Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥΤΙΝ
  • [03] ΩΝΑΣΕΙΟ - ΜΟΣΧΕΥΜΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Χρίστος Πατσαλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το Υπουργείο του, ``καθ` ύλην αρμόδιο``, όπως είπε, ``για τη διενέργεια των εκάστοτε εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία``, θα ανταποκριθεί επιτυχώς στο έργο της διενέργειας των μεθαυριανών εκλογών, όπως και του δεύτερου γύρου των εκλογών αυτών, που αναμένεται ότι θα χρειασθεί για την ανάδειξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επόμενη πενταετία.

    ``Αναμένουμε, λοιπόν, ότι το καλό κλίμα, που είχαμε μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει μέχρι τέλους, μέχρι και την ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας που θα αναδείξει με την ψήφο του ο κυρίαρχος λαός, ανακήρυξη η οποία, σύμφωνα με τα ενώπιον μας δεδομένα, θα χρειαστεί να περάσει μέσα από επαναληπτική εκλογή``, είπε ο κ. Πατσαλίδης, σε ομιλία του για τις προεδρικές εκλογές σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

    ``Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα``, είπε ο Γενικός Εφορος Εκλογής, Λάζαρος Σαββίδης, ``τότε αναμένεται ότι πριν τις 6:00 το βράδυ θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα, από τα μικρά σε αριθμούς εκλογέων εκλογικά κέντρα, ενώ γύρω στις 8:30 το βράδυ αναμένεται να εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα``.

    ``Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν πάρει πέραν του 50% των εγκύρων ψήφων``, είπε, ``που, με βάση τα ενώπιόν μας δεδομένα αυτό θα συμβεί, θα διεξαχθεί επαναληπτική εκλογή μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, την επόμενη Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 2008``.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, ``η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην περίπτωση επαναληπτικής εκλογής στις 24 Φεβρουαρίου 2008, προγραμματίζεται να γίνει στο στάδιο `Ελευθερία`, σε ώρα που θα καθοριστεί αργότερα``. Η εγκαθίδρυση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

    Στις εκλογές αυτές, όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Πατσαλίδης όσο και ο Γενικός Εφορος Εκλογών, θα ψηφίσουν 515.994 συνολικά ψηφοφόροι, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι 361 εγκλωβισμένοι, που θα έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ψηφίσουν στο ένα εκ των δύο ειδικών εκλογικών κέντρων στη Λευκωσία, ενώ συμπεριλαμβάνονται οι 390 Τουρκοκύπριοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι, με βάση πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο και για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν, ως μέλη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Οι κύριοι Πατσαλίδης και Σαββίδης έκαναν επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις πρόνοιες του νόμου για την απαγόρευση της αφισοκόλλησης και της ανάρτησης πανό με προεκλογικό περιεχόμενο τόσο κατά την παραμονή όσο και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας καθώς και για την πρόνοια του νόμου, που απαγορεύει τη δημοσίευση σχετικών με τις εκλογές ειδήσεων που ενδεχομένως να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, τόσο σε έντυπα όσο και από ηλεκτρονικά μέσα και μέσω ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο.

    Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για ενδεχόμενη αλλαγή των μεταλλικών καλπών που έως τώρα χρησιμοποιούνται στην Κύπρο κατά τις εκλογές, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι οι κάλπες αυτές χρησιμοποιούνται για τελευταία φορά και ότι έχει ήδη ληφθεί απόφαση για χρησιμοποίηση νέου τύπου καλπών με διαφανές υλικό, από την επόμενη εκλογική διαδικασία.

    Ως προς το κόστος των εκλογών, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως, στον προϋπολογισμό υπάρχει προς διάθεση κονδύλι τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών για τις προεδρικές εκλογές, ενώ στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση -όπως είπε- ο Λειτουργός - Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εκλογών, Δημήτρης Δημητρίου, το κόστος για τη Δημόσια Υπηρεσία είχε ανέλθει στο ποσό των 2,20 εκατομμυρίων λιρών.

    Οπως είπε ο κ. Σαββίδης, ``οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα`` και, ``σύμφωνα με τη νομοθεσία, κατά την προηγούμενη και την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές``.

