Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ
  • [02] ΟΗΕ - ΠΑΣΚΟΕ
  • [03] ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΑΡΟΖΟ

    Tη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ θα στηρίξει μιαν ανανεωμένη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, έδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, σημειώνοντας ότι η έλλειψη πραγματικής προόδου ήταν επιζήμια τόσο για την Κύπρο όσο και για την ΕΕ.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ελπίδα ότι η τ/κ πλευρά θα προσέλθει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού με πνεύμα καλής θέλησης.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει το παν για να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου υπό την ομπρέλα μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και ότι θα τιμήσει την υπογραφή του Τάσσου Παπαδόπουλου στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, εκφράζοντας την ελπίδα να τιμήσει και ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τη δική του υπογραφή.

    Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι είχε μιαν ``πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά και πολύ υποσχόμενη συνάντηση`` με τον Πρόεδρο Χριστόφια, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε, επίσης, ότι ήταν με ευχαρίστηση που καλωσόριζε τον πρώην Επίτροπο για την Υγεία Μάρκο Κυπριανού, ο οποίος έχει διοριστεί Υπουργός Εξωτερικών της νέας Κυβέρνησης.

    ``Βλέπω στον Πρόεδρο Χριστόφια την αίσθηση της ιστορίας, την αίσθηση ότι έχει τώρα μία πολύ σημαντική ευθύνη και ότι είναι έτοιμος να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Χαίρομαι που έχετε δηλώσει την ετοιμότητά σας να επαναρχίσετε διαπραγματεύσεις για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού``, είπε ο κ. Μπαρόζο.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ ``θα στηρίξει σθεναρά μιαν ανανεωμένη διαδικασία για λύση του προβλήματος`` και σημείωσε ότι ``το συνεχιζόμενο αδιέξοδο, η έλλειψη πραγματικής προόδου κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι επιζήμια τόσο για την Κύπρο όσο και την ΕΕ``.

    ``Βασίζομαι στη σθεναρή βούληση και αποφασιστικότητά σας να προχωρήσετε γοργά προς τη λύση``, είπε, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστόφια.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν και ``τη συμβολή που μπορεί να κάνει η Κύπρος στο ευρωπαϊκό έργο`` και ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συνέβαλε στην όλη συζήτηση.

    Ο κ. Μπαρόζο είπε ότι η Κύπρος ήδη διαδραματίζει ρόλο στην ΕΕ, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ``ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή με την παράδοση και την τοποθεσία της``, προσθέτοντας ότι ``είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για την Ευρώπη και τον κόσμο``.

    Αναφερόμενος στην Ενωση για τη Μεσόγειο, που απασχόλησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι βλέπει ``τεράστια δυνατότητα για την Κύπρο και για τις σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ``.

    ``Φυσικά, όπως έχει πει και ο Πρόεδρος της Κύπρου πολλές φορές, χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό. Φυσικά τώρα συνομιλώ με τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον ενθαρρύνω να καταβάλει πραγματική προσπάθεια, αλλά φυσικά απευθύνω την ίδια έκκληση στην άλλη πλευρά. Είναι σημαντικό όλοι να συμβάλουν για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Θα ήταν πολύ καλό για την Κύπρο και επίσης πολύ σημαντικό για την ΕΕ``, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Μπαρόζο για τη ``θερμή υποδοχή`` και σημείωσε ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει είναι ``πολύ σοβαρές``.

    ``Σας διαβεβαιώνω ότι το όραμά σας για την επανένωση του νησιού είναι πρώτα από όλα δικό μου όραμα, και όλων των Κυπρίων``, είπε.

    Επεσήμανε ότι η Κύπρος ``πρέπει τελικά να καταστεί ειρηνικό νησί, γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και των γειτόνων της σε αυτή την κρίσιμη περιοχή``, με την οποία η Κύπρος έχει αναπτύξει ``πολύ στενές σχέσεις``, όπως είπε.

