Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 08-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΟΛΕΡ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΛΗΔΡΑΣ
  • [04] ΚΥΠΡΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΚΡΟΑΣΗ

  • [01] ΜΟΛΕΡ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Για πρώτη φορά, σε πολλές δεκαετίες, υπάρχουν τώρα μεγάλες πιθανότητες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, είπε ο απερχόμενος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων επιθυμούν λύση στο πρόβλημα.

    Σε δηλώσεις ύστερα από την αποχαιρετιστήρια συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Μόλερ εξέφρασε τις ευχές τους στους Κύπριους, ``σε μια χρονική στιγμή όπου υπάρχει μεγάλη ελπίδα και μεγάλες πιθανότητες για λύση που μέχρι σήμερα ήταν άπιαστη για πολύ καιρό``.

    ``Για πρώτη φορά, σε πολλές δεκαετίες, βρισκόμαστε σε χρονική περίοδο μεγάλων πιθανοτήτων, έχουμε δύο ηγέτες που επιθυμούν λύση και θα ήθελα να ζητήσω από κάθε Κύπριο να τους δώσει την πλήρη υποστήριξή του στην προσπάθεια να φτάσουν σε αυτό το σημείο``, είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

    Οπως ανέφερε, οι δύο ηγέτες διακατέχονται από καλή θέληση, υπάρχει μια πολύ καλή ατμόσφαιρα όπως και η επιθυμία και στις δύο κοινότητες για ειρήνη και επανένωση. ``Είναι η επιθυμία που αντηχεί στον υπόλοιπο κόσμο και ήρθε η στιγμή, όλοι μαζί να βρεθούν και να βρουν λύση το συντομότερο δυνατόν``, είπε.

    Επεσήμανε ακόμη ότι έχει δουλέψει σκληρά για αυτό και αισθάνεται πολύ ευτυχής που φεύγει κατά τη χρονική στιγμή που υπάρχει τέτοια έκφραση ελπίδας και νέων δυνατοτήτων.

    ``Οι συνάδελφοί μου στα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να σας βοηθήσουν να επιτύχετε το στόχο σας``, είπε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο έχει δώσει οποιαδήποτε συμβουλή στην αντικαταστάτριά του Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κ. Μόλερ είπε: «Να συνεχίσει να βοηθά τις δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις ευθύνες που έχουν. Ενα από τα θέματα, τα οποία τόνιζα από την αρχή, είναι ότι το κυπριακό πρόβλημα χρειάζεται κυπριακή λύση. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο κ. Ταλάτ συμφωνούν. Είναι δική τους ευθύνη ως ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

    Είπε ότι «ο ρόλος των ΗΕ είναι να τους υποστηρίζουν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο σημείο, όπου η λύση είναι απτή και έχουμε κάτι το οποίο θα διαρκέσει».

    Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχουν πιθανότητες τώρα για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Μόλερ απάντησε: «Ναι, πάρα πολύ», προσθέτοντας ότι «από ό,τι έχω δει τις τελευταίες εβδομάδες, δεν πιστεύω ότι υπήρξαν, εδώ και τέσσερεις δεκαετίες, καλύτερες πιθανότητες και καλύτερη ευκαιρία για να φτάσετε στο σημείο που πρέπει να φτάσετε».

    Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Μόλερ για τον «θετικό αντικειμενικό και εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο λειτούργησε στα δύο χρόνια της παρουσίας του στην Κύπρο καθώς επίσης και για τη συμβολή του στην επιτυχία των προσπαθειών έναρξης μιας νέας διαδικασίας με στόχο την επίλυση του Κυπριακού``.

    Καλωσόρισε παράλληλα την κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία θα αντικαταστήσει προσωρινά τον κ. Μόλερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως το ζητούμενο είναι η δουλειά στις τεχνικές επιτροπές και ομάδες εργασίας να έχει αποτελέσματα και στη βάση αυτών των αποτελεσμάτων, όπως προνοεί και η Συμφωνία της 21ης Μαρτίου, να μπορούν οι δύο ηγέτες να ξεκινήσουν διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, "άρα αυτή την ώρα το ζητούμενο είναι μέσα από τη δουλειά αυτή να έχουμε αποτέλεσμα".

    "Απ` εκεί και πέρα έτσι κι αλλιώς θα συναντηθούν οι δύο ηγέτες για να αξιολογήσουν το έργο και τα αποτελέσματα, αν υπάρχουν, των επιτροπών και των ομάδων εργασίας", είπε τέλος ο Στέφανος Στεφάνου.

