Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΟΣΟΒΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΑΡΡΗΣ ECOFIN
  • [03] ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

  • [01] ΥΠΕΞ ΚΟΣΟΒΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η θέση της Κύπρου αναφορικά με την αναμενόμενη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσόβου βασίζεται σε θέσεις αρχών, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, επισημαίνοντας πως η τοποθέτηση αυτή δεν βασίζεται στο φόβο δημιουργίας προηγούμενου που θα δημιουργηθεί για δήθεν αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Υπενθύμισε παράλληλα ότι, στην περίπτωση των κατεχομένων, το Συμβούλιο Ασφαλείας, με δύο ισχυρότατα ψηφίσματά του, έχει απαντήσει με «αποστομωτικό», όπως είπε, τρόπο τόσο στην Τουρκία όσο και στο ψευδοκράτος και έχει καταδικάσει τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως παράνομη και ως νομικά ανύπαρκτη.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Μάλτα, όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Eνωσης και Αραβικού Συνδέσμου, η Υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει θέμα αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.

    «Από την Κύπρο σε καμία περίπτωση. Αυτό το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι δηλαδή η Κύπρος δεν θα αναγνωρίσει ποτέ μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας εκτός πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα με παράκαμψη του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.

    Πρόσθεσε πως η θέση αυτή της Κύπρου «έχει γίνει αποδεκτή από τους συνεταίρους μας στην ΕΕ. Δεν είμαστε μόνοι, θα υπάρξουν και άλλες χώρες που δεν θα αναγνωρίσουν αυτή τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας», είπε και σημείωσε πως «η θέση μας βασίζεται σε θέσεις αρχών και όχι λόγω του φόβου ενός προηγούμενου που θα δημιουργηθεί για δήθεν αναγνώριση του ψευδοκράτους».

    Επανέλαβε ότι «ήδη η κατεχόμενη περιοχή έχει προβεί σε μια παράνομη ανακήρυξη ανεξαρτησίας και έχει πάρει την απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο με δύο ισχυρότατα ψηφίσματά του έχει καταδικάσει αυτή τη μονομερή ανακήρυξη ως παράνομη και ως νομικά ανύπαρκτη και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καλέσει όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να μην αναγνωρίσουν αυτή την αποσχιστική οντότητα».

    «Στη δική μας περίπτωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο κλήθηκε να επιληφθεί του θέματος έχει ήδη απαντήσει με τον πιο αποστομωτικό τρόπο τόσο στο ψευδοκράτος όσο και στην Τουρκία, η οποία είναι η μόνη χώρα που αναγνώρισε αυτή την παράνομη αποσχιστική οντότητα», πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν προβληματίζει η στάση της Ρωσίας έναντι του θέματος του Κοσσυφοπεδίου, η κ. Μαρκουλλή απάντησε: «καθόλου δεν προβληματίζει. Η Ρωσία είναι ένας από τους σταθερούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το έχει επανειλημμένα αποδείξει» είπε και ανέφερε πως «δεν υπάρχει οτιδήποτε όσον αφορά τη στάση της Ρωσίας που να μας ανησυχεί».

    Κληθείσα να αναφέρει κατά πόσον υπήρξε οποιαδήποτε δήλωση εκ μέρους της Ρωσίας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «υπήρξε μια δήλωση ενός αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας που μέσα στα παραδείγματα που αναφέρονταν για δημιουργία προηγούμενου όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, περιλαμβάνεται και η περίπτωση της Κύπρου».

    Σημείωσε ωστόσο πως «εμείς έχουμε τοποθετηθεί, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι υποχρεωτικά για όλη τη διεθνή κοινότητα. Δεν υπάρχει περίπτωση παρέκκλισης από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας» τόνισε.

    Κυπριακό - Νέα Πρωτοβουλία --------------------------------

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν πληροφορίες για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας από μέρους των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ύστερα από τις προεδρικές εκλογές, η Υπουργός απάντησε πως «δεν υπάρχει κάτι επίσημο από τα Ηνωμένα Εθνη εκτός από τις διάφορες δηλώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και από τον κ. Μόλερ και από άλλους αξιωματούχους για ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά τις προεδρικές εκλογές».

    Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν υπάρχει οποιαδήποτε επίσημη πρωτοβουλία, η οποία να έχει ανακοινωθεί είτε στη δική μας πλευρά είτε και στις δύο πλευρές. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί σ αυτό το ενδεχόμενο, έχουμε πει επανειλημμένα ότι η μόνη οδός είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και της διαδικασίας Γκαμπάρι που και τα δύο έχουν επανειλημμένα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

    Αυτή, συνέχισε, «είναι η μόνη οδός και όλες οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν μετά τις προεδρικές εκλογές, προς την κατεύθυνση της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας για να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και αυτής της διαδικασίας».

    Μάλτα - Υπουργική Διάσκεψη -----------------------------------------

    Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στη Μάλτα η Υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι η Κύπρος από την αρχή στήριξε την πρωτοβουλία της Μάλτας για την πραγματοποίηση της Υπουργικής Διάσκεψης γιατί, όπως εξήγησε, «πιστεύουμε ότι μια πιο στενή σχέση και μια θεσμοθετημένη σχέση με τον Αραβικό Σύνδεσμο θα είναι προς όφελος και της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για συζήτηση σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τις δύο ομάδες κρατών».

    Πρόσθεσε ότι «η Κύπρος έχει ήδη υπογράψει ένα μνημόνιο συναντίληψης με τον Αραβικό Σύνδεσμο και έχουμε μια πολύ στενή σχέση με όλες τις χώρες του Αραβικού κόσμου και γι αυτό η συμμετοχή μας στη διάσκεψη της Μάλτας θα είναι ελπίζουμε και ενεργός και αποτελεσματική».

    Ανέφερε επίσης ότι στη Διάσκεψη θα συζητηθεί το Μεσανατολικό, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος του Λιβάνου καθώς επίσης οι κλιματολογικές αλλαγές, θέματα παράνομης μετανάστευσης, το θέμα της Ενωσης Μεσογειακών χωρών και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    [02] ΣΑΡΡΗΣ ECOFIN

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN), που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Στη σύνοδο θα συζητηθούν η εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, θα προετοιμαστούν τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 12-14 Μαρτίου 2008. όπου οι Υπουργοί θα υιοθετήσουν σχέδιο συμπερασμάτων για τα οικονομικά εργαλεία επίτευξης των στόχων του πακέτου κλιματικών αλλαγών και ενέργειας.

    [03] ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

    Να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Σρι Λάνκα κατά την παρούσα περίοδο, συστήνει το Υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή την έκρυθμη εσωτερική κατάσταση στη Σρι Λάνκα, στους Κύπριους πολίτες.

    Εάν υπάρχει ανάγκη μετάβασης, το Υπουργείο Εξωτερικών συστήνει όπως οι Κύπριοι υπήκοοι ενημερώνουν το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κολόμπο και όπως δηλώνουν τα στοιχεία τους και το χώρο διαμονής τους. Η μετάβαση στο βόρειο, κεντρικό βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στο Yala National Park και τις γύρω περιοχές του θα πρέπει να αποφεύγεται πλήρως.

    Προτρέπονται οι Κύπριοι πολίτες οι οποίοι ήδη βρίσκονται στη Σρι Λάνκα να αποφεύγουν τις περιοχές δημοσίων μαζικών συγκεντρώσεων και να λαμβάνουν τις δέουσες προφυλάξεις.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 11 February 2008 - 12:29:16 UTC