    ``Αυτή είναι η πρώτη υποχρέωση, να λυθεί το πρόβλημα, να βρεθεί μία κοινή γλώσσα με τους Τ/κ συμπατριώτες μας. Γνωρίζαμε αυτή τη γλώσσα πριν, μαζί με τον κ. Ταλάτ. Θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι θα ανανεώσουμε αυτή την υπόσχεση``, είπε, προσθέτοντας ότι ``θέλουμε την ΕΕ να έχει μιαν Κύπρο ειρηνική, αντί να αποτελεί πρόβλημα``.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εκπληρώσει αυτή την αποστολή, να θέσει τέρμα στην κατοχή, να επανενώσει τη χώρα υπό την ομπρέλα μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ``να ζούμε μαζί με τους Τ/κ ειρηνικά και σε συνθήκες ευημερίας``.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι ``η διαδικασία της συμφιλίωσης και της ειρήνης και της επανένωσης απαιτεί τουλάχιστον δύο, και για αυτό ελπίζω ότι θα βρούμε το ίδιο πνεύμα στην τ/κ πλευρά``.

    ``Εχω ήδη συναντηθεί μερικές φορές με τον κ. Ταλάτ και μπορώ να σας πω ότι πάντοτε του μετέφερνα αυτό το μήνυμα και νομίζω τώρα υπάρχει μια πιθανότητα για πρόοδο. Είπα στον Πρόεδρο Χριστόφια, και φυσικά το γνωρίζει, ότι η εκλογή του έγινε δεκτή στην Ευρώπη και εκτός, ως μία πιθανότητα, μία πολύ σημαντική πιθανότητα για λύση του Κυπριακού, για αυτό ενθαρρύνω φυσικά τον κ. Ταλάτ, τους Τ/κ, να καταβάλουν μιαν προσπάθεια και να εκμεταλλευθούν αυτή την ευκαιρία για το καλό της Κύπρου στο σύνολό της``, είπε.

    Ο κ. Μπαρόζο πρόσθεσε ότι ``ελπίζουμε βεβαίως ότι και η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κατάσταση αυτή``.

    Ερωτηθείς για την επιστολή που έστειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον κ. Μπαρόζο, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Τουρκίας να στηρίξει μία νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, και ποιο θα πρέπει να είναι το σημείο έναρξης, αφού η ε/κ πλευρά θεωρεί ότι αυτό είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου και η τ/κ πλευρά θεωρεί ότι είναι το σχέδιο Ανάν, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι δεν επρόκειτο να αρχίσει ο ίδιος δημόσια διαιτησία.

    Επεσήμανε ότι ``αυτό που είναι πιο σημαντικό από την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η λήξη των διαπραγματεύσεων``.

    ``Ας επικεντρωθούμε στο στόχο. Αυτό είναι το σημαντικό``, είπε, προσθέτοντας ότι ``εάν υπάρχουν άτομα με καλή θέληση και στις δύο πλευρές, και πραγματικά πιστεύω ότι υπάρχουν, τότε επικεντρωθείτε στον στόχο και ξεχάστε τις τεχνικές λεπτομέρειες``.

    Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι ο στόχος είναι ``μια επανενωμένη, δημοκρατική Κύπρος, πλήρες μέλος της ΕΕ, με τις κοινές μας αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και άλλες, σε αρμονία με όλους τους γείτονες και φυσικά δίδουμε βαρύτητα και στις καλές σχέσεις που έχουμε με την Τουρκία και στην πρόοδο που θέλουμε να δούμε στις σχέσεις μας με την Τουρκία, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις μας``.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από την ε/κ κοινότητα και ότι ο ΟΗΕ δεν προτίθεται να το επαναφέρει.