    [02] ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Με απόλυτη πλειοψηφία εγκρίθηκε στις Βρυξέλλες η έκθεση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Εύας Κλαμτ, για τους αγνοουμένους στην Κύπρο από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, Παναγιώτη Δημητρίου, η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί και από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τον προσεχή Απρίλη και στη συνέχεια θα γίνουν οι σχετικές προσθήκες στον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης του 2009 για την οικονομική ενίσχυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    Στην έκθεσή της, η κ. Κλαμτ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο σημαντικό έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και ζητεί περαιτέρω χρηματοδοτική ενίσχυσή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2009.

    Γίνεται επίσης αναφορά σε όλα τα προηγούμενα σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των Ηνωμένων Εθνών και των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Ακόμα, με βάση το κείμενο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξουσιοδοτεί την εισηγήτρια να λάβει κάθε δυνατό μέτρο, προκειμένου να πείσει τα δύο μέρη να συνεργαστούν ενεργά και εποικοδομητικά για την εξακρίβωση της τύχης κάθε αγνοουμένου.

    Η έκθεση της κ. Κλαμτ, αποτελεί συνέχεια σχετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχε συντάξει και προωθήσει ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου και που είχε εγκριθεί από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής τον Μάρτιο του 2007.

    Βασικό στοιχείο του ψηφίσματος αυτού, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, ήταν η απο-πολιτικοποίηση του ζητήματος των αγνοουμένων και αυτό αντανακλάται και στην έκθεση της κ. Κλαμτ, ενώ προς διασφάλιση του ζητήματος αυτού ήταν σε συνεχή επαφή μαζί της κατά τους τελευταίους μήνες ο κ. Δημητρίου.

    [03] ΚΑΡΟΓΙΑΝ ΛΗΔΡΑΣ

    Η συμβολική πράξη για άνοιγμα της Οδού Λήδρας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί και ως πρόοδος στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μάριος Καρογιάν, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις ομάδες εργασίας θα διαφανεί η βούληση της Τουρκίας και κατά πόσον επιθυμεί να συμβάλει ουσιαστικά έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

    Ανέφερε επίσης ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ με την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα έχει δώσει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο στρατός στην Κύπρο έχει τον καθοριστικό ρόλο και πρόσθεσε πως για τους στρατιωτικούς το νησί συνεχίζει να έχει μια τεράστια στρατηγική σημασία την οποία θέλουν να μεγιστοποιήσουν όσο μπορούν.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από την Αθήνα όπου συμμετείχε στις εργασίες της 4ης Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρω-Μεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο κ. Καρογιάν είπε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στις ομάδες εργασίας θα διαφανεί κατά πόσον η τουρκική πλευρά έχει τη βούληση και τη θέληση να προχωρήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και στο να παραχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν όταν θα γίνει αξιολόγηση από τους δύο ηγέτες να μπορέσουν σε κάποια τουλάχιστον θέματα να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Αυτό βέβαια, συνέχισε, «θα εξαρτηθεί και από ποια τελικά στάση θα κρατήσει η τουρκική πλευρά στη διάρκεια των συζητήσεων».

    Είπε επίσης ότι εντός Μαϊου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Οπως είπε ο κ. Καρογιάν στο πλαίσιο της Συνόδου είχε επίσης επαφές με Προέδρους της Βουλής Αραβικών χωρών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ είχε και μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο.

    [04] ΚΥΠΡΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΚΡΟΑΣΗ

    Σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών που σχετίζονται με την πολιτική της σταδιοδρομία, τις απόψεις της για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σχέδια της σχετικά με το χαρτοφυλάκιο το οποίο έχει αναλάβει, αναμένεται να απαντήσει η Κύπρια Επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου, αρμόδια για θέματα δημόσιας υγείας, σε σχετική ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

    Η ακρόαση έχει οριστεί για το απόγευμα της Τρίτης, 1η Απριλίου, μεταξύ 14:00 - 17:00, στην αίθουσα Anna Lindh στο κτίριο του ΕΚ στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, στην ακρόαση θα λάβουν ακόμα μέρος, μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του ΕΚ. Στην Κύπρια Επίτροπο έχει ήδη διαβιβαστεί γραπτό ερωτηματολόγιο το οποίο θα απαντήσει πριν από την ακρόαση.

    Η ακρόαση θα μεταδοθεί ζωντανά από το τηλεοπτικό κανάλι Europe by Satellite καθώς και μέσω διαδικτύου από το EP Live στον ιστότοπο του ΕΚ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 March 2008 - 20:29:14 UTC