Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΛΗΔΡΑΣ
  • [03] ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - Τ/Κ ΠΛΕΥΡΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θλίψη εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου για τις θέσεις και απόψεις που διατυπώνει η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς «είναι αντίθετες με αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και με τις προσδοκίες για έναρξη ενός δημιουργικού διαλόγου με αφετηρία τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, που θα έχει ως στόχο τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο πρόβλημα».

    Οσα επαναφέρει η τουρκική πλευρά περί παρθενογένεσης, περί ύπαρξης «δύο λαών και δύο κρατών», για το σχέδιο Ανάν και για επεμβατικά δικαιώματα, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «δεν είναι ενθαρρυντικά και υποσκάπτουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να δημιουργηθεί το κατάλληλο πολιτικό κλίμα ενόψει της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ».

    Ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι δεν έχει ορισθεί ακριβής ημερομηνία συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά τα χρονικά όρια παραμένουν μεταξύ 17ης και 24ης Μαρτίου. Στην αυριανή συνάντηση του Προεδρικού Επιτρόπου με το σύμβουλο του Τ/κ ηγέτη, πρόσθεσε, θα γίνει διαβούλευση για τις ημερομηνίες και «σύντομα θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε την ημερομηνία».

    Ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι θέσεις της τουρκικής πλευράς δεν δημιουργούν αισιοδοξία, αλλά «θα αναμένουμε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ για να διαπιστώσουμε ποιες είναι πραγματικά οι θέσεις. Γιατί εμείς θέλουμε πραγματικά να υπάρξουν εξελίξεις και η συνάντηση να λειτουργήσει θετικά προς τις προσπάθειες επίτευξης λύσης, ξεκινώντας από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, που είναι η μοναδική συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι, εκτός από τις δύο συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 77 και 79 που προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας». Αφετηριακό σημείο των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών, πρόσθεσε, είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Στη συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, τόνισε ο κ. Στεφάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσέλθει με καλή θέληση και πολλή διάθεση για σκληρή δουλειά. «Η συνάντηση έχει διερευνητικό χαρακτήρα και με πολλή ψυχραιμία αλλά και χαμηλούς τόνους θα προσέλθει σε αυτή ο Πρόεδρος Χριστόφιας», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με συνέπεια στέκεται στις αρχές λύσης του Κυπριακού, τις οποίες και θα υπερασπιστεί, συνέχισε ο κ. Στεφάνου. «Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε θέσεις απαράδεκτες που απέρριψε ο λαός και που δεν αποτελούν θέσεις ούτε και του διεθνούς παράγοντα». Στην Κύπρο, υπέδειξε, υπάρχει ένας λαός, ο κυπριακός, με δυο κοινότητες τους Ε/κ και τους Τ/κ που συνήψαν κρατικό συνεταιρισμό το 1960. Αυτό το συνεταιρισμό στοχεύουμε να συνεχίσουμε και να μετεξελίξουμε με τη λύση του Κυπριακού από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό, διζωνικό, δικοινοτικό με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια , μια διεθνή προσωπικότητα. «Στα πλαίσια αυτής της ομοσπονδίας αποδεχόμαστε την ύπαρξη πολιτικής ισότητας έτσι όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ», τόνισε.

    [02] ΙΑΚΩΒΟΥ - ΝΑΜΙ - ΛΗΔΡΑΣ

    Τη συνάντηση του Προεδρικού Επιτρόπου Γιώργου Ιακώβου με το σύμβουλο του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Οζντίλ Ναμί, την Τετάρτη στις 10 το πρωί, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ. Οπως δήλωσε ο κ. Στεφάνου, κύριο θέμα της συνάντησης θα είναι η διάνοιξη της οδού Λήδρας «και κατ επέκταση του οδοφράγματος στο Λιμνίτη».

    Ερωτηθείς για το εάν θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τις δύο πλευρές για τυχόν γκρίζες ζώνες στο θέμα της οδού Λήδρας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι νωρίς για να συζητήσουμε για γκρίζες ζώνες, συμφωνίες ή διαφωνίες. ``Εχουν μεταφερθεί από μέρους του κ. Μόλερ οι απόψεις της τ/κ πλευράς για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας και αυτά τα ζητήματα θα διευκρινιστούν στη συνάντηση Ιακώβου-Ναμί``, πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    «Ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία και οι προσδοκίες μας και να προχωρήσουμε έτσι ώστε στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ να έχουμε την πολιτική απόφαση για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας που είναι προτεραιότητα, χωρίς να ξεχνούμε ότι η δική μας πλευρά ευελπιστεί ότι σταδιακά θα ανοιχθούν και άλλα οδοφράγματα στη γραμμή αντιπαράταξης, με πρώτη προτεραιότητα ασφαλώς μετά την οδό Λήδρας, το οδόφραγμα του Λιμνίτη», πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    [03] ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 16 μέχρι τις 20 Μαρτίου ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής Νικηφόρος Διαμαντούρος. Ο κ. Διαμαντούρος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Κύπρο Χρυσοστομίδη, τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστο Αρτεμίδη και με την Επίτροπο Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, ενώ αναμένεται να διευθετηθεί συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου είπε ότι στη συνάντησή της με τον κ. Διαμαντούρο, στις 17 Μαρτίου, θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας καθώς και η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου για το 2009, που έχει αναλάβει το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως. Σύμφωνα με το πρόγραμμα επίσκεψης, ο κ. Διαμαντούρος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου και με τον Υπουργό Εσωτερικών.

    Στις 17 Μαρτίου, θα απονεμηθεί στον κ. Διαμαντούρο το βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας ``Γιάννος Κρανιδιώτης`` 2007 σε εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα και ο Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας (ΟΠΕΚ), στη Δημοσιογραφική Εστία. Επίσης, θα συμμετάσχει σε διάλεξη που διοργανώνουν από κοινού το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

    [04] ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αυτήν την εβδομάδα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Τάκης Αράπογλου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 13 και 14 Μαρτίου, ο κ. Αράπογλου θα γίνει δεχτός την Παρασκευή το πρωί, 14 Μαρτίου, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη.

    Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο κ. Αράπογλου θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Κατά την επίσκεψη του κ. Αράπογλου στο νησί, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 11 March 2008 - 14:29:22 UTC