    ``Η διεθνής κοινότητα πιστεύει ότι πρέπει να αρχίσουμε με κάτι στο οποίο συμφωνούμε και οι δύο, και η μόνη συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η οποία έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από το Συμβούλιο της ΕΕ, είναι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, σύμφωνα με την οποία οι δύο ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας και τεχνικές επιτροπές, ώστε να αρχίσουν δουλειά για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο πλευρών``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι ``τότε οι ηγέτες θα πρέπει να ξανασυζητήσουν για να φθάσουν σε συνολική συμφωνία πάνω σε αυτές τις κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού``.

    ``Κάτω από το κείμενο της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου υπάρχουν δύο υπογραφές. Η μία είναι η υπογραφή του προηγούμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κ,. Παπαδόπουλου, και η άλλη είναι η υπογραφή του κ. Ταλάτ, του παλιού μου φίλου και συν-διαπραγματευτή για το μέλλον, του ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Εγώ λέω, και αυτή είναι η απάντησή μου στον κ. Ερντογάν, με όλο το σεβασμό, ότι θα τιμήσω την υπογραφή του κ. Παπαδόπουλου και ελπίζω ότι και ο καλός μου φίλος κ. Ταλάτ θα τιμήσει τη δική του υπογραφή κάτω από το κείμενο. Αυτή είναι η προσδοκία μου. Ας δούμε πώς θα συμπεριφερθεί σε μία εβδομάδα και τότε ξαναμιλούμε``, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

    Επεσήμανε ότι η δική του δέσμευση ήταν να κάνει ό,τι μπορεί ``για να τεθεί τέρμα σε αυτό το αδιέξοδο και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός για μία λύση η οποία θα επανενώσει το νησί``.

    ``Ελπίζω ότι και οι δύο θα μιλούμε την καλά γνωστή κυπριακή γλώσσα, χωρίς οποιεσδήποτε εξωγενείς πιέσεις. Αυτή είναι η θέληση μου, αυτή είναι η υπόσχεσή μου``, είπε.

    [02] ΟΗΕ - ΠΑΣΚΟΕ

    Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ερωτηθείς για τις θέσεις που εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλι Ταλάτ, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποστείλει στην περιοχή διερευνητική αποστολή με επικεφαλής το ΒΓΓ Λιν Πάσκοε.

    «Οπως ο ΓΓ είπε στον κ. Ταλάτ, σχεδιάζει να στείλει το βοηθό γενικό γραμματέα Πάσκοε να ηγηθεί διερευνητικής αποστολής στην περιοχή. Οι συνομιλίες συνεχίζονται με τα μέρη για τις ημερομηνίες και τις λεπτομέρειες της αποστολής. Η αποστολή θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα μελετήσει τα επόμενα βήματα», δήλωσε ο Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, μέχρι στιγμής οι ημερομηνίες που ταιριάζουν στα προγράμματα όλων των εμπλεκομένων σε Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία, είναι για μεν τη Λευκωσία 2-4 Απριλίου, 4-5 Απριλίου στην Αθήνα και 5-6 στην Αγκυρα.

    [03] ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Το σχέδιο Ανάν ετέθη στην κρίση των πολιτών και απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, τόνισε στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί βάση συζήτησης.

    Η τοποθέτηση του κ. Καραμανλή έγινε σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή που έστειλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε 26 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο σχέδιο Αναν, το οποίο θεωρεί ως βάση διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε μάλιστα και σχετική απάντηση που έδωσε ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης που παραχώρησαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το σχέδιο Αναν δεν είναι βάση συζήτησης.

    Από εκεί και πέρα, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, βεβαίως και υπάρχει διάθεση να βοηθήσουμε και εμείς και βεβαίως με πρωταγωνιστή την κυπριακή Κυβέρνηση, όπως είπε άλλωστε και ο κ. Χριστόφιας στην Αθήνα, να βρεθεί μια βιώσιμη λύση.

    «Θέλω να επαναλάβω ότι η πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, που με μεγάλη σαφήνεια έχουν τεθεί στις αποφάσεις και δεσμεύσεις της ΕΕ», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 March 2008 - 18:29:14 UTC