    ``Διαφημίσεις των υποψηφίων ή των κομμάτων σε πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν``, πρόσθεσε ο Γενικός Εφορος, τονίζοντας πως έτσι, από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες διαφημίσεις.

    ``Επίσης``, είπε, ``απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Εφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του``.

    ``Εχουν ήδη οργανωθεί και θα λειτουργήσουν συνολικά σε ολόκληρη την Κύπρο 1.159 εκλογικά κέντρα``, όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, διευκρινίζοντας πως στην επαρχία Λευκωσίας θα λειτουργήσουν 438 συν δύο ειδικά εκλογικά κέντρα για τους εγκλωβισμένους και για τους φυλακισμένους. Στην επαρχία Λεμεσού θα λειτουργήσουν 340 εκλογικά κέντρα, στην Αμμόχωστο 55, στη Λάρνακα 190 και στην Πάφο 134.

    ``Την ημέρα των εκλογών``, πρόσθεσε, ``αναμένεται ότι θα εργαστούν περίπου 8.000 υπάλληλοι και αστυνομικοί που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλαδή την ψηφοφορία, διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τη φρούρησή τους, την ασφαλή μεταφορά και παράδοση των καλπών και την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων``.

    Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7:00 το πρωί μέχρι τις 5:00 το απόγευμα της Κυριακής, με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ 12:00 το μεσημέρι και 13:00. Σε περίπτωση, κατά την οποία σε κάποιο κέντρο παρατηρείται ροή ψηφοφόρων, ο προεδρεύων έχει δικαίωμα παράτασης της ώρας ψηφοφορίας μέχρι και τις 9:00 το βράδυ.

    Ο κ. Σαββίδης αναφέρθηκε και στη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων, που θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥΤΙΝ

    Θέμα ηθικής τάξης για τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι κύκλοι διαστρέβλωσαν με χαιρεκακία, όπως είπε, τις δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για επανεκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αναφέροντας πως η διαστρέβλωση αυτή έγινε με σκοπό να πληγεί η Κύπρος.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος «μερικοί κύκλοι, όπως και στο παρελθόν έχουν κάνει, αναμένουν να ακούσουν μιαν δυσμενή φράση, μια δυσμενή δήλωση, ακόμα δεν διστάζουν να διαστρέψουν ολοκάθαρες δηλώσεις σαν αυτές και με χαιρεκακία να το χαρακτηρίζουν ότι είναι χαστούκι εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι το θέμα ηθικής τάξης που θέτω», πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος και εξήγησε πως το ερώτημα που έθεσε ο κ. Πούτιν στην αρχική δήλωσή του για το Κόσοβο ήταν ρητορικό, «αποβλέποντας σε ειρωνεία», γιατί δηλαδή οι Ευρωπαίοι δεν αναγνωρίζουν τη βόρεια Κύπρο ή τους Βάσκους στην Ισπανία.

    [03] ΩΝΑΣΕΙΟ - ΜΟΣΧΕΥΜΑ

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία του 52χρονου που έλαβε καρδιακό μόσχευμα από δότη του Νοσοκομείου Λευκωσίας της Κύπρου στις 12 Φεβρουαρίου 2008, αφού περίμενε για 24 μήνες με συσκευή υποστήριξης της κυκλοφορίας (``τεχνητή καρδιά``).

    Ο δότης, ηλικίας 45 ετών, ήταν θύμα εργατικού ατυχήματος.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, όπου έγινε η επέμβαση, η προσπάθεια υλοποιήθηκε χάρη στην ενεργό στήριξη του Διευθυντή του Παρασκευαϊδείου Μεταμοσχευτικού Κέντρου Λευκωσίας Γ. Κυριακίδη και υποστηρίχθηκε και από την Κυπριακή Αστυνομία, η οποία διέθεσε το ελικόπτερο των Ειδικών Δυνάμεων.

    Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε χάρη στη βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας που μετέφερε την ιατρική ομάδα και το μόσχευμα από το αεροδρόμιο ``Ελευθέριος Βενιζέλος`` στο Ωνάσειο, προστίθεται στην ανακοίνωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 15 February 2008 - 16:29:13 UTC