα βγει από την κουβέντα με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ.

    [02] ΕΛΚ-ΕΔ - ΣΥΝΟΔΟΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή 65 Ευρωβουλευτών, η διήμερη σύνοδος του Πολιτικού Γραφείου της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Ευρωπαίων Δημοκρατών (ΕΛΚ-ΕΔ) στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά το οποίο θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, ο ρόλος του ΟΗΕ, ο ειδικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ και το θέμα των αγνοουμένων.

    Ανοίγοντας τη σύνοδο, ο Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ-ΕΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ευρωβουλευτής Τζόζεφ Ντάουλ αναφέρθηκε στην αστάθεια που επικρατεί στο Λίβανο και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, σημειώνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

    Ο κ. Ντάουλ ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ και πρέπει και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο κλειδί στις προσπάθειες για διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Σε χαιρετισμό του στη σύνοδο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η μικρή Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην περιοχή.

    Πρόσθεσε ότι έφθασε επιτέλους η ώρα να αξιοποιηθεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου, και αναφέρθηκε στη δέσμευση του κ. Κασουλίδη να καταβάλει προσπάθειες και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεκινήσει η διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

    Σε χαιρετισμό του, ο Επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Ομάδα Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου αναφέρθηκε στο θεματολόγιο της συνόδου, που σχετίζεται άμεσα με την Κύπρο, όπως είπε.

    Επίσης, αναφέρθηκε στη γεωγραφική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι το ΕΛΚ ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

    [03] ΥΠΕΞ - ΤΣΑΝΤ

    Το Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την έκρυθμη εσωτερική κατάσταση στο Τσαντ και λόγω των ταραχών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, συστήνει την αποφυγή ταξιδιού Κυπρίων πολιτών κατά την παρούσα περίοδο.

    Σε ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Γαλλία έχει αναλάβει την εκκένωση πολιτών Ευρωπαϊκής Ενωσης και καλεί τα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα όλων των Κυπρίων που ενδεχομένως να βρίσκονται εκεί να τα ειδοποιήσουν πάραυτα για τους κινδύνους και να τους προτρέψουν να αποταθούν για προξενική βοήθεια και προστασία στη γαλλική πρεσβεία ή στις γαλλικές Δυνάμεις.

    «Σε περίπτωση που Κύπριοι υπήκοοι βρίσκονται σε κίνδυνο, πέραν της

    άμεσης μετάβασής τους στη Γαλλική Πρεσβεία για βοήθεια, προτρέπονται να έρθουν σε επαφή με την Πρεσβεία της Κύπρου στη Λιβύη για περαιτέρω

    βοήθεια», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 7 February 2008 - 12:29:12 UTC