Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ
  • [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

  • [01] ΕΚΛΟΓΕΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ

    Αυξημένη αναμένεται να είναι συνολικά η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξάγεται σήμερα, σε σχέση με τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής, δήλωσε το μεσημέρι ο Γενικός Εφορος Εκλογών, Λάζαρος Σαββίδης.

    Σε δηλώσεις στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκωσίας, ο κ. Σαββίδης ανέφερε πως το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι έφθανε -κατά μέσο όρο- στο 48,15% έναντι 48,06% κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένης Κυριακής.

    «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι», είπε ο κ. Σαββίδης, «ψήφισε το 48,15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων έναντι 48,06% την περασμένη Κυριακή, υπάρχει δηλαδή», πρόσθεσε, «μία πολύ μικρή αύξηση στη ροή».

    Οπως είπε ο κ. Σαββίδης, «τα ποσοστά των ψηφισάντων και τα αντίστοιχα ποσοστά του πρώτου γύρου, κατά εκλογική περιφέρεια είναι για τη Λευκωσία 48,1% έναντι 49% κατά τον πρώτο γύρο, στη Λεμεσό 45% έναντι 45,5%, στην Αμμόχωστο 51,1% έναντι 48%, στη Λάρνακα 50,5% έναντι 50,6% και στην Πάφο 52,1% έναντι 47,6%».

    «Η προσέλευση των ψηφοφόρων και η ψηφοφορία», είπε ο κ. Σαββίδης, «διεξήχθη και συνεχίζεται με τάξη και ηρεμία, υπάρχουν ωστόσο κάποιες καταγγελίες στο Γραφείο μου, οι οποίες αυτήν τη στιγμή διερευνώνται και που αφορούν την παρουσία εκπροσώπων κομμάτων πλησίον ορισμένων εκλογικών κέντρων».

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι θα ενημερώσει αργότερα τα μέσα επικοινωνίας, αφού ολοκληρωθεί η διερεύνηση των περιστατικών αυτών, που εντοπίστηκαν σε εκλογικά κέντρα της περιφέρειας Λευκωσίας.

    «Η ψηφοφορία», είπε ο κ. Σαββίδης, «επαναρχίζει στις 13:00 και θα συνεχίσει μέχρι και τις 5:00 το απόγευμα, οπόταν και θα κλείσουν τελικά οι κάλπες για να ξεκινήσει η επόμενη φάση της εκλογικής αναμέτρησης, δηλαδή η διαλογή και καταμέτρηση».

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε επίσης ότι οι εκτιμήσεις του είναι πως σήμερα «θα έχουμε λίγο πιο υψηλή ροή ψηφοφόρων, άρα τα ποσοστά θα είναι λίγο πιο υψηλά και εάν το επιτύχουμε αυτό θα κρατήσουμε την ίδια τάξη, η οποία υπήρχε και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις όπου είχαμε δύο γύρους και όπου στο δεύτερο γύρο υπήρχε μεγαλύτερος αριθμός ψηφισάντων από ό,τι στον πρώτο γύρο».

    Σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε ο κ. Σαββίδης, μετέβη επίσης στις Κεντρικές Φυλακές για να δει το εκλογικό κέντρο που στήθηκε εκεί.

    «Συναντήθηκα με το Διευθυντή και Ανώτερους Λειτουργούς των Φυλακών», είπε ο κ. Σαββίδης, «έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τη λειτουργία αυτού του κέντρου και, από τον προεδρεύοντα και τους βοηθούς του άκουσα ότι επιθυμούν, κάθε φορά που υπάρχει εκλογική αναμέτρηση, να υπηρετούν σε αυτό το κέντρο, λόγω των συνθηκών που επικρατούν εκεί».

    [02] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος Ιωάννης Κασουλίδης, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα επανέλαβε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη συνείδηση του κυπριακού λαού, και στους πολίτες που θα βάλουν πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας. «Μετά από μία μακρά προεκλογική εκστρατεία νιώθω την ανάγκη σήμερα, πρώτα και πάνω από όλα να συγχαρώ την κάθε Κύπρια και τον κάθε Κύπριο για τη βαθιά δημοκρατική συνείδηση που τους διακατέχει», είπε ο κ. Κασουλίδης προσθέτοντας ότι «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δική τους κρίση, γιατί σήμερα είναι οι πολίτες που αποφασίζουν, σήμερα τα πάντα βρίσκονται στα χέρια του κυρίαρχου λαού και καλώ όλους τους συμπολίτες μου να ασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου και το δικαίωμα της επιλογής τους, αθρόα».

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει για αυτούς, μόνο οι πολίτες αποφασίζουν», και διατύπωσε τη θέση πως «για αυτό και οι πολίτες βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας, παρά τις οποιεσδήποτε υποδείξεις των κομματικών ηγεσιών και θα κάνουν την επιλογή τους ζυγίζοντας το συμφέρον της αγαπημένης μας Κύπρου». «Θα αποφασίσουν αν θα πάμε μπροστά, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, χρησιμοποιώντας όλες τις δομές και όλα τα δικαιώματα που έχει ένα κράτος μέλος, για την πρόοδο και την προκοπή της Κύπρου, αλλά και για τις προσπάθειες για την απαλλαγή μας από την εισβολή και την κατοχή», ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος.

