Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΑΝΤΡΙΟΥ ΡΑΣΜΠΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ
  • [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [04] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

  • [01] ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στη συνάντηση που θα έχουν στις 21 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναφέρθηκε κατά τηΝ ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, η Μαρί Οκάμπε, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

    Η κ. Οκάμπε αναφέρθηκε, επίσης, στη δήλωση στην οποία προέβη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ ότι η συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών, Γιώργου Ιακώβου και Οζντέλ Ναμί, ``πραγματοποιήθηκε σε μία πολύ εγκάρδια και εποικοδομητική ατμόσφαιρα και επιτεύχθηκε μεγάλος βαθμός σύγκλισης πάνω στα θέματα που συζητήθηκαν, περιλαμβανομένης και της πιθανής μελλοντικής διάνοιξης του οδοφράγματος της οδού Λήδρας``.

    [02] ΑΝΤΡΙΟΥ ΡΑΣΜΠΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, προκειμένου να πατάξει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τους Τουρκοκύπριους στη Διεύθυνση Διεύρυνσης της Κομισιόν Αντριου Ράσμπας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φέρει τη «νομική ευθύνη για έλεγχο κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής προς αποθάρρυνση των λαθρομεταναστών».

    Ο κ. Ράσμπας εξέφρασε ανησυχία για το μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών που περνούν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές μέσω της Πράσινης Γραμμής, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα ότι η Πράσινη Γραμμή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι στις ετήσιες Εκθέσεις της για τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ``με μεγάλη ανησυχία`` ότι οι έλεγχοι που διενεργούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Πράσινη Γραμμή σε σχέση με την λαθρομετανάστευση δεν είναι ικανοποιητικοί και ζητείται η λήψη άμεσων μέτρων «χωρίς καθυστέρηση».

    Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε και στις τροποποιήσεις που θα προωθήσει η Κομισιόν σε σχέση με το εμπόριο διά μέσου της Πράσινης Γραμμής. Ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους εφαρμόζονται οι πρόνοιες του ευρωπαϊκού νόμου για τη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων διά μέσου της Γραμμής ανάμεσα στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης και τις κατεχόμενες περιοχές.

    [03] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εκτιμά ότι η Στρατηγική της Λισσαβόνας λειτουργεί προς όφελος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάλεσε τους ηγέτες των 27 να στείλουν αυτό το μήνυμα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών.

    Σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης για την προετοιμασία του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 2008, η οποία διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Μπαρόζο σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί όχι λιγότερες από 6.5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ. Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 25 χρόνια. Το ποσοστό απασχόλησης ανέρχεται στο 66%, πλησιάζει στο στόχο της Λισαβόνας που είναι 70%. Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης πηγαίνει χέρι με χέρι με τις βελτιώσεις στην παραγωγικότητα. Η παραγωγικότητα αναπτύσσεται τώρα ταχύτερα στην ΕΕ απ ότι στις ΗΠΑ.»

    Οταν λέω, όπως εξήγησε, ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας λειτουργεί, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα και ότι μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Σε πολλές περιοχές, η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, μειώνουν την αγοραστική δύναμη, ιδιαίτερα εκείνων που το εισόδημα τους εξαρτάται από τους μισθούς και τις συντάξεις. Γι αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι « η Στρατηγική της Λισαβόνας δεν είναι μια στατική διαδικασία. Απέχει από κάτι τέτοιο. Η Στρατηγική Εκθεση της Επιτροπής καθορίζει μια σειρά από νέες πολιτικές πρωτοβουλίες για να γίνει η Ευρώπη ακόμα πιο ανθεκτική στην οικονομική αναταραχή και να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές προσπάθειες διαμόρφωσης, και να επωφεληθεί πλήρως, από την παγκοσμιοποίηση».

    [04] ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

    Επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου πραγματοποιεί από την Πέμπτη έως την 20η Μαρτίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄.

    Τον Πατριάρχη θα συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Γέρων Μέμφιδος κ. Παύλος, Γέρων Αξώμης κ. Πέτρος και Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος, ως και ο Επίσκοπος Κυρήνης κ. Αθανάσιος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Τον Πατριάρχη και τα Μέλη της Συνοδείας του υποδέχονται στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β`, τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Δημητρίου εκ μέρους της κυπριακής Κυβερνήσεως, ο Πρέσβης της Ελλάδος Δημήτρης Ράλλης και άλλοι επίσημοι.

    Την Κυριακή, 16η Μαρτίου, θα τελεσθεί Πατριαρχικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας (Παλλουριώτισσας) Λευκωσίας. Ακόμη ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, Ιερές Μητροπόλεις και Μονές. Επίσης τη Δευτέρα, 17 Μαρτίου και ώρα 1200 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο Προεδρικό Μέγαρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 13 March 2008 - 10:29:16 UTC