Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΗΔΡΑΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΛΗΔΡΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι αφετηρία των συναντήσεων και των συνομιλιών, εάν θα καταβληθεί μια σοβαρή προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Επεσήμανε παράλληλα ότι δεν υπάρχει άλλη συμφωνία ή οτιδήποτε άλλο πάνω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας πως «εμείς δεν μιλάμε για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα».

    Συνέστησε υπομονή μέχρι να διαφανεί κατά πόσο θα ανοίξει η οδός Λήδρας και υπό ποιους όρους, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν έκανε καμία παραχώρηση στο θέμα αυτό. Διευκρίνισε επίσης ότι μέσα από τη συνάντηση που θα έχει με τον ηγέτη της τ/κ κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα επισημοποιηθεί τόσο η θέση της τ/κ πλευράς όσο και η θέση της ε/κ πλευράς στο θέμα αυτό.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις τόσο από τουρκικής όσο και από τ/κ πλευράς αναφορικά με την προώθηση διαδικασίας για λύση του Κυπριακού, δηλώσεις οι οποίες δεν είναι «ενθαρρυντικές», όπως είπε.

    «Φαίνεται όντως ότι θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Οι δηλώσεις είναι πρόκληση αλλά στην πρόκληση δεν θα απαντήσω τώρα, θα απαντήσω στις προκλήσεις αυτές στη συνάντησή μου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ», είπε και πρόσθεσε πως θέλει να αποφύγει να διατυπώσει «τις αντίθετες θέσεις γιατί περί αυτού θα πρόκειται. Για τούτο προτιμώ να μιλήσω πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Ταλάτ και να του πω τις θέσεις μας», σημείωσε.

    Ανέφερε επίσης πως αυτό που θα πει στον Τ/κ ηγέτη είναι ότι «εμείς επιμένουμε το ότι η αφετηρία των συναντήσεων και των συνομιλιών, εάν θα αναληφθεί μια σοβαρή προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου. Αυτή ισχύει και δεν υπάρχει άλλη συμφωνία ή οτιδήποτε άλλο πάνω στο τραπέζι. Εμείς δεν μιλάμε για χρονοδιαγράμματα και προπάντων για ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», τόνισε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ρωτήθηκε κατά πόσον θα συνεχίσει τις συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη σε περίπτωση που η αφετηρία των συνομιλιών για την ανάληψη προσπάθειας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και επιμένει στο σχέδιο Ανάν.

    «Δεν θα απαντήσω την ερώτηση αυτή τώρα χωρίς να δω πρώτα τι θέλει ο κ. Ταλάτ, πώς σκέφτεται. Δεν μπορώ εκ των προτέρων να διατυπώνω θέσεις οι οποίες χύνουν λάδι στη φωτιά» απάντησε.

    Ανοιγμα Οδού Λήδρας ----------------------

    Σε ερώτηση εάν έχει ενημερωθεί για τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Γιώργος Ιακώβου και ο Σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Οζντέλ Ναμί για το θέμα της διάνοιξης της Οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «ασφαλώς».

    Κληθείς να αναφέρει τις δικές του εκτιμήσεις για τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Ιακώβου, ανέφερε ότι δεν θέλει να προβεί σε άλλες δηλώσεις και πρόσθεσε: «εύχομαι και ελπίζω όταν θα συναντηθώ με τον κ. Ταλάτ να εξαγγείλουμε τη διάνοιξη της οδού Λήδρας».

    Σε ερώτηση εάν είναι σαφείς οι όροι της διάνοιξης της οδού Λήδρας σε περίπτωση που αυτή όντως ανοίξει, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνέστησε υπομονή «μέχρι να δούμε αν θα ανοίξει και όταν θα ανοίξει υπό ποίους όρους. Δεν κάναμε καμιά παραχώρηση, αυτό θέλω να διαβεβαιώσω» είπε και επανέλαβε ότι θα πρέπει να «επισημοποιηθεί η θέση της τ/κ πλευράς (στο θέμα αυτό) όπως και η δική μας μέσα από τη συνάντηση των δύο ηγετών».

    ΕΕ - Εαρινή σύνοδος κορυφής ---------------------------------

    Σε ερώτηση κατά πόσο στις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες θα τοποθετηθεί στο θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ, για να τονίζει ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις «δεν σου δίνεται η δυνατότητα να μιλήσεις με τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ και εκτενώς μάλιστα για να εξηγήσεις περί της απομόνωσης των Τ/κ, περί της κατοχής και λοιπά. Θα κάνω την τοποθέτηση στο καλωσόρισμα και σε μια δυο άλλες περιπτώσεις στη διάρκεια της συζήτησης» είπε και πρόσθεσε πως αυτή η δυνατότητα θα του δοθεί όταν θα έχει την «κανονική, επίσημη και εκτενή συνάντηση με τον (Πρόεδρο της Κομισιόν) κ. Μπαρόζο».

    Σε ερώτηση εάν με την ελληνική Κυβέρνηση η Κύπρος θα έχει μια κοινή θέση στη σύνοδο της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε πως «αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Ηδη τα έχουμε κουβεντιάσει αυτά τα πράγματα με την ελληνική κυβέρνηση», είπε.

    Αναφερόμενος στην εαρινή σύνοδο κορυφής, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σ αυτήν θα συζητηθούν «σημαντικά ζητήματα» όπως η ενωμένη στρατηγική της Λισσαβόνας που θα αναφέρεται και στην κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, στην κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, τα χρηματοοικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την παγκόσμια οικονομία και το στρατηγικό σχέδιο της Ενωσης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών αλλαγών σε συνδυασμό με την ασφάλεια.

    Ανέφερε ακόμα ότι στη σύνοδο κορυφής θα συζητηθεί επίσης η κοινωνική πτυχή της στρατηγικής της Λισσαβόνας, χαρακτήρισε «γενικά ικανοποιητικό» το έγγραφο που θα έχουν μπροστά τους οι ηγέτες των κρατών μελών της Ενωσης και ευχήθηκε «όλα να κυλήσουν καλά και ομαλά».

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε πως στις Βρυξέλλες θα του δοθεί η ευκαιρία «να γνωριστώ», όπως είπε χαρακτηριστικά, με τους ηγέτες των κρατών μελών, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον αρχηγό της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτζ.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επίσης συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους και άλλους παράγοντες που ζήτησαν να τον δουν και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 12 March 2008 - 18:29:24 UTC