    Ανέφερε ακόμα ότι οι πολίτες «θα αποφασίσουν αν θα πάμε μπροστά, περιφρουρώντας το σύστημα της ελεύθερης αγοράς με το κοινωνικό πρόσωπο, το οικονομικό σύστημα το οποίο θα εμπλουτίσουμε και θα ενισχύσουμε μέσα από την ΕΕ» και «αν θα πάμε μπροστά με βάση τις αξίες, τις αρχές και την παράδοση της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας». «Αυτό είναι το διακύβευμα σήμερα για όλους τους πολίτες και στα χέρια τους είναι να πάρουν τις αποφάσεις τους, βάζοντας το χέρι τους στην καρδιά», είπε ο κ. Κασουλίδης και καταλήγοντας ανέφερε: «Εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη συνείδηση του κυπριακού λαού».

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

    Τον απόλυτό του σεβασμό στην ετυμηγορία του λαού, όπως αυτός θα την εκφράσει σήμερα, εξέφρασε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο Α Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, Κέντρο Κ, στην Εγκωμη. Σε δηλώσεις του σε Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφους, και συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, τις θυγατέρες του και τα εγγόνια του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «τούτη η ώρα είναι ιερή, όντως είναι η ώρα του λαού, αυτός θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τα επόμενα χρόνια. Υποκλίνομαι μπροστά στον κόσμο, μπροστά στο λαό, και εκφράζω τον απόλυτό μου σεβασμό για την ετυμηγορία του, όπως αυτός θα την εκφράσει σήμερα».

    Δεν θα το κρύψω, είπε, «ότι ευελπιστώ να εκφράσει την ετυμηγορία του υπέρ μας. Εχουμε όραμα, το ξεδιπλώσαμε μπροστά στον κόσμο, έχουμε τους αγώνες μας, τη βιογραφία μας, την καθημερινή σχέση μας με τον κόσμο στην προσπάθεια και τον αγώνα να επανενώσουμε την πατρίδα μας, χωρίς ξένους στρατούς, μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη, ενωμένη, με τα ανθρώπινα δικαιώματα όλου του λαού να διασφαλίζονται, να τερματίζεται ο εποικισμός και να επιτυγχάνουμε την αποστρατικοποίηση». Οραμά μας είναι, συνέχισε, «μια πιο δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος να αποτελεί τον κύριο στόχο, να είναι στο επίκεντρο».

    Ευχαρίστησε όλους όσοι θα τον τιμήσουν, προσθέτοντας ότι τιμά επίσης «και εκείνους που θα ψηφίσουν διαφορετικά, γιατί επαναλαμβάνω, τούτη η ώρα είναι η ώρα του σεβασμού στη δημοκρατία, είναι η ώρα της πραγματικής δημοκρατίας, χωρίς αντεγκλήσεις, με πολιτισμένο τρόπο, έστω και αν γίνονται κάποια έκτροπα τα οποία δεν μας αφορούν. Επιμένουμε με πολιτισμένο τρόπο να εκφράσουμε την ετυμηγορία μας ως ελεύθεροι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Ο κ. Χριστόφιας απηύθυνε, επίσης, μήνυμα φιλίας προς τον «απλό Τουρκοκύπριο, προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, μήνυμα κοινού αγώνα για να επανενώσουμε τον τόπο μας, για να γίνουμε νοικοκύρηδες της πατρίδας μας, Ε/κ και Τ/κ, χωρίς ξένες επεμβάσεις». Ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συμβολή τους στην όλη προσπάθεια για «να επικοινωνήσουμε με το λαό» καθώς και το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού που, όπως είπε, «με έχει αναδείξει, που με έκανε αυτό που είμαι, το Λαϊκό Κίνημα. Ευχαριστώ θερμά τα κόμματα, τα οποία στέκονται δίπλα μου από την πρώτη στιγμή, τις πολλές ομάδες στήριξης σε όλες τις επαρχίες, οι ΕΔΗ, την Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, όσους στάθηκαν δίπλα μου», ανέφερε.

    Εξέφρασε, επίσης, ιδιαίτερες ευχαριστίες προς «το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, καθώς και τους Οικολόγους και όλους όσοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται «ένα όραμα να γίνει πραγματικότητα, να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές για το καλό του λαού και μόνο».

    Ερωτηθείς ως προς το όραμά του για την επόμενη ημέρα, ο κ. Χριστόφιας είπε «να κάνουμε τα μανίκια πάνω όλοι, να εργαστούμε σκληρά ούτως ώστε να επανενωθεί ο τόπος μας. Δεν πάει άλλο, η εδραίωση της διχοτόμησης είναι καταστροφική για τον τόπο και τον λαό μας. Πρώτιστο καθήκον του κάθε Κύπριου πατριώτη, είτε Ε/κ είτε Τ/κ, που αγαπά αυτόν τον τόπο, που τον γέννησε, που τον μεγάλωσε, είναι να βάλει το δικό του λιθαράκι, μέσα σε πνεύμα αλληλοκατανόησης, αλλά και στηριγμένοι σε αρχές, ούτως ώστε να απελευθερωθεί αυτός ο τρόπος, να επανενωθεί επιτέλους και να κτίσουμε μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 24 February 2008 - 12:29:12 UTC